İçeriğe atla

Mobil servis platformu

Mobil Servis Platformu, Platform Sağlayıcıların geliştirdiği, platform sahibine, GSM operatörlerine ya da servis ve içerik sağlayıcılara üzerinde katma değerli servisler yaratma imkânı veren platform yazılımıdır.

Mobil Servis Platformu, veri iletişimi problemlerini çözer ve resim, müzik, video gibi medya öğelerini mobil için daha kaliteli hale getirir.

Platforma sahip olan operatör ya da servis-içerik sağlayıcı, mevcut şebekeler üzerinde çalışacak mobil servislerine mesajlaşma, interaktif ses, multimedya, lokasyon - veri bazlı uygulamalar ekleyebilir, bu uygulamaları çoklu-model servislere dönüştürerek hizmet kalitesini ve gelirlerini arttırır.

Mobil Servis Platformu üzerindeki sistem ve modüller, platform sahibinin stratejisine göre, Web Servis ve API üzerinden yetki vererek dış dünyadan gelecek servislere bağlantı izni verebilir. Bir başka deyişle mobil servis platformu üzerinde oluşturulacak herhangi bir servis, dışarıdan bir servise entegre olabilir.

Mobil Servis Platformunun Sistem ve Modülleri

  • Mesajlaşma Sistemi
  • Wap Ağ Geçidi
  • Abonelik Yönetim Sistemi
  • Pazarlama Yönetim Sistemi
  • Ücretlendirme Sistemi
  • Müşteri Hizmetleri
  • Raporlama Hizmetleri
  • Servis Operasyon Merkezi (SOC)

Mobil Servis Platform Sağlayıcı Firmalar

  • NTT DoCoMo
  • iMobile
  • Pozitim

Uygulama Örnekleri

  • Mobil Satış Gücü Otomasyonu
  • Dosyalama Otomasyon Kuvvetleri
  • FMC (Dual Mode Telefon) Çözüm

Ayrıca bakınız.

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">TTNET</span> Türk Telekomun evde internet hizmetlerini sunan şirket

TTNET, Türkiye'de internet sağlayıcısı iletişim ve teknoloji şirketi olarak 26 Nisan 2006 tarihinde Türk Telekom Grubunun bir üyesi olarak kurulmuştur. 14 Mayıs 2006 tarihinde "İnternet Servis Sağlayıcı Lisansı" alarak faaliyetlerine başlamıştır. 26 Ocak 2016 tarihinde feshedilerek mevcut abonelerine Türk Telekom markası altında hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">DisplayPort</span>

DisplayPort, Video Elektronik Standartları Kurumu tarafından önerilen, yeni bir dijital görüntü arayüzü standartıdır. İlk sürümü Mayıs 2006'da, şu anki 1.1 sürümü ise 2 Nisan 2007'de kabul edilmiştir. DisplayPort, öncelikli olarak bilgisayarlar ile monitör veya ev sinema sistemleri arasında kullanılmak üzere tasarlanmış, yeni bir lisans ve telif hakkı serbest, son teknoloji ürünü, dijital ses ve görüntü ara bağlantısını tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Mobil telefonlar, basit bir haberleşme cihazı olmaktan çıkıp, pc ve müzik platformları haline gelirken, uygulamalara yönelik tüketici talepleri de artmaktadır. Platform sağlayıcılar, içerik firmalarının ürettiklerini alıp, kablosuz operatörlerin networkleri üzerinden son kullanıcıya (tüketici) iletmeye yarayan yazılım, sistem ve altyapıyı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

Günümüzde, dizüstü bilgisayarlar, PDA 'lar, cep telefonları gibi aygıtların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu da, ağ katmanı yapısına önemli eklemeler yapılmasını gerektirmektedir. Bu özelliği destekleyen internet yapısı ve protokollerin tümüne ise Mobil IP adı verilmektedir. Mobil IP, birçok işlem biçimi destekleyen esnek ve karmaşık bir standarttır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Azure</span>

Microsoft Azure hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır. Azure, Ekim 2008'de açıklandı ve 1 Şubat 2010 tarihinde Windows Azure olarak serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">BiP</span> Mesajlaşma ve iletişim uygulaması

BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. BiP; App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spaces (uygulama)</span>

Spaces Google tarafından geliştirilen grup tartışmaları ve mesajlaşma için özel bir çapraz-platform uygulamasıdır. Uygulama bir içerik paylaşım platformu olarak tasarlanmıştır. Kullanıcılar, bir "alan" yaratarak, tartışmaya kendi arkadaşlarını davet ederek ve videoları, görüntü, metin ve diğer medyayı paylaşabilirler. Böyle bir web tarayıcısı Google Chrome, arama motoru Google Arama ve video paylaşım platformu YouTube gibi Google hizmetleri uygulamaya yerleşik olarak kullanıcılara onlardan içeriği kaynak sağlamakta. Uygulamanın kullanımı 17 Nisan 2017'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Devices</span>

Windows Live Aygıtları Microsoft tarafından tanıtılan Windows Live'nin bir parçası olarak bir çevrimiçi cihaz yönetimi hizmetidir. Windows Live Devices, 24 Haziran 2010 tarihinde Windows Live Wave 4 hizmet paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Kullanıcılara bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve dijital fotoğraf çerçeveleri gibi diğer çevre birimlerde saklanan dosyaların senkronizasyona merkezi olarak erişmesine ve yönetmesine olanak tanıdı. Windows Live Aygıtları, kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanarak bilgisayarlarından internete uzaktan erişmelerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Uyarılar</span>

Windows Live Uyarılar Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Öncelikle "MSN Uyarılar" ismi ile MSN hizmetinin bir parçası olmuş, sonradan 2006 yılında Windows Live hizmetine geçirilmiştir. Kullanıcılara zamana duyarlı olayları ve çeşitli uyarı içeriği sağlayıcılarından gelen bilgileri bildirmesine izin verdi. Kullanıcılar, uyarıları nasıl ve ne zaman alacaklarını seçebiliyorlardı, böylece kullanıcılar nerede olursa olsun bilgilendiriliyorlardı. Windows Live Uyarılar, Windows Live ID'ye sahip kullanıcılar için ücretsiz bir hizmet idi. Ancak, bazı içerik sağlayıcıları veya kablosuz iletişim servis sağlayıcıları içeriğini veya hizmetini Windows Live Uyarıları ile kullanma konusunda ücret alabilir. Takvim, Mekanlar ve Uyarıları kullanarak farklı türdeki Windows Live Etkinlikleri yönetme, planlama ve bunları başkaları ile paylaşma olanağı sağlar. Windows Live Uyarılar 30 Eylül 2010'dan itibaren kullanımdan kaldırılmıştır.

Nokia Store Microsoft Mobile ve Nokia-nın yarattığı uygulama mağazası idi. Mayıs 2009'da dünya genelinde piyasaya sürüldü. Burada müşteriler mobil cihaz oyunları, uygulamalar, videolar, resimler ve zil sesleri Nokia cihazlarına indirebilirler. Ögelerin bazıları ücretsizdir; diğerleri kredi kartını kullanarak veya operatöre fatura ile seçilen operatörler tarafından satın alınabilir. Ovi Mağazasındaki içerik aşağıdaki kategorilere ayrılmıştır:

Ovi Nokia İnternet servislerinin bir markasıydı. Ovi hizmetleri bir mobil cihazdan, bilgisayardan veya web üzerinden kullanılabilir. Nokia beş temel hizmet alanına odaklandı: Oyunlar, Haritalar, Medya, Mesajlaşma ve Müzik. Nokia'nın Ovi hizmeti ile amacı, operatörleri, Yahoo'nun Flickr fotoğraf sitesi gibi üçüncü taraf hizmetleri ve üçüncü parti geliştiricileri de içerecekti. Ovi Maps Player API'si ile Nokia üçüncü tarafların Nokia'nın Ovi hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir platform haline getirmeye başladı.

Çevrimiçi ofis paketi bir hizmet olarak yazılım biçiminde web siteleri tarafından sunulan bir ofis paketi türüdür. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir İnternet uyumlu cihazdan çevrimiçi erişilebilirler. Bu, insanların dünya çapında ve her zaman birlikte çalışmasını sağlar ve böylece uluslararası web tabanlı işbirliği ve sanal ekip çalışmasına yol açar. Genellikle, temel sürümler ücretsiz olarak sunulur ve daha gelişmiş sürümler için nominal bir abonelik ücreti ödemek zorunludur.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

Club Nokia, Nokia tarafından işletilen, özel teklifler, ödemeli zil sesleri, resimli mesajlar ve oyun içeriği doğrudan üyelere sağlamak için bir App Store'a benzer bir mobil internet dijital dağıtım portaliydi. Mobil operatör müşterilerinin direncinin ardından, Nokia servisi kısmen kapattı ve marka yalnızca tüketici hizmeti ve sadakat portali oldu.

Nokia 3600 slide, Nokia tarafından Ağustos 2008'de piyasaya sürülen bir cep telefonudur. Telefon, Seri 40 3. Versiyon platformunu çalıştırır. Bu, Nokia 6600 slide'ın "düşük son versiyonu" olarak sınıflandırılır, en büyük farkı 3G desteğinin olmamasıdır.