İçeriğe atla

Moda Çarşısı

Koordinatlar: 39°55′25″K 32°51′10″D / 39.92361°K 32.85278°D / 39.92361; 32.85278
Moda Çarşısı
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürOfis ve alışveriş merkezi
Mimari tarzModern mimarlık
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
Adresİzmir Caddesi No: 12, Kızılay
Koordinatlar39°55′25″K 32°51′10″D / 39.92361°K 32.85278°D / 39.92361; 32.85278
Başlama1976
Tamamlanma1980
Teknik ayrıntılar
MalzemeBetonarme
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Demirtaş Kamçıl
Rahmi Bediz
Baş müteahhitKoray İnşaat
Diğer bilgiler
OtoparkYok

Moda Çarşısı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Kızılay semtindeki İzmir Caddesi üzerinde bulunur. 1970'li yıllarda popülerleşen ve bölgede çok sayıda çağdaşı bulunan çarşı projelerinden biri olarak ortaya çıkmıştır.[1]

Mimari

Projesi Türk mimarlar Demirtaş Kamçıl ve Rahmi Bediz tarafından çizilen bina kompleksi, 1976-1980 yılları arasında inşa edildi.[2] Yükleniciliğini Koray İnşaat'ın üstlendiği Moda Çarşısı'nın, o dönemde aynı bölgede yapılmış olan işhanları ve çarşılara kıyasla daha yenilikçi bir anlayış çerçevesinde tasarlandığı söylenebilir. Bağlam ve mekan uyumuna büyük bir özen gösterilmesi sonucunda ofis ve çarşı bölümleri birbirinden ayrı bloklara yerleştirilmiştir. Katlarda sıklıkla yer verilen açık planlı koridorlar ve yapının tam ortasına konumlandırılmış olan teras ise burada çalışanların sosyalleşebileceği alanlar olarak düşünülmüştür.[3]

Dış cephede yer alan mimari ögelerden olan özel üretim kalıplarla tasarlanmış pencere doğramaları ile yine pencere sövelerinde tercih edilen eğrisel kesitli profillerde ana malzeme olarak alüminyum kullanılmış olması, yapıyı karakteristik hale getiren temel özelliklerden biridir. Teraslardaki korkulukların da kalın alüminyum şeritlerden imal edilmiş olması, yapı genelindeki devamlılığın sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Benzer pencere formları, yine Kamçıl-Bediz ortaklığında kurgulanan And Çarşısı'nda da görülebilir.[3]

İnşaat alanı, üzerinde bulunulan parsellerin birleştirilmesi suretiyle adanın genişliği boyunca yayıldığı için; Moda Çarşısı kendini üç cepheden çevreleyen İzmir Caddesi, Menekşe Sokak ve Sümer Sokak'a birer giriş kapısıyla bağlanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Elvan, Altan Ergut. "Rahmi Bediz'in Ardından". Mimarlık Dergisi. Mimarlar Odası. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  2. ^ "Demirtaş Kamçıl - Rahmi Bediz Yapıları". Ankara'da İz Bırakan Mimarlar. Koç Üniversitesi VEKAM. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  3. ^ a b Uz, Funda (Haziran 2019). "Alüminyum ile Tasarlamak: 1970'lerde Ankara Mimarlığında Alüminyum" (PDF). Ankara Araştırmaları Dergisi. 7 (1). Ankara: Koç Üniversitesi VEKAM. ss. 75-103. doi:10.5505/jas.2019.00710. ISSN 2147-8724. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  4. ^ Merve Kurt Kıral; Emel Akın (2020). Avşar Karabaş, Pelin; Özgencil Yıldırım, Sercan (Ed.). "Pasajlarda Mekânsal Biçimlenme: Ankara-Yenişehir Pasajları" (PDF). Tasarım ve Mimarlık Dergisi, 21. doi:10.17365/TMD.2020.21.7. ISSN 2148-8142. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Atakule</span> Türkiyede Bir Kule

Atakule Alışveriş Merkezi, Ankara'da, döner restoranlı kulesi ile meşhur alışveriş merkezi. Çankaya semtinde, Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi'nin kesiştiği, Zübeyde Hanım Meydanı'na cepheli konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Rahmi Bediz</span> İlk Müslüman Türk fotoğrafçı

Rahmizade Bâhâeddin, fotoğraf tarihçilerinin pek çoğuna göre ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Çektiği fotoğrafların, özellikle portrelerin, dönemi için belge oluşturan nitelikleri ve kalitelerinin sanatsal derinliği de göz önüne alındığında, Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının da öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde, sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağına ait referanslar olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Manifaturacılar Çarşısı</span>

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı veya kısa ismiyle İMÇ Atatürk Bulvarı’nın Bozdoğan Kemeri ile Unkapanı arasındaki bölgesinde yer alan ve 1.117 adet dükkândan oluşan bir çarşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Cinnah Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğinde olup Kuğulu Park'tan başlayarak Atakule'ye kadar uzanır. Aziziye, Çankaya ve Remzi Oğuz Arık mahalleleri arasında bir sınır oluşturan cadde; Hoşdere, Çankaya ve Simon Bolivar caddelerinin kesiştiği noktada son bulur. Tek yönlü olarak araç trafiğine açık olup yaklaşık 1.8 kilometre uzunluğundadır. Cadde boyunca Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İsveç, Kanada ve Libya gibi ülkelerin büyükelçilikleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ulus (semt)</span> Ankarada semt

Ulus, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram mahallesinin bir kısmını kapsayan şehirdeki en eski ve Çankaya-Esenboğa yolunun (protokol yolu) güzergâhında yer alan tarihî bir semttir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Zafer Anıtı, Ankara Palas Otel, Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali semtte yer alan bazı önemli yerlerdir. Ulus tarihi kent merkezi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sosyal ve kültürel doku yeniden canlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Kumrular Sokak</span> Ankarada bir sokak

Kumrular Sokak veya diğer adıyla Kumrular Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi bir sokaktır. Sakarya, Yüksel ve İzmir caddeleriyle birlikte Kızılay semtinin en önemli yaya bölgelerinden birini oluşturur. Sokağın adı, burada yaşayan kumru kuşlarından gelir. 1940'lı yıllarda, her iki tarafına da simetrik şekilde dikilmiş olan çınar ağaçları sayesinde bir hıyâban şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hanlar Bölgesi</span>

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah 19</span> Ankarada bir apartman

Cinnah 19; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">100. Yıl Çarşısı</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan alışveriş ve ofis kompleksi

100. Yıl Çarşısı ve Büro Binaları, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan 1967-1981 tarihleri arasında inşa edilmiş çok katlı alışveriş ve ofis kompleksi.

Menekşe Apartmanı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandı. 1950'li yıllarda şehirdeki sivil mimarinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş isimlerden biri olan mimar Zeki Gökay tarafından 1953 yılında projelendirilip inşa edilmişti. İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'na referansla kurgulanan ve bu üslubun ender örneklerden birisi olan bina, Karanfil Sokak üzerinde yer almaktaydı.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Ankara'ya ilişkin bilgi ve belgeleri derleyerek araştırmacılara sunmak üzere Ankara'nın Keçiören semtinde 1994 yılından faaliyete geçiş araştırma merkezi.

Akay Yokuşu veya diğer adıyla Akay Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Çıkrıkçılar Yokuşu</span> Ankarada bir yokuş

Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir yokuştur. Anafartalar Caddesi'nden başlayıp Saraçlar ve Salman Sokak kesişimine kadar devam eden yokuş yaklaşık 200 metre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Şehir Çarşısı</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Ulus Şehir Çarşısı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Civardaki Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı ve 100. Yıl Çarşısı ile birlikte Hacı Bayram bölgesinin en önemli ticari merkezini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemalettin Moda Merkezi</span>

Mimar Kemalettin Moda Merkezi, diğer adıyla Mimar Kemalettin Çarşısı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Konak ilçesindeki çarşıdır. İsmini Mimar Kemaleddin'den almıştır. 1988 ve 2022 tarihli kararlarla 4,70 ha büyüklüğündeki alan Mimar Kemalettin Kentsel Sit Alanı olarak tanımlanmıştır. 60 adet tescilli yapı Mimar Kemalettin Kentsel Sit alanında bulunmaktadır. Çukur Han ve Kadıoğlu Han tescilli hanlardır.