İçeriğe atla

Moda

Moda, (Latince modo "hemen şimdi") özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terimdir. Moda, toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini de belirler.[1]

Daha düşük fiyatlarla ve küresel erişimle artan meta ve giyim üretimi nedeniyle, sürdürülebilirlik politikacılar, markalar ve tüketiciler arasında acil bir konu haline geldi.

Moda genellikle sürekli değişen bir algıdır ve her dönemin farklı bir modası vardır.[2] Örneğin, 2000'li yıllarda yaşayan birinin 1980'lerdeki kıyafetlere baktığında onları beğenmemesi ve onların gözüne eski gelmesi gibi. Bu modası geçmiş tabiri ile örneklendirilebilir. Moda bununla beraber, İtalyancada değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik olarak geçmektedir. Modanın bir diğer anlamı da, belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlüktür.[3]

Moda kavramları

Genel terimler
Moda endüstrisi
Alternatif moda
Ülkelere göre
  • Amerikan modası
  • Filipinler modası
  • Türk modası
  • Fransız modası
  • Alman modası
  • İtalyan modası
  • İran modası
  • İsrail modası
  • Hint modası
  • Japon modası
  • Nijerya modası
  • Güney Kore modası
  • Sovyetler Birliği modası

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stilistlik</span>

Giyim piyasasında fark yaratacak şekilde, temel giyim ihtiyacı olan ürünlerde müşterinin beğenisine hitap edecek yeni ürünlerin tasarımını yapan kişiye stilist, yapılan işe stilistlik denir.

<span class="mw-page-title-main">Punk kültürü</span>

Punk kültürü, 1970'lerin ortasında ifade özgürlüğü hareketi ve isyanı olarak ortaya çıkmıştır. Kültür, minimalist sistem karşıtı müzik Punk Rocka dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Giyim</span>

Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.

Yeni Romantik ya da yeni romantisizm, 1980'lerde özellikle Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan, gençler arasında yaygın bir moda akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Martens</span>

Dr. Martens, ayakkabı, giysi ve aksesuar markası. Ayrıca Doc Martens, Docs ve DMs olarak da bilinir. Alman Dr. Klaus Märtens tarafından tasarımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büstiyer</span>

Büstiyer, kadınların ceket vb. kıyafetlerinin içinde kullanılan çarpıcı, göz alıcı, işlemeli kumaştan yapılmış askılı veya askısız iç giyim ürünü. Genellikle sporcular kullanır. Çünkü rahat ve hareket etmeyi zorlaştırmaz. Genelde takım halinde tasarlanıp satılan büstiyer, moda ve tasarım türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

Neslihan Yargıcı,, Türk moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">Vintage giyim</span>

Vintage giyim önceki bir dönemden kaynaklanan giysiler için genel bir terimdir. Bu ifade aynı zamanda, örneğin bir perakende satış noktası ile vintage giyim mağazasında bağlantılı olarak kullanılır. Bugün vintage giyim, aksesuar seçmeyi, vintage kıyafetleri yeniyle karıştırmanın yanı sıra çeşitli stil ve dönemlerden oluşan bir topluluk oluşturmayı da kapsar. Vintage kıyafetler genellikle yüksek uçlu markalar için düşük fiyatlarla satmaktadır. Tekstil sıkıntısı nedeniyle giyimi yeniden kullanma fikri olarak I. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Defile</span>

Moda gösterisi veya defile, moda tasarımcıları tarafından moda haftası'nda giyim veya aksesuar serisini sergilemek için düzenlenen bir etkinliktir. Bunları mankenler sahnede gösterir. Defileler her mevsim, özellikle ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış dönemlerinde düzenlenir. Bu zaman en son moda trendleri yapılır. Dünya çapında en etkili iki moda haftası Paris Moda Haftası ve New York Moda Haftası'dır.

Stil yahut tarz, sanat tarihi ve görsel sanatlarda devamlılık gösteren bir değişim sürecinin kaydı olarak ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Önlük</span>

Önlük, diğer giysilerin üzerine giyilen ve esas olarak vücudun önünü kaplayan bir giysidir. Birkaç farklı amaçta kullanılabilir ve bugün belki de en çok kişinin kıyafetlerini ve cildini lekelerden ve izlerden koruyan işlevsel bir aksesuar olarak bilinir. Bununla birlikte, hijyenik nedenlerle, bir üniformanın parçası olarak veya asit, alerjenler veya aşırı ısı gibi belirli tehlikelerden korunmak için çeşitli tipteki önlükler aksesuar olarak giyilebilir. Ekstra alet ve parçaları tutmak veya tozdan korunmak için bazı iş istasyonlarında da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sokak modası</span>

Sokak modası, bir moda türüdür. Moda stüdyolardan değil, sokak giyimi ve sokak kültüründen ortaya çıkmıştır. Sokak modası genellikle gençlik kültürüyle ilişkilendirilir ve çoğunlukla büyük kent merkezlerinde görülür. The New York Times ve Elle gibi dergiler ve gazeteler genellikle şehirlerde, şık kıyafetler giyen bireylerin samimi fotoğraflarını içerir. Japon sokak modası, herhangi bir zamanda çok çeşitli moda hareketlerini sürdürür. Günümüzde sokak modası giderek daha popüler hâle geliyor. Çoğu büyük gençlik altkültürünün ilişkili bir sokak modası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sokak giyimi</span>

Sokak giyimi ya da yabancı ve halk tarafından bilinen ismiyle streetwear kendinde sokak modası ve sokak kültürü özelliklerini barındıran giyim türüdür. 1990'larda küresel hale geldi. İlk önce New York hip hop modası ve Kaliforniya sörf kültürü'nü, daha sonra spor giyim, punk ve Japon sokak modası unsurlarını kapsayacak şekilde büyüdü. Sonunda Haute Couture bir etki haline geldi. Genellikle kot pantolon, tişörtler, beyzbol şapkası ve sneaker gibi parçalar üzerine odaklanır. 90'ların sonunda, moda kaykay ve gangsta rap'i etkiledi. New York Yankees, Los Angeles Raiders ve Chicago Bulls gibi takımlar kendi ürünlerini tasarladılar. Modern zamanda Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Burberry, Gucci, Fendi gibi büyük moda markaları sokak giyimleri tasarlar.

<span class="mw-page-title-main">Japon sokak modası</span>

Japon sokak modası, Japonya'daki bir dizi çağdaş modern giyim tarzını ifade eder. Hem yerel hem de yabancı moda markalarının bir karışımından meydana gelen Japon sokak modası, Avrupa podyumlarında görülen haute couture stillerine benzerliklerle, bazılarının aşırı ve avangart olduğu düşünülen, kendine özgü bir tarz sahibi olma eğilimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Omuz çantası</span>

Omuz çantası, geleneksel olarak eşya taşımak için kullanılan askılı bir çantadır. Kayış genellikle vücudu çaprazlayacak şekilde takılır, çanta doğrudan omuzdan kalçaya asılır. Bir evrak çantasından farklı olarak, omuz çantası yumuşak kenarlıdır. Modası geçmeyen, kadınların tercih ettiği çanta modelidir. Kullanışlı olduğu için sık görülür.

<span class="mw-page-title-main">Kemer çantası</span>

Kemer çantası veya bel çantası, kalça hizasının biraz üzerinde kayış kullanılarak bele kemer gibi takılan küçük ve orta büyüklüğe sahip bir çantadır. Genellikle bir tür toka ile sabitlenir. Kayışlarda bazen üç kaymalı slaytlar bulunur. Bu çantalar omuzda ve bel izasında taşımaya uygun üretilmiştir. Kişisel eşyaların yanı sıra nakit para, kartlık, cüzdan, anahtar ve resmi belgeler gibi birçok nesneyi içine alabilen büyüklüktedir.

<span class="mw-page-title-main">Gotik moda</span>

Gotik moda, gotik alt kültürü ile ilişkili olan bir moda tarzıdır. Gotik moda, genellikle karanlık, romantik ve gotik edebiyatı, müziği ve sanatını yansıtan giyim tarzlarına atıfta bulunur. Genellikle dünya genelindeki gotik alt kültürü ile ilişkilendirilir ve kendine özgü bir topluluğu temsil eder. Ancak son yıllarda, gotik moda öğeleri farklı alt kültürler ve moda akımları tarafından da benimsenmiştir.