İçeriğe atla

Moda İskelesi

Moda İskelesi

Konum
Ülke: Türkiye
Yer:Kadıköy, İstanbul
Detaylar
Açılış:20.YY
İşletmeci:Şehir Hatları
Sahibi:İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Liman türü:İskele
İstatistikler


Moda İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, Kadıköy ilçesine bağlı Moda semtinin tarihi iskelesidir. Haydarpaşa İskelesi, eski Kadıköy İskelesi gibi mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır.[1]

Tarihçe

İskelenin 1920'li yıllara ait bir fotoğrafı

Moda İskelesi'ne bir yolla ulaşımın sağlandığı sahilde eskiden bir çıkıntı bulunuyordu. 1900 öncesinde tamamen boş olan kıyı Moda Deniz Kulübü'nün odun deposuydu. Bu çıkıntıya odun taşıyan tekneler yanaşıyordu. 1904 tarihli bir fotoğraf söz konusu çıkıntının uzatılarak iskeleye dönüştürüldüğü ve ucunda da kubbeli silindirik bir bilet gişesi eklendiği görülmektedir. Daha sonara moda iskelesinin ucunda, bazı kaynaklara göre 1916-1917 yılında, başka bir kaynağa göre 1919 yılında, Vedat Tek'in projesi uygulanarak iki katlı bir bina inşa edildi.[1][2]

Moda İskelesi, uzun süre vapur seferlerine hizmet verdikten sonra, 1986 yılında yolcu sayısının azlığı sebep gösterilerek iskele olmaktan çıkarıldı. Buradadaki yapı yolcu salonu dışında İngiliz Yat Kulübü, sahil gazinosu ve restoran gibi farklı işlevler için de kullanıldı. 2015 yılında ise, iskele binası tamamen kapatıldı.[1] Vapur seferlerine yeniden açılan Moda İskelesi'ne başlangıçta deniz yoluyla Kabataş-Kadıköy-Moda-Bostancı seferleri yapan vapurla ulaşılmaktaydı ancak seferler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeni bir güzergahta planlanarak Bostancı-Moda-Karaköy-Kabataş hattı olarak işletmeye alınmıştır.[3]

Mimari

İskelenin mimari detayları

Moda İskelesi binası iki katlı olup kıyıdan uzakta, denizin ortasında sığ bir alanda yer alır. Bina inşa edildiğinde alt katta gişe, tuvalet, çımacı odası ve yolcu salonu bulunuyordu. Bugün olduğu gibi binanın üst katına Moda Plajı tarafından döner merdivenle çıkılıyordu. Merdivenin altı da kömürlük olarak kullanılıyordu. İskele binasının dört cephesi birbirinden farklı biçimde inşa edilmiştir. Yolcu salonu çıkış kapısının üst kısmında, dışarıdan Osmanlıca "Moda" (مودلا) adı yazılıdır. Bu kitabenin bulunduğu güney cephesi, beş sivri kemerli olup simetrik biçimde düzenlenmiştir. Karaya bakan kuzey cephesinde üç adet kemerli kapı bulunmaktadır. Bu cephenin iki ucunda, eskiden bilet gişesi olarak kullanılan, sivri kemerli birer pencere yer alır. Moda İskelesi'ne bugün Moda Caddesi'nin devamı olan ve iskeleye bağlanan bir yolla ulaşılır. İskele binası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 19 Ağustos 2022 tarihinde hizmete açılmıştır. Binanın üst katı kütüphane, alt katı ise "kitap-kafe" salonu olarak düzenlenmiştir. Moda İskelesi Kütüphanesi, 250 metrekarelik bir alanda 87 kişilik bir kapasiteye sahip olup 6 bin 500 kitaptan oluşmaktadır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Feyza Çınar, "Moda İskelesi" - Arkitera". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 
  2. ^ "Arif Atılgan, "Moda İskelesi" - Mimdap Mimarlık Hizmetleri". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 
  3. ^ "Kış Tarifesinde Yapılan Yeni Düzenlemeler". Şehir Hatları. 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Arif Atılgan, "Moda İskelesi" Mimdap Mimarlık Hizmetleri". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 
  5. ^ ""Tarihi Moda İskelesi yepyeni bir görünümle hizmete hazır"". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suadiye, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Suadiye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir mahalledir. İstanbul'un caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi'nin üzerinde, Bostancı ve Erenköy arasında bulunur. Kuzeyde Şemsettin Günaltay Caddesi'nden güneyde Marmara Denizi sahiline kadar uzanır. Semte adını 1905 yılında Suad Hanım adına yaptırılan tarihi Suadiye Camii vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Bostancı, İstanbul'da, Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kadıköy'ün doğu ucunda yer alan Bostancı, sahilden D-100 Karayolu'na doğru yaklaşık 2 kilometre boyunca uzanır. Batıda Suadiye ve Kozyatağı, kuzeyde Ataşehir'e bağlı İçerenköy ve doğuda Maltepe ilçesine bağlı olan Altıntepe ile komşudur. Ayrıca Adalar'a en yakın noktalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş, Beyoğlu</span>

Kabataş, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içinde, Fındıklı ile Dolmabahçe semtleri arasındaki kıyıyı ve yamaçları kapsayan semt. Resmi mahali yönetim birimi olarak Ömeravni Mahallesi'nin dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa İskelesi</span>

Haydarpaşa İskelesi, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan tarihî bir iskele binasıdır. Mimarı Vedat Tek'tir

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İDO Bostancı Terminali</span> Kadıköy, İstanbulda bir feribot terminali

İDO Bostancı Terminali, İstanbul Deniz Otobüsleri'ne ait bir terminaldir. Terminal, Kadıköy'ün Bostancı mahallesinde Çetin Emeç Bulvarı üzerinde 1913 yılında inşa edilen tarihi Bostancı İskelesi'nin bitişiğinde yer almaktadır. İDO, Bostancı'dan İstanbul'daki diğer iskelelere ve Marmara Denizi'ndeki terminallere deniz otobüsü hizmeti sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan İskelesi</span>

Eyüpsultan İskelesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Haliç üzerinde bir iskeledir. Pierre Loti Tepesi'nin güneyinde yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a seferler düzenlenmektedir. İlçedeki tek faal vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy İskelesi</span> İstanbul, Beyoğlunda bir iskele

Karaköy İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te Galata Köprüsü'nün doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Eyüpsultan, Kadıköy, Bostancı ve Üsküdar'a giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce İskelesi</span>

Sütlüce İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Haliç'te yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Üsküdar, Kadıköy, Kabataş ve Beşiktaş'a da seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pasaport Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Pasaport Vapur İskelesi, İzmir kent içinde ulaşımı sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir.

İzmir Körfezi'nde İZDENİZ tarafından sürekli olarak işletilen dokuz iskele vardır. Ayrıca yaz mevsiminde hafta sonları beş iskeleye daha seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Konak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir. İskele İzmir'de kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İZDENİZ tarafından işletilmektedir. İskele Konak Meydanı'nın kuzeybatısında yer alır. İlk olarak 1884'te açılmıştır. Mimar Zeki Sayar'ın (1905-2001) tasarladığı yeni iskele binası 14 Nisan 1938 tarihinde hizmete girmiş, ancak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için yapılan sahil dolgu işleminden sonra 1988'de yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Alsancak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım amacıyla kullanılan vapur iskelelerinden biridir. İskele Konak ilçesinin Alsancak Mahallesi'nde ve Kordon üzerindedir. Konak Vapur İskelesi ve Pasaport Vapur İskelesi'nin kuzey doğusunda yer alır. Kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İzdeniz tarafından işletilmektedir. Alsancak iskelesi ile karşı kıyıda yer alan Karşıyaka Vapur İskelesi arasında yoğun yolcu trafiği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy İskelesi</span>

Kadıköy İskelesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Kadıköy Meydanı'nda bulunan bir iskeledir. İskele, Kadıköy metro istasyonu ve dolmuş duraklarına da yakındır. Şehir Hatları ve Turyol vapurlarının kalktığı iskeleden Eminönü, Karaköy, Adalar, Beşiktaş, Bakırköy ve Sarıyer'e seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eminönü İskelesi</span> Fatih, Eminönünde bir iskele

Eminönü İskelesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Bağcılar-Kabataş tramvayına ve Eminönü peronlarına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş İskelesi</span> Beyoğlu, İstanbuldaki bir iskele

Kabataş İskelesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Kabataş'ta Beyoğlu'nun doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Adalar, Kadıköy, Küçüksu, Anadolukavağı, Beykoz ve Bostancı'ya giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı İskelesi</span>

Bostancı İskelesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir iskeledir. İskele, Bostancı'da Kadıköy'ün doğusunda yer almaktadır. Şehir Hatları tarafından işletilen iskeleden Adalar, Kadıköy ve Kabataş'a giden seferler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş İskelesi</span>

Beşiktaş İskelesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Bostanlı Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Bostanlı Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşımının sağlandığı yolcu ve araba vapur iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa İskelesi</span> İstanbulda iskele

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.