İçeriğe atla

Mobil ödeme

Örnek bir mobil ödeme işlemi

Mobil ödeme (Mobil para, mobil para transferi ve mobil cüzdan olarak da bilinir) mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir.[1] Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Mobil ödeme dünyada farklı şekillerde benimseniyor. 2008'de, mobil ödemelerin her türü için birleşik pazarın, 2013 yılına kadar dünya genelinde 600 milyar dolardan fazla idi. Yakın alan iletişimi (NFC) ve temassız kartlarla para transferlerini kullanan temassız ödemeler hariç, mal ve hizmetlere yönelik mobil ödeme pazarı 2013 yılına kadar 300 milyar doları aştı. Mobil para hizmetlerine yapılan yatırımın önümüzdeki iki yıl boyunca dünya genelinde % 22,2 oranında artması bekleniyor.[2] Asya ve Afrika, teknolojik yeniliklerle mobil para birimi için belirgin bir büyüme gösterecek ve 2018 yılına kadar öne çıkan eğilimler olarak ortaya çıkan birlikte çalışabilirlik üzerinde yoğunlaşacak. Birçok büyük şirketler mobil yazılımlar tanıtmış, şu anda PayPal, Android Pay, Apple Pay, Apple Wallet, Google Wallet, Microsoft Pay gibi yazılımlar yaygın kullanılır.[3]

Mobil Ödemeler, Avrupa Ödemeler Konseyi (EPC) 'ya göre yeni büyüme fırsatları elde etmek için PSP'ler ve diğer piyasa katılımcıları için önemli bir araç haline geliyor. EPC, "yeni teknoloji çözümleri operasyon verimliliğinde doğrudan bir gelişme sağlıyor ve sonuçta maliyet tasarrufuna ve iş hacminde artışa neden oluyor" olarak bildirdi.[4]

Modeller

Mobil ödemeler için beş temel model bulunmaktadır:

  • Cep cüzdanları
  • Kartlı ödemeler
  • Taşıyıcı faturalandırma (Premium SMS veya doğrudan operatör faturalandırması)
  • Temassız ödemeler NFC
  • Gerçek zamanlı olarak neredeyse gerçek zamanlı olarak alıcılar arasındaki banka hesapları arasında doğrudan transferler (banka liderliğindeki model, hem banka içi hem de bankalar arası banka havaleleri ödemeleri ve mobil operatör agnostik)

Cep cüzdanları

PayPal, Amazon Pay, Apple Pay, Apple Wallet, Microsoft Cüzdan ve Google Wallet gibi çevrimiçi cüzdanları var.[5]

Genel olarak, işlem budur:

İlk ödeme:

  • Kullanıcı kaydeder, telefon numaralarını girer ve sağlayıcı kendisine bir PIN ile bir SMS gönderir.
  • Kullanıcı, alınan PIN'i girerek numarayı doğruluyor.
  • Kullanıcı kredi kartı bilgilerini veya gerekirse başka bir ödeme yöntemini girer (hesap zaten eklenmişse gerekmez) ve ödemeyi onaylar.

Sonraki ödemeler:

  • Kullanıcı kimlik doğrulaması yapmak için PIN'ini girer ve ödemeyi onaylar

Bir PIN istemek, ödemeler için başarı oranını (dönüşüm) düşürdüğü bilinmektedir. Bu sistemler direkt olarak entegre edilebilir veya birleşik bir mobil web ödeme platformu aracılığıyla operatör ve kredi kartı ödemeleri ile birleştirilebilir.

Kredi kartı

Basit bir mobil web ödeme sistemi, bir tüketici tarafından alışveriş yapmak için kart bilgilerini girmesine izin veren bir kredi kartı ödeme akışı da içerebilir. Bu işlem aşina olsa da, cep telefonuyla ilgili ayrıntıların girilmesinin ödemelerin başarı oranını (dönüşüm) azalttığı bilinmektedir.

Buna ek olarak, ödeme sağlayıcısı otomatik olarak ve güvenli bir şekilde müşterileri tespit ederse, kart ayrıntıları gelecekteki satın alımlar için geri çağrılabilir ve kredi kartı ödemelerini basit tek tıkla satın alma işlemine dönüştürür ve bu da ek satın alımlarda daha yüksek dönüşüm oranlarına neden olur.

Taşıyıcı fatura

Tüketici, ödeme yapmak için bir e-ticaret sitesinde (örneğin bir çevrimiçi oyun sitesi gibi) ödeme yaparken mobil faturalandırma seçeneğini kullanıyor. PIN ve Bir Kez Parola (genellikle OTP olarak kısaltılır) içeren iki faktörlü kimlik doğrulamadan sonra, tüketicinin mobil hesabı satın alınması için ücretlendirilir.

PayPal gibi çevrimiçi ödeme çözümünde kredi / bankamatik kartları veya ön kayıt kullanmayı gerektirmeyen, böylece bankaları ve kredi kartı şirketlerini tamamen atlayan gerçek bir alternatif ödeme yöntemidir. Asya'da son derece yaygındır ve popüler olan bu tür mobil ödeme yöntemi, aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Güvenlik - İki faktörlü kimlik doğrulama ve bir risk yönetim motoru dolandırıcılık önler.
  • Kolaylık - Ön kayıt yok ve yeni bir mobil yazılım gerekmiyor.
  • Kolay - Ödeme işlemi sırasında başka bir seçenek daha.
  • Hızlı - Çoğu işlem 10 saniyeden kısa sürede tamamlanır.
  • Kanıtlanmış - Asya'nın bazı yerlerinde çevrimiçi olarak satın alınan tüm dijital içeriğin% 70'i Doğrudan Cep Faturalandırma yöntemini kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Pay Send</span> Google tarafından geliştirilen mobil ödeme sistemi

Google Pay Send, Google tarafından geliştirilen bir mobil ödeme sistemi. Sistem, cep telefonu sahiplerine, cep telefonlarıyla ödeme yapma olanağı tanımaktadır. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Android Pay ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Esas rakipleri Apple Wallet ve Microsoft Cüzdandır.

<span class="mw-page-title-main">Banka kartı</span>

Banka kartı, plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kullanıcının banka hesabından para ödemesi yapmasını sağlar. Kullanıcı ödemeyi POS cihazından geçirerek, pos cihazının şifresi girilerek ve daha sonra kartın şifresi girilerek yapar. Kredi kartından farklı olarak, satın alma işlemi için para, satın alma sırasında kart sahibinin banka hesabında olmalıdır. Dünya çapında her yerde kullanımda olan sadece Visa ve MasterCard vardır. Her yapılan alışveriş bu iki şirket tarafından görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pay</span> mobil ödeme ve dijital cüzdan servisi

Apple Pay, Apple tarafından sunulan bir mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmeti. iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch ve diğer uygun cihazlar ile mobil ödeme imkânı sunmaktadır. Apple Pay, Apple'a özel temassız ödeme sistemi gerektirmez, Visa'nın PayWave, MasterCard'ın PayPass ve American Express'in ExpressPay satış noktalarıyla çalışır. Şu anda sadece ABD'de ve Birleşik Krallık'ta kullanımda olan Apple Pay'in yakın zamanda uluslararası hale gelmesi beklenmektedir. iOS 8.1-den başlayarak, Apple Wallet hizmeti Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

Microsoft Pay, Microsoftun mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmetidir, kullanıcılara belirli cihazlarda ödemeler ve sadakat kartları yapmalarına olanak sağlar. Hizmet şu anda Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL ve Lumia 650 ile desteklenir. Microsoft Pay mevcut temassız terminalleri ile çalışabilir. Android Paya benzer şekilde, Pay ödeme yapmak için ana kart emülasyonu (HCE) kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Wallet</span>

Apple Wallet (Türkçe:cüzdan) Apple'ın iOS uygulamasıdır. Kullanıcılara kuponlar, biniş, etkinlik biletleri, mağaza kartları ve iOS 8.1-den başlayarak, Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar. Teknoloji Apple Inc. tarafından tasarlandı ve Passbook ismi altında 11 Haziran 2012 yılında 2012 Apple Worldwide Developers Conferencede (WWDC) sunuldu. Uygulama 19 Eylül 2012 tarihinde iOS 6 ile birlikte iPhone ve iPod Touch cihazları için yerleşik bir uygulama olarak piyasaya sürüldü. Hizmetin adı iOS 9-da Wallet ismine değiştirildi. Esas rakipleri Google Wallet ve Microsoft Walletdir.

<span class="mw-page-title-main">Temassız kart</span>

Temassız akıllı kart, temassız 13.56 MHz kimlik bilgisi olan standart kredi kartı boyutundaki bir karttır. Temassız kartlarla, temassız ödeme yapılabilen POS terminal'dan temas olmadan ödeme yapılabilir. Temassız akıllı kartlar, CSN veya UID olarak adlandırılan salt okunur RFID ve yeniden yazılabilir bir akıllı kart mikroçip içerir. MasterCard Contactless, Visa Contactless, ExpressPay, QuickPass, Discover Card, RuPay Contactless

<span class="mw-page-title-main">Temassız ödeme</span>

Temassız ödeme, kullanıcı ödeme aracı ve POS cihazı arasında temas olmadan yapılan ödeme işlemlerine verilen isimdir. Temassız ödeme işleminde, kullanıcı temassız kartını veya temassız ödeme yapabilen telefonunu işyeri POS cihazına yakın mesafede tutar ve ödeme bilgileri kablosuz olarak gönderilir. Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay veya herhangi bir banka mobil uygulaması kullanılır.

3-D Secure, İnternet'ten yapılan kredi ve banka kartı işlemleri için ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlanmış XML tabanlı bir protokoldur. Arcot Systems tarafından geliştirilip, ilk kez Visa tarafından Internet'ten yapılan ödemelerin güvenliğini artırmak amacıyla Verified by Visa adıyla kullanımına başlandı. Protokol üzerindeki servisler Mastercard tarafından MasterCard SecureCode adıyla, JC International tarafından J/Secure adıyla kullanıldı.

Dijital cüzdan bir çevrimiçi cüzdan, çevrimiçi hizmet sağlayıcı veya bilgisayar programıdır. Bir kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren bir elektronik cihaz anlamına gelir. Bir tarafın diğer tarafla mal ve hizmetler için dijital para birimi takası yaparak elektronik işlemler yapmasına izin verir. Bir kişinin banka hesabı da dijital cüzdanla bağlantılı olabilir. Ayrıca, sürücü belgesi, sağlık kartı, sadakat kartı ve diğer kimlik belgelerini telefonda saklayabilirler. Kimlik bilgileri, yakın alan iletişimi (NFC) aracılığıyla bir tüccarın terminaline kablosuz olarak aktarılabilir. Giderek, dijital cüzdanlar yalnızca temel finansal işlemler için değil, sahibinin kimlik bilgilerini doğrulamak için de yapılmaktadır. Örneğin, bir dijital cüzdan, potansiyel olarak alkol satın alırken mağazanın yaşını doğrulayabilir. Sistem, dijital cüzdanların "cüzdan mobilleri" olarak bilindiği Japonya'da zaten popülaritesini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">Google Pay</span> Mobil ödeme platformu

Google Pay, 2017'de Google tarafından çevrimiçi alışveriş için bir ödeme yöntemi olarak başlatılan bir ödeme sistemidir. Google Chrome'un otomatik doldurma özelliğinin markalaşmasını devraldı. Google Pay hizmetinin Android Pay'in tüm özelliklerine sahip olması ve para talep etme ve gönderme gibi Google Wallet özelliklerini içermesi gerekir.

Google Wallet, Google tarafından geliştirilen bir dijital cüzdan uygulamasıdır. 11 Mayıs 2022 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyurulan uygulama Android ve Wear OS işletim sistemlerinde mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ödeme kartı</span>

Ödeme kartı, ödeme sisteminin bir parçası olarak banka gibi finansal kuruluşlar tarafından verilen karttır. Bu kartlar; sahibinin banka hesabındakı fonlara erişmesini, finansal işlemler, ATM'lerden para çekmesini, EMV ve temassız ödeme'ler, satış noktası, yazar kasa ve öz-çıkış'larda POS terminal ile ödeme yapmasını sağlar. Depolanan değer kartı, kredi kartı, harcama kartı, ATM kartı, dijital kart, temassız kart, akıllı kart ve banka kartı gibi bir dizi ödeme kartları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

Çevrimiçi cüzdan veya e- cüzdan, bir yazılım veya web hizmetidir. Kullanıcılara oturum açma bilgileri, parolalar, teslimat adresi ve kredi kartı bilgileri, çevrimiçi alışveriş bilgilerini saklamasına ve kontrol etmesine olanak tanır. Ayrıca tüketicilerin çevrimiçi perakendecilerden ürün satın almaları için bir yöntem sağlar. Dijital cüzdan da bir çevrimiçi cüzdan türüdür.