Ericsson, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan çok uluslu bir ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketidir. 1876'da Lars Magnus Ericsson tarafından kurulmuştur. Şirket, telekomünikasyon operatörleri gibi çeşitli müşterilerine geleneksel telekomünikasyon ve İnternet Protokolü (IP) ağ donanımları, mobil ve sabit genişbant operasyonları için gereçler ve iş destek hizmetleri, kablolu televizyon, IPTV, video sistemleri ve iletişim sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) gibi kapsamlı teknolojiler ve hizmetler sunmaktadır. 2012'de 2G/3G/4G mobil ağ altyapısı pazarında Ericsson'un pazar payı %35 olmuştur.
Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.
Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), GSM standardına dayalı ağlar için üçüncü nesil (3G) bir mobil hücresel sistemdir. 3GPP tarafından geliştirilmiş ve sürdürülmüştür. UMTS, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği IMT-2000 standart setinin bir bileşenidir ve rakip cdmaOne teknolojisine dayalı ağlar için belirlenen CDMA2000 standardıyla karşılaştırır. UMTS, mobil ağ operatörlerine daha fazla spektral verimlilik ve bant genişliği sunmak için geniş bant kod bölmeli çoklu erişim (W-CDMA) ve radyo erişim teknolojisini kullanır.
1G ilk nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Mobil telsiz telefon sistemlerinin yerini aldı. 1980'li yıllarda oluşturulan bu teknoloji, hücresel bir ağ sistemi kullanır.
Turkcell, Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G, 3G, 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.
Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.
5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti; yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır. Bu hız kullanılan cihazın kategorisine göre 1 ila 10 Gbps arasında değişebilecektir. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmektedir. Samsung tarafından uygulanarak test ortamında hız rekoru kırılmıştır. Kasım 2016 tarihinde Samsung, Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte yaptığı çalışmalarda 5G prototip denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştur. BTK tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin 5G çalışmalarına adapte olmaya çalıştığı ayrıca Türkiye'nin 5G kullanan ilk ülkelerden biri olacağı ifadelerine yer verildi.
Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.
Mobil internet mobil haldeki taşınabilir elektronik cihazlar ve sensörler vasıtasıyla veri oluşturabilen tüm alet ve cihazlar arasındaki iletişime verilen genel addır.
LTE, 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.
Birinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 1.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen Google Nexus serisi Android tüketici cihazlarındaki ilk tablettir. Nexus 7'de 7 inç (180 mm) ekran, Nvidia Tegra 3 çekirdekli çekirdek, 1 GB bellek, Wi-Fi ve yakın alan iletişim bağlantısı (NFC) ve 8, 16 veya 32 GB'lık depolama alanı bulunuyor. Tablet, Android'in "Jelly Bean" lakaplı 4.1 versiyonuyla birlikte gönderilen ilk cihaz oldu. Google Play multimedya mağazasının Android Jelly Bean ile entegrasyonunu vurgulayarak Google, Nexus 7'yi bir eğlence cihazı ve e-kitap, televizyon şovu, film, oyun ve müzik kullanan bir platform olarak pazarlamayı amaçladı.
Audiovox Thera Pocket PC, hücresel kablosuz iletişim özelliklerine sahip ilk cep bilgisayarı olarak tanımlanabilir. Thera, Qualcomm yonga setini kullanarak, PCS ve CDMA özelliklerine sahip çift bantlı Pocket PC Telefonudur. Bu cihaz, entegre hücresel kablosuz iletişim yeteneklerine sahip olmasıyla dikkat çekmiş ve Windows Mobile'ı bir PDA merkezli işletim sisteminden bugünkü akıllı telefon işletim sistemlerine geçişte önemli bir adımı temsil etmiştir.
POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.
Kablosuz servis sağlayıcı, kablosuz operatör, hücresel şirket veya mobil şebeke taşıyıcı olarak da bilinen Mobil şebeke operatörü (MNO), kablosuz iletişim hizmetleri sağlayıcısıdır. Radyo spektrumu tahsisi, kablosuz ağ altyapısı, geri taşımacılık altyapısı, faturalandırma, müşteri hizmetleri, bilgisayar sağlama sistemleri, pazarlama ve onarım organizasyonları dahil olmak üzere son kullanıcıya hizmet satmak ve dağıtmak için gerekli tüm unsurlara sahiptir.
Evolved High Speed Packet Access, HSPA+, HSPA (Plus) veya HSPAP kablosuz geniş bant telekomünikasyon için teknik bir standarttır. 3GPP sürüm 7'de sunulan ve sonraki 3GPP sürümlerinde daha da iyileştirilen HSPA'nın ikinci aşamasıdır. HSPA +, 42,2 Mbit / s'ye kadar veri hızlarına ulaşabilir. Hüzmeleme ve çok girişli çok çıkışlı iletişim (MIMO) gibi anten dizisi teknolojilerini tanıtır. Işın oluşturma, bir antenin iletilen gücünü bir kirişte kullanıcının yönüne doğru odaklar. MIMO, gönderen ve alan tarafta birden çok anten kullanır. Standardın diğer sürümleri, ikili taşıyıcı işlemi, yani iki 5 MHz taşıyıcının eşzamanlı kullanımını getirmiştir. Bu teknoloji aynı zamanda önemli pil ömrü iyileştirmeleri ve boşta kalma süresinden önemli ölçüde daha hızlı uyanma, gerçek bir her zaman açık bağlantı sağlar. HSPA +, mevcut 3G ağını yükseltir ve telekom operatörlerinin 4G hızlarına geçmesi için bir yöntem sağlar. Yeni bir radyo arabirimi kullanmadan daha yeni LTE ağlarının başlangıçta mevcut hızlarıyla daha benzerdir. HSPA +, ortogonal frekans bölmeli modülasyona ve çoklu erişime dayalı bir hava arayüzü kullanan LTE ile karıştırılmamalıdır.
6G, 5G'nin ardılı olarak hücresel veri ağlarını destekleyen altıncı nesil kablosuz iletişim teknolojileri olacak. Teknoloji ~ 95 Gb / sn'lik hızlarda büyük olasılıkla önemli ölçüde daha hızlı olacak. Birkaç önemli şirket de bunu yaptı. Güney Kore ve Japonya'nın da ilgisinin olduğu bildirildi. 6G muhtemelen 2030'larda ticari olarak satışa sunulacak.
LTE Advanced Pro 3GPP 13 ve 14. sürümünün adıdır. LTE ve LTE Advanced'i (LTE-A) izleyen yeni nesil hücresel standarttır ve 32 taşıyıcı birleştirme kullanarak 3 Gbit / sn'yi aşan veri hızı destekler. Ayrıca, lisanslı ve lisanssız spektrumun paylaşılmasına izin veren Lisans Destekli Erişim kavramını da tanıtır.
LTE Advanced veya LTE+ bir mobil iletişim standardıdır ve LTE standardının önemli bir geliştirmesidir. IMT-Advanced standardının gereksinimlerini karşıladığı için 2009'un sonlarında ITU-T'ye aday 4G olarak sunuldu ve Mart 2011'de 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) tarafından 3GPP Sürüm 10 olarak standartlaştırıldı. Daha sonra LTE Advanced Pro da sunuldu.
International Mobile Telecommunications-Advanced Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ITU Radyokomünikasyon Sektörü (ITU-R) tarafından 2008 yılında yayınlanan gereksinimlerdir. 4G cep telefonu ve İnternet erişimi olarak pazarlanmaktadır.