İçeriğe atla

Modchip

Bir bağlanmış bir modchip, san bir devre kartı, PlayStation 2 'nin PCB

Modchip (modifikasyon çipinin kısaltması), bilgisayarların veya eğlence cihazlarının yapay kısıtlamalarını değiştirmek veya devre dışı bırakmak için kullanılan küçük bir elektronik cihazdır. Modçipler çoğunlukla video oyun konsollarında, ancak aynı zamanda bazı DVD veya Blu-ray oynatıcılarda kullanılır . Diğer pazarlara yönelik medyayı, kopyalanmış medyayı veya lisanssız üçüncü taraf (homebrew ) yazılımları kullanmak amacıyla bölge kodlamasının, dijital haklar yönetiminin ve kopya koruma kontrollerinin atlatılması da dahil olmak üzere, ana bilgisayar sisteminin işlevine çeşitli değişiklikler getirirler .

İşlevi ve yapısı

Modçipler, bir sistemin koruma donanımını veya yazılımını değiştirerek veya geçersiz kılarak çalışır.

Çoğu mod yongası bir veya daha fazla entegre devreden (mikro denetleyiciler, FPGA'ler veya CPLD'ler ) oluşur ve genellikle ayrı parçalarla tamamlanır ve genellikle tasarlandıkları konsol sistemine sığması için küçük bir PCB üzerinde paketlenir. Farklı amaçlar için yeniden programlanabilen modçipler olmasına rağmen, çoğu mod yongası yalnızca tek bir konsol sisteminde veya hatta yalnızca belirli bir donanım sürümünde çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Bazı modçipler, modçipin kontaklarını doğrudan konsolun devresine lehimleyerek ("hızlı lehim"), elektrik kontaklarının hassas konumlandırılmasıyla ("lehimsiz") veya nadir durumlarda bunları bir sistemin dahili veya harici bağlantı noktasına takılarak kuruluma izin verir.

Modçiplere benzer işlevler sunan bellek kartları veya kartuşlar, tamamen farklı bir konsept üzerinde, yani sistemin ortamın işlenmesindeki kusurlardan yararlanarak çalışır. Bu tür aygıtlar, sık sık bu terim altında alınıp satılsalar bile modçip olarak adlandırılmazlar.

Nintendo Wii için sürücü yongaları olarak bilinen ilk mod yongalarından bazıları, güvenliği aşmak için optik sürücünün davranışını ve iletişimini değiştirir. Xbox 360'ta, yaygın bir modchip, CPU'daki kısa süreli dengesizliğin, oldukça güvenilir bir şekilde güvenlik imzalarını yanlış bir şekilde karşılaştırmasına yol açmak için kullanılabileceği gerçeğinden yararlandı. Bu saldırıda gerekli olan hassasiyet, modçipin bir CPLD kullanması gerektiği anlamına geliyordu. XenoGC ve Nintendo GameCube için klonlar gibi diğer modçipler, güvenlik önlemlerinin azaltıldığı veya bulunmadığı bir hata ayıklama modunu kullanır (bu durumda bir stok Atmel AVR mikro denetleyicisi kullanılmıştır). Daha yeni bir yöntem ise optik disk sürücüsünün yerini alan ve herhangi bir güvenlikten kaçınarak verilerin başka bir kaynaktan gelmesine izin veren optik disk sürücüsü emülatörleri veya ODDE'dir. Bunlar genellikle, optik sürücülerin zamanlama ve performans özelliklerini doğru bir şekilde taklit etmelerini sağlamak için FPGA'ları kullanır.

Tarih

Kartuş tabanlı konsol sistemlerinin çoğunda onlar için üretilen modçipler yoktu. Genellikle hem donanım hem de yazılım düzeyinde oyun kartuşlarıyla kopya koruması ve bölgesel kilitleme uyguladılar. Kısıtlamaları aşmak için dönüştürücüler veya geçiş cihazları kullanılırken, flash bellek cihazları (oyun yedekleme cihazları ) sonraki yıllarda oyun medyasını kopyalamak için yaygın olarak benimsenmiştir. Katı halden optik ortama geçişin erken dönemlerinde, CD tabanlı konsol sistemleri, o sırada kullanıcı tarafından yazılabilir medyanın nadirliği ve yüksek maliyeti nedeniyle bölgesel pazar segmentasyonu veya kopya koruma önlemlerine sahip değildi.

Modçipler, CD yazarlarının artan kullanılabilirliği ve satın alınabilirliği ve DRM protokollerinin artan karmaşıklığı nedeniyle PlayStation sistemiyle birlikte ortaya çıkmaya başladı. O zamanlar, bir modchip'in tek amacı, kopya oyunların kullanımına izin vermekti.

Günümüzde modçipler hemen hemen her mevcut oyun konsolu sistemi için, çok sayıda varyasyonda mevcuttur. Modern mod yongaları, bölgesel kilitleme ve kopya koruma mekanizmalarını atlatmanın yanı sıra, kullanıcı tarafından oluşturulan yazılımın (homebrew ) kullanımına izin vermek, ana bilgisayar sisteminin donanım yeteneklerini genişletmek veya hatta bir alternatif yazılım yüklemek gibi sisteme daha karmaşık değişiklikler getirebilir.

Anti-modchip önlemleri

Çoğu mod yongası sistemi kopyalanan ortama açar, bu nedenle konsol üreticileri için bir konsol sistemi için bir modçipin bulunması istenmez. Sonraki donanım veya yazılım sürümlerinden bir modçip tarafından istismar edilen izinsiz giriş noktalarını kaldırarak, mod yongalarının özelleştirildiği PCB düzenini değiştirerek veya aygıt yazılımı veya yazılımın yüklü bir modçipi algılamasını sağlayarak ve sonuç olarak işlemi reddederek tepki verirler. Modçipler genellikle, ana makine sisteminin kaldırılamayan veya ayarlanamayan temel işlevlerine takıldığından, bu önlemler bir modçipin çalışmasını tamamen engellemeyebilir, yalnızca kurulum işleminde veya programlamasında, örneğin onu saptanamaz hale getirecek önlemleri dahil etmek için (" stealth ") ana bilgisayar sistemine.

Video oyun konsolları tarafından kullanılacak çevrimiçi hizmetlerin ortaya çıkmasıyla, bazı üreticiler, hizmetin lisans anlaşması dahilinde, modçiplerle donatılmış konsolların bu hizmetleri kullanmasını yasaklamak için olanaklarını yerine getirdiler.

Modchip oluşturmayı caydırmak için bazı konsol üreticileri, konsollarında homebrew yazılımı veya hatta alternatif bir işletim sistemi çalıştırma seçeneğini dahil ettiler. Ancak, bu özelliklerin bazıları daha sonraki bir tarihte geri çekilmiştir.[1][2][3] Bir konsol sisteminin, üreticileri lisanssız üçüncü taraf yazılımları çalıştırmanın resmi bir yolunu sağladığı sürece, modçipler tarafından büyük ölçüde dokunulmadan kaldığı iddia edilebilir.[4]

Yasallık

Pek çok modçipin en önemli işlevlerinden biri — kopya koruma mekanizmalarının atlatılması — Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası, Avrupa Telif Hakkı Direktifi ve AB üye ülkeleri tarafından çeşitli uygulamaları gibi birçok ülkenin telif hakkı yasaları tarafından yasaklanmıştır. ve Avustralya Telif Hakkı Yasası . Bir modçipin birçok çeşitlendirilmiş işlevi için başka yasalar da geçerli olabilir, örn. Avustralya yasası, özellikle bölge kodlamasının atlatılmasına izin verir.

Geçerli yasanın belirsizliği, mahkemeler tarafından tek tip olmayan yorumlanması ve telif hakkı yasasında yapılan sürekli köklü değişiklikler ve tadilatlar, modçiplerin yasallığı hakkında kesin bir beyana izin vermez. Bir ülkenin yasama organı altında bir modchip'in yasallığı yalnızca mahkemede bireysel olarak iddia edilebilir.

Bir perakendeciye karşı 2017 tarihli bir davada, bir Kanada mahkemesi, teknik koruma önlemlerinin herhangi bir şekilde ihlal edilmesini yasaklayan Kanada telif hakkı yasasındaki dolandırıcılığı önleme hükümleri uyarınca Nintendo lehine karar verdi.

Alternatifler

Modçip kurmanın bir alternatifi, bir aygıtı yazılımla modifiye etme işlemidir. Yazılımla modifiye edilmiş bir cihazın içinde kalıcı olarak herhangi bir ek donanım parçasına sahip olması gerekmez. Bunun yerine, cihazın davranışını değiştirmek için bir cihazın yazılımı veya dahili parçası değiştirilir.

Ayrıca bakınız

  • Oyun yedekleme cihazı
  • Karışık Web Operasyonu
  • Xbox (konsol) mod çipleri

Kaynakça

  1. ^ Microsoft XNA
  2. ^ Linux for PlayStation 2
  3. ^ Linux for PlayStation 3
  4. ^ "27C3: Console Hacking 2010". Media.ccc.de. 16 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Entertainment System</span> 1985te Nintendonun geliştirilip piyasaya sürdüğü 8-bit üçüncü-jenerasyon video oyun konsolu

Nintendo Entertainment System, Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital haklar yönetimi</span>

Dijital haklar yönetimi, dijital medyaların günümüzde çok kolay bir şekilde kopyalanabilir olması sebebiyle lisans haklarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş erişim kontrol sistemleri için kullanılan genel isim.

<span class="mw-page-title-main">Super Nintendo Entertainment System</span> 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip 4.nesil bir oyun konsolu

Super Nintendo Entertainment System, Türkçe karşılığı ile Süper Nintendo Eğlence Sistemi Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya’da (Okyanusya) 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip bir oyun konsolu. Japonya ve Güneydoğu Asya'da sistem Süper Famicom veya kısaca SFC olarak adlandırılır. Güney Kore'de, Süper Comboy olarak bilinen bu konsol o bölgede ise Hyundai Electronics tarafından dağıtıldı. Her sürüm aslında aynı olmasına rağmen çeşitli bölgesel kilitleme formları farklı bölgelerdeki konsolları birbiriyle uyumlu olmaktan alı koymuştur.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

Bir video oyun konsolu öykünücü, bir bilgi işlem cihazının bir video oyun konsolunun donanımını taklit etmesine ve oyunlarını taklit platformunda oynamasına izin veren bir tür öykünücüdür. Çoğu zaman, öykünücüler, daha geniş denetleyici uyumluluğu, zaman ölçeği denetimi, daha yüksek performans, daha net kalite, bellek değişikliklerine daha kolay erişim, tek tıklama hile kodları gibi orijinal donanımın sınırlarını aşan ek özellikler taşır ve oyun özelliklerinin kilidinin açılması sağlanır. Öykünücü ayrıca ev yapımı demolarının geliştirme sürecinde ve daha eski, üretimi durdurulan veya nadir konsollar için yeni oyunların oluşturulmasında da yararlı bir araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo 3DS</span> oyun konsolu

Nintendo 3DS, 26 Şubat 2011 tarihinde Nintendo tarafından üretilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Sisteminin ayırt edici özelliği, otostereoskopi yani gözlüğe gerek kalmadan 3D görüntü oluşturmasıdır. Cihaz Japonya'da 26 Şubat 2011, Avrupa'da 25 Mart 2011, Kuzey Amerika'da 27 Mart 2011 ve Avustralya'da 31 Mart 2011 tarihinde satışa çıkmıştır. Nintendo 3DS, Nintendo DSi yazılımı dahil Nintendo DS serisi yazılımı ile geriye dönük uyumluluk bulundurmaktadır. Sistemde 3D özelliği kamerasız kodlanmıştır. Fakat New 3DS ailesinde bu sorun giderilmiştir. Ayrıca bir 2. analog bulunmayan cihaza 1 tane daha C-stick eklenmiştir. 27 Mart 2023 tarihinde ise Oyun Mağazası Nintendo e-Shop desteği kesilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Bridge</span> Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adı

Sandy Bridge, Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adıdır. Geliştirilmesine 2005 yılında başlanan Sandy Bridge 2011 yılı Ocak ayında resmi olarak duyurulmuştur. 32 nm üretim süreciyle üretilen Sandy Bridge kod adlı işlemciler Intel'in ikinci nesil Core mimarisini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Machine</span>

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch</span> 2017 oyun konsolu

Nintendo Switch, Nintendo tarafından üretilen bir video oyunu konsoludur. 3 Mart 2017 tarihinde piyasaya sürülmüş olup özellikle farklı tuşlara sahip olmasına rağmen iki kişinin aynı anda oynayabilmesini sağlayan kumandaları (Joy-Con) ve Wii U'dan farklı olarak her yerde ve televizyonsuz oynanabilme gibi özellikleriyle dikkat çekmektedir. Nintendo Switch'in yazılımı, İnternet bağlantısı üzerinden çevrimiçi oyun oynamanın yanı sıra diğer Switch konsolları ile yerel kablosuz özel bağlantıyı da destekler. Nintendo Switch oyunları ve yazılımı hem fiziksel flash tabanlı ROM kartuşlarında hem de Nintendo eShop üzerinden dijital dağıtımda mevcuttur ve sistem bölge kilitlemesi kullanmıyor. Nintendo Switch, sekizinci nesil video oyunu konsolu olarak başlıca rakipleri Xbox One ve PlayStation 4'tür.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch sistem yazılımı</span> Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemi

Nintendo Switch sistem yazılımı, HAL Laboratory ve Nintendo tarafından hazırlanan Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemidir. Nintendo 3DS sistem yazılımına fazlasıyla benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">HTPC</span>

HTPC yakınsak bir cihazdır. Bir kişisel bilgisayarın bazı veya tüm yeteneklerini bir yazılım uygulamasıyla birleştirir. Video, fotoğraf, ses oynatımı ve bazen video kayıt işlevlerini destekler. Son yıllarda, oyun konsolları ve özel medya cihazları dahil olmak üzere diğer tüketici elektroniği türleri, video ve müzik içeriğini yönetmek için geçiş yaptı. HTPC ve diğer yakınsak cihazlar, bir ev sineması sisteminin bileşenlerini bir ev eğlence sistemi ile aynı yerde bulunan bir üniteye entegre eder.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.

Satış sonrası ürün yazılımı olarak da bilinen özel ürün yazılımı, yeni özellikler sağlamak veya gizli işlevlerin kilidini açmak için video oyun konsolları ve çeşitli yerleşik cihaz türleri gibi cihazlarda üçüncü taraflarca oluşturulan resmi olmayan değiştirilmiş bir ürün yazılımı sürümüdür. Video oyun konsolu topluluğunda, terim genellikle özel donanım yazılımı veya sadece CFW olarak yazılır. atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Video oyunu kopyası</span> bir video oyunundan ilham alan başka bir video oyunu

Bir video oyunu kopyası ya da klonu, popüler bir oyun veya konsola çok benzeyen veya ondan büyük ölçüde ilham alan bir video oyunu veya video oyun konsoludur. Klonlar tipik olarak kopyalanan oyunun veya sistemin popülaritesinden finansal avantaj elde etme amacı taşır, ancak orijinal oyuna saygı ifadesi olarak veya oyun mekaniğini genişletmeye yönelik ciddi bir girişim olarak da üretilebilirler. Ek bir motivasyon ise bir oyunu kullanılamadığı veya oynanış deneyiminin yetersiz olduğu platformlara taşıma arzusudur.