İçeriğe atla

Modülerlik

Genel anlamıyla, modülerlik ya da birimsellik bir sistemin bileşenlerinin parçalara ayrılabilip, farklı bir amaç için yeniden birleştirilebilme derecesini ifade eder.[1] Modülerlik kavramı, öncelikle bir sistemin karmaşıklığını azaltmak için, onu çeşitli oranlarda bağımlılığa ve bağımsızlığa sahip birimlere bölerek "her parçanın karmaşıklığını bir soyutlama ve arayüzün arkasına saklamak"tır.[2] Modülerlik kavramı birçok branşta küçük nüans farklarıyla kullanılmaktadır. Bu nüanslara karşın, modüler sistemler konusunda benzer yaklaşımlar ortaya çıkar.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "modular". Merriam-Webster. Merriam-Webster, Inc. 17 Mayıs 2018. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2018. 
  2. ^ Baldwin, C.Y.; Clark, K.B. (2000). "Chapter 3: What Is Modularity?". Design Rules: The power of modularity. MIT Press. ss. 63-92. ISBN 9780262024662. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2018. 
  3. ^ Schilling, M.A. (9 Şubat 2009). "Towards A General Modular Systems Theory and its Application to Interfirm Product Modularity - Commentary". Garud, R.; Kumaraswamy, A.; Langlois, R.N. (Ed.). Managing in the Modular Age: Architectures, Networks, and Organizations. John Wiley & Sons. ss. 203-216. ISBN 9781405141949. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilgisayar biliminde, modüler programlama ya da birimsel programlama, bir yazılımı diğer elemanlardan bağımsız çalışabilen modüller kullanarak tasarlama yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mimas (uydu)</span> Satürnün William Herschel tarafından 1789 yılında keşfedilen uydusu

Mimas, Satürn'ün William Herschel tarafından 1789 yılında keşfedilen doğal uydusudur. Diğer bir adı da Satürn I'dir. Güneş Sistemi'ndeki diğer uydularla kıyaslandığında çapının büyüklüğü açısından yirminci sırada yer alır.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

Piyasa ekonomisi; yatırım, üretim ve dağıtım ile ilgili kararların arz ve talebe dayalı olduğu, mal ve hizmet fiyatlarının serbest fiyat sistemi içinde belirlendiği ekonomidir. Çoğu mevcut piyasa ekonomisi belirli bir derece kadar ekonomik planlama veya devletin ekonomik aktiviteleri yönlendirmesini içerir ve dolayısıyla karma ekonomi olarak sınıflandırılır. Piyasa ekonomisi terimi bazen serbest piyasa ekonomisi ile eşanlamlı kullanılır, ancak serbest piyasa ekonomisi ayrıca laissez-faire veya serbest piyasa anarşizmini ifade eder. Piyasa ekonomisi çeşitli kooperatif türlerinin, kolektif veya özerk devlet kurumlarının bulunduğu bir serbest fiyat sisteminde de var olabilir. Piyasaların devlet tarafından gerekli şartlarda müdahaleye uğradığı sistem ise sosyal piyasa ekonomisidir.

<i>Iguanodon</i>

Iguanodon, erken Kretase devrinde Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış kuş kalçalı dinozor cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Adaları</span> Pasifik Okyanusundaki 16 mercan adasının bir zinciri

Gilbert Adaları ; Pasifik Okyanusu'nda 16 mercan adasının bir zinciridir. Okyanusya ülkesi Kiribati Cumhuriyeti'nin ana parçalarıdır ve ülkenin başkentin olduğu bölge ve nüfusun neredeyse yarısının konakladığı Tarawa'yı içine almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ücretli kölelik</span>

Ücretli kölelik ya da maaşlı kölelik, kişilerin yaşamlarını sürdürmek için belli bir ücret karşılığı çalışmak zorunda olması durumunda kullanılan bir terimdir. Kişi ücretli olarak çalışıyor, ama yine de geçimini güçlükle sağlıyorsa ve çalışma - geçimini sağlama döngüsünü sürdürebilmesi için mutlaka çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa o zaman ücretli bir kölelikten bahsedilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Karmaşıklık</span>

Karmaşıklık, karmaşa veya kompleksite, anlaşılması güç parçalardan oluşan bir sistemi tanımlama yöntemine verilen addır. Bu ilişkilerin ortaya çıkarılması ağ kuramı ve ağ biliminin temel uğraş alanlarındandır. Karmaşıklık kavramı bilim dünyasında farklı biçimlerde tanımlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spor otomobil</span> otomobil türü

Spor otomobil ya da spor araba, küçük hacimli, genellikle iki koltuklu ve iki kapılı olarak dizayn edilmiş çevik kullanım sağlayan ve yüksek performanslı otomobillere verilen isimdir. Spor otomobiller sade tasarımlı ya da lüks araç sınıfı olabilirler, ancak yüksek manevra kabiliyetinde ve minimum ağırlıkta olmaları gereklidir. Gran Turismo, Grand Tourer, fastback, Hot Hatch, muscle car, pony car, spor kompakt, spor coupe, süperspor otomobil, cabriolet, roadster türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Velcro</span> İsviçreli firma

Velcro ilk kez kumaş kanca ve halka bağlantı elemanı üreten ve ticari olarak pazarlayan firmadır. Cırt cırt İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral tarafından 1948 yılında icat edilmiştir. 1955 yılında De Mestral velcronun patentini almış ve 1950'lerin sonlarına dek ticari sürüm üretimini geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Merriam-Webster</span>

Merriam-Webster, Inc. 1831 yılında, George ve Charles Merriam tarafından G & C Merriam Company adıyla Springfield, Massachusetts'de kuruldu. 1843'te Noah Webster'in ölümüyle An American Dictionary of the English Language'in hakları satın alındı. Referans kitapları ve özellikle sözlük basımı yapan bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc., 1964 yılından beri Encyclopædia Britannica, Inc.'e bağlı bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc. ismini 1982'de Encyclopædia Britannica, Inc. şirketinin altında almıştır.

Kalite fonksiyon(işlev) yayılımı (KFY) müşteri ihtiyaçlarını bir ürün veya hizmet için mühendislik özelliklerine dönüştürmeye yardımcı olan bir yöntemdir. İhtiyaçların operasyonel tanımlamaları oluşturulmasına yardımcı olur ve ilk ifade edildiğinde belirsiz olabilir. Ürün veya hizmet için aynı zamanda geliştirme hedefleri belirlerken, her bir ürün veya hizmet karakteristiğini önceliklendirir.

Millîleştirme, özel malları millî bir hükûmet veya devlet adına devlet mülkiyeti vererek kamusal mala dönüştürme sürecine verilen addır. Millîleştirme, daha çok özel mallara veya devlet bürokrasisinin alt kanatlarınca - belediyeler gibi - sahip olunan malların devlete transferini içerir. Millileştirmenin karşıtları özelleştirme, kamulaştırmadır. Daha önceden millileştirilen mallar özelleştirildiğinde ve daha sonradan hükûmet tarafından kamu mülkiyeti halini aldığında, yeniden millileştirme yapılmış olur. Genellikle millîleştirmeye tabi bırakılan sektörlere örnek olarak ulaşım, iletişim, enerji, bankacılık ve doğal kaynaklar örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Monokok</span>

Yapısal kabuk olarak da adlandırılan Monokok, yumurta kabuğuna benzer şekilde, yüklerin bir nesnenin dış kabuğu tarafından desteklendiği yapısal bir sistemdir. Monokok kelimesi, "tek kabuk" anlamında Fransızca bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Oromolar</span>

Oromolar, Etiyopya, Kenya ve Somali bölgelerinde yaşayan bir etnik grup. Etiyopya ve daha geniş tabirle Afrika Boynuzu'nun en büyük etnik grubudur. 2007 nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık %34.5'ini temsil ederken diğer tahminlere göre nüfusun yaklaşık %40'ını oluşturdukları söyleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman</span>

Kahraman, tehlike karşısında ustalık, cesaret veya güç özellikleriyle zorluklarla mücadele eden gerçek bir insan veya edebi eserin ana karakteridir. Klasik destanlara ait özgün kahraman tipleri, şan ve şeref adına böyle şeyler yapmaktadır. Öte yandan gurur ve şöhret gibi klasik hedefler yerine sıradan iyilik için büyük işler yapan Orta Çağ kahramanlarıyla modern kahramanlar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Bali Denizi</span> deniz

Bali Denizi, Bali adasının kuzeyinde, Endonezya'daki Kangean Adası'nın ise güneyinde bulunan bir su kütlesidir. Bali Denizi, Flores Denizi'nin güneybatı bölümünü oluşturur ve Madura Boğazı batıdan Bali Denizi'ne açılır.

<span class="mw-page-title-main">Mildred Sanderson</span> Amerikalı kadın matematikçi (1889-1914)

Mildred Sanderson Amerikalı bir matematikçiydi ve en çok modüler değişmezlerle ilgili matematiksel teoremiyle tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nörokranyum</span>

İnsan anatomisinde nörokranyum, kafatasının üst ve arka kısmı olup, beyin etrafında adeta koruyucu bir kap oluşturur. İnsan kafatasında, nörokranyum kalvaryayı içerir. Kafatasının geri kalanı ise yüz kemiklerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata bağımlılığı</span>

Bir çikolata bağımlısı, canı çikolata çeken veya dürtüsel olarak çikolata tüketen kişidir. Merriam-Webster'a göre "çikolata" kelimesi ilk kez 1968'de kullanıldı. Chocoholic "çikolata" ve "alkolik" kelimelerinin bir birleşimidir. Terim, çikolataya aşırı derecede düşkün bir kişiyi tanımlamak için gevşek veya mizahi bir şekilde kullanılır; ancak, gerçek çikolata bağımlılığının varlığını destekleyen tıbbi kanıtlar vardır. Çikolatanın tüketici için "kendini iyi hissetme" tepkisini tetikleyen psikoaktif bileşenleri arasında, özellikle belirli genetik alellere sahip kişilerde aşermelere ve bağımlılık benzeri tepkilere katkıda bulunabilen triptofan ve feniletilamin bulunur. Çikolatalı şekerlemelerde kullanılan şeker miktarı da çikolatanın psikoaktif etkilerini etkiler.