İçeriğe atla

Modon Deniz Muharebesi (1500)

Modon Deniz Muharebesi
1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı

Kemal Reis'in gŏge tipi gemisi
Tarih1500
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar
Venedik Cumhuriyeti Venedik Cumhuriyeti Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Kemal Reis


Modon Deniz Muharebesi (veya İtalyan kaynaklarına göre İkinci Lepanto Deniz Muharebesi), Ağustos 1500'de 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı dahilinde, Kemal Reis komutasındaki Osmanlı donanması ile Venedik Cumhuriyeti'ne bağlı gemiler arasında bir dizi çatışma şeklinde meydana gelmiştir.

Nedenleri

Osmanlı donanması Ağustos 1499'da Venedik donamasını Sapienza Deniz Muharebesi'nde bir yenilgiye uğratmıştı. Bu savaşta Osmanlı filosunun komutanı Kemal Reis, üstün bir başarı göstermiş, bu savaşın ardından Osmanlılar'ın ele geçirdiği 10 Venedik kadırgası ile ödüllendirilmişti. Aralık 1499'da Venedikliler Sapienza Deniz Muharebesi sonucunda kaybettikleri arazileri tekrar geri almak için İnebahtı kalesine hücum etmişler ve bu kaleyi tekrar ele geçirmişlerdi. Kefalonya adasında filosu ile bulunan Kemal Reis hemen gemileriyle harekete geçti. Karadan ulaşan Osmanlı kara güçleri ile birlikte İnebahtı kalesi denizden ve karadan kuşatıldı ve kale Osmanlı kuvvetleri tarafından Venediklilerden tekrar geri alındı. Kemal Reis kış aylarını ta Nisan-Mayıs 1500'e kadar İnebahtı kalesinde geçirdi. Burada Osmanlı ülkelerinden getirilen 15,000 kadar vasıflı gemi yapım ustaı ve işçileri, Kemal Reis'in idaresine verilen Osmanlı donanma gemilerini tamir edip yenilediler.

Bir dizi çatışma hâlinde deniz savaşı

1480'lerde Osmanlı savaş gemisi (Konrad Grünenberg çizimi)

Nisan ve mayıs aylarında Kemal Reis filosu ile İnebahtı'dan ayrılıp yeni bir deniz seferine çıktı. Önce Korfu adasına yönelip bu adada bulunan Venedik idaresi altındaki limanları topa tuttu. Ağustos 1500'de üzerine sevkedilen bir Venedik filosu ile yakın çatışmaya tutuşup Venedik gemilerini kaçırttı. Sonra, önce denizden Modon kalesini topa tuttu, ardından karaya asker çıkartıp kaleyi ele geçirdi. Oradan Koron kıyılarına açıldı ve bu kıyılar açıklarında yeni bir Venedik filosu ile savaşa tutuştu. Bu önemli bir sonuç sağlamamakla beraber Kemal Reis ve karadan gelen Osmanlı birlikleri, Venedik deniz yardımından yoksun kalan, Koron kalesini ve limanda bulunan bir Venedik brigantinini hemen ellerine geçirdiler. Oradan Sapienza adası açıklarına yönelen Kemal Reis ve donanması, bu mevkide Lezza adında bir Venedik kadırgasını batırdı. Kemal Reis, 1500 yılının Eylül ayında Voissa'ya hücûm etti. Ekim ayında da Lefkada adasında Santa Maria Burnu'na vardı.

Kemal Reis, bu şekilde 1500 yılının deniz mevsimini kapatarak donanmasıyla kasım ayında İstanbul'a dönüş yaptı.

Bu bir dizi deniz çatışması, Venedik ve İspanyol kaynaklarında "Modon Deniz Savaşı" olarak anılmaktadır.

Sonuç

1500'de ortaya çıkan bu deniz ve kara savaşları sonucunda Kemal Reis komutasındaki Osmanlı donanması ve karadan gelen Osmanlı ordusu, Venedik'in Mora Yarımadası kıyılarında bulunan mühim üsleri ele geçirip Venedikliler'i büyük zarara uğrattı. Özellikle Venedikliler tarafından "Cumhuriyetin iki gözü" adı verilen Modon ve Koron'un kaybı, Venedik'in Akdeniz'de egemenliğine büyük bir darbe vurdu. Venedik, İspanyol yardımı ile İyonya Denizi üzerinde olan Kefalonya ve İthaka adalarına asker çıkarıp bu adaları egemenliği altına aldı ise de, Mora'daki üslerin kaybını bu toprak kayıplarını hiçbir zaman telâfi edememiştir.

14 Aralık 1502'de 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'na son veren ateşkes anlaşması imzalandı. Mayıs 1503'te tasdik edilen anlaşma ile Venedik bir kez daha Osmanlı devletine yılda 10.000 dükâ vergi ödeyen bir devlet sıfatını aldı. Osmanlı donanması ise doğu Akdeniz ve Ege denizinde egemenliğini artırmakla beraber, Venedik elinde bulunan Kıbrıs ve Girit adaları ve korsan Saint Jean Şövalyeleri'nin elinde bulunan Rodos dolayısıyla bu egemenlik, tâ 17'nci yüzyıla kadar tam bir hâkimiyet şeklinde olamamıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

  • Sakaoğlu, Necdet (1999) Bu Mülkün Sultanları 36 Osmanlı Padişahı, İstanbul: Oğlak Yayıncılik. s.:109, 114.
  • Lane, Frederic C. (1979), Venice, A Maritime Republic, Baltimore, [1] (İngilizce)
  • Salvatore Bono (1993) Corsari nel Mediterraneo (Akdeniz'de Korsanlar)), Perugia:Oscar Storia Mondadori (İtalyanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis</span> Türk denizci ve kartograf (1465–1553)

Pîrî Reis, Türk denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat'ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Deniz Muharebesi</span> 1571 yılında gerçekleşen deniz savaşı

İnebahtı Deniz Muharebesi, 7 Ekim 1571'de Papa V. Pius tarafından düzenlenen Katolik devletler koalisyonu olan Kutsal İttifak'ın bir filosunun Patras Körfezi'nde Osmanlı İmparatorluğu filosunu büyük bir yenilgiye uğrattığı bir deniz çatışmasıdır. Osmanlı kuvvetleri, İnebahtı'ndaki deniz üssünden batıya doğru yelken açmışlardı ki, Sicilya'nın Messina kentinden doğuya doğru yelken açan Kutsal Birlik filosuyla karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Preveze Deniz Muharebesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal İttifak arasında meydana gelen deniz savaşı

Preveze Deniz Muharebesi, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı Donanması ve Papa III. Paulus'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz muharebesi. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.

Osmanlı-Venedik Savaşları 15. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında savaşılmış savaşlardır.

  1. 1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı → bakınız Osmanlı-Venedik Antlaşması (1479)
  2. 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı → bakınız Sapienza Deniz Savaşı (1499) ve Modon Deniz Savaşı (1500)
  3. 1537-1540 Osmanlı-Venedik Savaşı
  4. 1570-1573 Osmanlı-Venedik Savaşı → bakınız İnebahtı Deniz Savaşı (1571)
  5. 1645-1669 Girit Savaşı
  6. 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları → bakınız Karlofça Antlaşması (1699)
  7. 1714-1718 Osmanlı-Venedik Savaşı → bakınız Pasarofça Antlaşması (1718)
<span class="mw-page-title-main">Sapienza Deniz Muharebesi (1499)</span> Osmanlı donanması ile Venedik donanması arasında gerçekleşen deniz savaşı

Sapienza Deniz Muharebesi, Zonchio Deniz Muharebesi, Birinci İnebahtı Deniz Muharebesi ya da Burak Reis Adası Deniz Savaşı olarak da bilinmektedir. Bu deniz savaşı 1499 yılında dört ayrı günde Sultan II. Bayezid saltanat yıllarında Kaptan-ı Derya Küçük Davut Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ile Kaptan-General Antonio Grimani komutasındaki Venedik arasında yapılan bir deniz savaşıdır. Osmanlı donanmasının büyük bir taktik ve stratejik zaferi ile sona eren bir deniz savaşıdır. Tarihte ilk defa gemilerde top kullanılan ilk savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Reis</span> Türk denizci

Kemal Reis, II. Bayezid devrinde yaşayan Türk denizci.

Burak Reis veya Barak Reis, 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı denizcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Venedik Savaşı (1570-1573)</span> 1570den 1573e kadar Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Birlik arasında yaşanan çatışma

Osmanlı-Venedik Savaşı veya Kıbrıs Seferi, Osmanlı-Venedik savaşlarının dördüncüsüdür. 1570-73 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılmıştır. Savaşın ilerleyen döneminde Venedik saflarına dâhil olan devletler olmuştur. Papa V. Pius'un girişimleriyle oluşturulan Kutsal İttifaka Venedik Cumhuriyeti, İspanyol İmparatorluğu, Papalık Devleti, Ceneviz Cumhuriyeti, Savoya Dükalığı ve Hospitalier Şövalyeleri katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1499-1503 yılları arasında yapılmış savaş

1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı, Fatih Sultan Mehmet döneminden beri yapılan ilk Osmanlı-Venedik Savaşı'dır. Savaş, Osmanlıların deniz üstünlüğünün önemli derece arttığını göstermiştir. Sonunda 1502 yılında imzalanan '"1502 İstanbul Ateşkes Muahedesi" ve "1503 İstanbul Anlaşmasi" ile barış sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Eğriboz Kuşatması (1470)</span>

Eğriboz Kuşatması, 1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın önemli bir evresi olup, 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Türk ordusunun donanmanın da yardımıyla Venedik'in en önemli denizaşırı topraklardan Negroponte'nin kuşatılıp fethedilmesi ve tüm Eğriboz Adası'nın Osmanlı topraklarına katılmasıyla sonuçlanan seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Loredan</span> 75. Venedik doçesi

.

Mora Seferi, 1714-1718 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

(İkinci) Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Zurnazen Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 21 Haziran 1655'te Venedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Muharebesi (1656)</span>

(Üçüncü) Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Sarı Kenan Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 23 Haziran 1656'da Venedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın bir evresi. Osmanlı Donanması, İnebahtı Deniz Muharebesi'nden (1571) beri en büyük yenilgisini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kuşatması</span>

Mağusa Kuşatması, 1570-1573 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasındaki en büyük iki askerî harekâttan biri olan Kıbrıs Seferi'nde bir evre. Fiilen 12 Mayıs 1571'de başlayan kuşatmanın 82. gününde kale Osmanlı ordusunca fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Kuşatması (1499)</span>

İnebahtı Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. II. Bayezid komutasındaki Türk ordusu, Venedik-Fransa donanmalarını mağlup eden Türk donanmasının yardımıyla İnebahtı'yı fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Modon Kuşatması (1500)</span>

Modon Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 20 Haziran-9 Ağustos 1500 arasında Mora'nın ucundaki bu stratejik Venedik kalesini karadan ve denizden kuşatan Osmanlı ordusu ve donanması 51 günlük kuşatmadan sonra kaleyi fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Kuşatması (1501)</span>

Dıraç Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 1501 Ağustos ayı başında Arnavutluk'taki bu son Venedik kale ve limanını karadan kuşatan Osmanlı ordusu kaleyi kısa sürede fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Kefalonya Kuşatması</span>

Saint George Kalesi Kuşatması, 8 Kasım 1500'den 24 Aralık 1500'e kadar süren kuşatmadır. Türklerin Venediklilere karşı aldığı zaferlerden sonra gelen bir reaksiyondur. Kaptan Gonzalo Fernández de Córdoba komutasındaki İspanyol-Venedik ordusu Kefalonya'daki Türk kalesini ele geçirmeyi başarmıştır.