İçeriğe atla

Modula-2

Modula-2
Paradigmasıkomutsal, yapısal, modüler, veri ve metot gizleyici
İlk çıkışı1978
TasarımcıNiklaus Wirth
Önemli uygulamalarıETH derleyici, GNU Modula-2, Objective Modula-2, Ulm Modula-2, p1 Modula-2, XDS Modula-2
LehçeleriPIM2, PIM3, PIM4, ISO
EtkilendikleriModula, Mesa, Pascal, Algol-W
EtkiledikleriModula-3, Oberon, Ada, Fortran 90, Lua, Seed7, Zonnon, Modula-GM

Modula-2, Niklaus Wirth'in Pascal'ı gelişen teknolojiye eriştirmek için 1978'de çıkardığı programlama dilidir.

Bu dilin temel yaklaşımı modularitydir. Ada ve C'nin en iyi özelliklerini kendinde sakıncasız toplar denilmesine rağmen yaygınlaşmamış bir dildir. Hem de tercih edilen Fortran, Cobol, Pascal, C ve Ada'yı kapsamasına rağmen. Wirth, bu dilin devamı olan Oberon'u 1988'de çıkardı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Compiler Collection</span>

GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir. GCC, GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Henüz tamamlanmamış GNU işletim sisteminin resmî derleyicisi olmanın yanı sıra, diğer birçok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından standart derleyici olarak benimsenmiştir. GCC, çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında yaygın bir araç olarak konuşlanmıştır. Windows'ta GCC kodlarını derlemek ve çalıştırmak için Cygwin, MinGW ve Tiny C Derleyici (TCC) gibi derleyiciler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

Oberon Pascal dilinin mucidi Niklaus Wirth ve Martin Gutknecht tarafından, 1985-1988 yılları arasında, Zürih'te Eidgenossische Technische Hochschule'de (ETH) geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Blaise Pascal</span>

Blaise Pascal, Fransız bilim adamı, mucit, Katolik düşünür ve dini savunucusu.

Nesne tabanlı programlama dili, nesne kullanımını destekleyen ve kapsülleme ilkesine uyan programlama dillerini tanımlar. Ancak nesne tabanlı programlama dilleri, kalıtım gibi nesne yönelimli programlama dillerine özel özellikleri taşımazlar. Bu durumda nesne tabanlı programlama dilleri nesne yönelimli programlama dillerinin altkümesini oluşturur.

Pascal, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">KWrite</span> KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisi

KWrite, KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisidir. KWrite'ın bazı ana özellikleri renkli yazım hatası ya da herhangi bir programlama dili için düzenlenebilir olmasıdır. Örneğin: C/C++, Java, Python, Perl, Bash, Modula 2, HTML ve Ada gibi programlama dillerini kullanırken renklendirme yaparak kullanıcının işini kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">KDevelop</span>

KDevelop Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu anki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Niklaus Wirth</span>

Niklaus Emil Wirth, İsviçreli bilgisayar bilimcisidir. Başta Pascal, Modula ve Oberon olmak üzere pek çok programlama dilini geliştirmesiyle tanınmıştır ve 1984'te Turing Ödülü almıştır. Yazılımlar, donanımların hızlanmasından daha hızlı yavaşlamaktadır sözü ile ünlüdür.

ALGOL 60, ALGOL bilgisayar programlama dilleri ailesinin bir üyesidir. BCPL, B, Pascal, Simula, C ve diğer birçok programlama dilinin öncülüdür. ALGOL 58, kod bloklarını ve onları sınırlayan begin (başlangıç) ve end (bitiş) çiftlerini tanıttı. ALGOL 60, sözcüksel kapsamı ile iç içe geçen işlev tanımları uygulayan ilk dil oldu.

1892 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası Avrupa Şampiyonu unvanını kazanmak için üst düzey patencilerin yarıştığı şampiyona. 24 Ocak tarihinde Avusturya'nın Viyana kentinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lua</span> basit yazılımlar için kullanılan programlama dili

Lua, ağırlıklı olarak gömülü sistemler ve istemciler için tasarlanmış hafif paralel bir programlama dilidir. Lua, ANSI C'de yazılmış olduğu için çapraz platform destekli bir dildir ve nispeten basit bir C API'sine sahiptir.

Yazılım, hümanistik (insani), bilimsel teoriler, yönetim ve organizasyon gibi çeşitli alanlarda kullanılan, yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıyanın her ikisi de bilgi işleme ve bilgi sıralama stratejisidir. Pratikte, bir düşünce, öğretim veya liderlik biçimi olarak görülebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Wirth</span>

Karl Joseph Wirth, Alman siyasetçi. Weimar Cumhuriyeti döneminde, 1921'den 1922'ye kadar Almanya şansölyeliği yapmıştır.

"Are You Sure?", The Allisons tarafından seslendirilen 1961 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı John Allison, Bob Allison tarafından yazılmıştır.

Modula 1975'te Niklaus Wirth tarafından İsviçre'de geliştirilmiş olan programlama dilidir. Pascal'ın ardılı olarak bilinen Modula, adını sahip olduğu modüler programlama özelliğinden almıştır. Kısa ömürlü bir dil olup gelişimini Modula-2 adı altında sürdürmüştür.

ALGOL 68, çok daha geniş bir uygulama kapsamı ve daha titiz bir şekilde tanımlanmış sözdizimi ve anlambilim hedefiyle tasarlanmış, ALGOL 60 programlama dilinin halefi olarak tasarlanan programlama dilidir.