İçeriğe atla

Modern Dans Topluluğu

Modern Dans Topluluğu
KısaltmaMDT- Ankara
ArdılMDT-İstanbul
KurucuBeyhan Murphy
Kuruluş tarihi1992
Konumankara, Türkiye
Bağlı olduğu kurumDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü

Ankara Modern Dans Topluluğu (MDT Ankara), 1992 yılında Ankara'da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan profesyonel bir dans topluluğu.

Türkiye'de modern dansı tanıtmak, ülkeyi dış platformalarda temsil etmek misyonuyla kuruldu. Kendi özgün koreografilerini üreten bir repertuvar topluluğudur. İlk temsilini verdiği 1993 yılından 2023 yılına kadar otuz yılda 118 eser sahnelemiştir. Türkiye'nin ilk kurumsallaşmış çağdaş dans topluluğu olarak bilinir. Türkiye'de üniversitelerde modern dans bölümlerinin kurulmasına öncülük etmiştir.

Geçmişi

Modern Dans Topluluğu’nun (MDT) temeli, 1992 yılında dönemin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen’in Beyhan Murphy’i Türkiye’ye davet etmesiyle atılmıştır. Genel Müdürlük bünyesinde kurulan MDT, 8–10 kişilik kadrosuyla 13 Şubat 1993’te ilk prömiyeri ile profesyonel repertuvar topluluğu niteliğinde sahne üstü faaliyetlerine başlamıştır.

Topluluğun sanat yönetmenliğini on yıl bounca Beyhan Murphy üstlendi. Kurucu üyeler Binnaz Aydan, Salima Sökmen, Cihan Yöntem, Yasemin Erkan, Fahrettin Güven ve Nurdan Menemencioğlu'dur.[1] Topluluk ilk 3 yıl boyunca birçok üniversitede çeşitli etkinlikler ve söyleşiler gerçekleştirerek birçok üniversitede modern dans bölümü açılmasında öncülük etti.[2]

İlk on senesinde 17 ayrı program sergileyen topluluk, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda turne gerçekleştirdi. Topluluk, kendi içinde koreograflar yetiştirdi ve topluluğun kendisi uzun ve kısa ölçekli eserler yaptı. Beyhan Murphy'nin Post (1995), Afife (1999), Seyahatname (2001), başlıklı eserleri, bu dönemde sahnelenen çalışmalardandır.[3]

MDT, özgün eserlerin yanısıra yabancı koreografların çalışmalarından oluşan gösteriler hazırlayarak Enternasyonal başlığı ile seyircilere sunmuştur. Bu gösterilerin ilki 11 Mart 1995'te sahnelenen MDT Enternasyonal programıdır. 11 Kasım 2000'de Enternasyonal II'yi, 20 Nisan 2024'te Enternasyonal III'ü sundu.[4]

2023 yılında ilk temsilinin 30. yılını kutlayan topluluk, 30 yılda 118 eser sahnelemiş, 24 yurt dışı turne gerçekleştirmiş, yüzün üzerinde eser üretmiştir.[5] Topluluk, 2023'te "’93’ten 23’e 30. Yıl MDT’’ isimli bir gösteri sahneleyerek 30. yılını kutladı.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "MDT-ANKARA - Beyhan Murphy". beyhanmurphy.art. 25 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  2. ^ "MDT 30.YIL "93/23"". www.operabale.gov.tr. 18 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  3. ^ "MDT ve Ankara'da Güldestan". Sanattan Yansımalar. 20 Şubat 2018. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  4. ^ Çıkıgil, Necla (22 Nisan 2024). "Modern Dans Topluluğu : Enternasyonal III". Sanattan Yansımalar. 28 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  5. ^ Çıkıgil, Necla (15 Mayıs 2023). "Modern Dans Topluluğu'nun 30.Yılı". Sanattan Yansımalar. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  6. ^ "Modern Dans: MDT 30. YIL - Goethe-Institut Türkiye". @GI_weltweit. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  7. ^ KILIÇ, Haşim (13 Mayıs 2023). "Modern dansın öncüsü 30 yaşında". Hürriyet. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

Süleyman Kerem Kuraner, Türk bale sanatçısı.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nureyev</span> Sovyet doğumlu balet dansçısı ve kareografyacı

Rudolf Hamit oğlu Nuriyev, SSCB'li balet.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Vaclav Nijinski</span>

Vaclav Nijinski, Polonyalı balet, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Beyhan Ayşe Murphy, Türk sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen ve sanat aktivistidir.

Hatice Duygu Aykal, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Balesi</span> Priştinede bale topluluğu

Kosova Balesi, Priştine'de modern ve klasik danslar sergileyen bale topluluğudur.

<i>Çakırcalı Efe</i> Yaşar Kemal romanı

Çakırcalı Efe, Yaşar Kemal'in 1972'de yayımladığı destansı romanıdır. Eser, Çakırcalı Mehmet Efe'nin tarihî kişiliğinden yola çıkılarak yeniden kurgulanmıştır. Yaşar Kemal, romanın ön sözünde, Çakırcalı Efe'nin yaşamını ilk defa 1956 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımladığını, Çakırcalı Efe romanına kadar kitap olarak bastırmadığını ve Çakırcalı'nın öldürülmesi bölümünü gazetedeki şekliyle düzenlediğini belirtmiştir. Eser, Ankara Devlet Opera ve Balesi Birim Dans Tiyatrosu (BDT) tarafından baleye uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Güldestan, librettosu ve koreografisi Beyhan Murphy'e, müziği Mercan Dede'ye ait 2004 tarihli 2 perdelik müzik ve dans yapımı.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.