İçeriğe atla

Moa türleri listesi

Bu liste Dinornithiformes takımının Dinornithidae, Emeidae ve Megalapterygidae familyasındaki cinslerinin türlerini içerir.[1][2][3][4]

Dinornis

Emeidae (küçük moalar)

  • Pachyornis elephantopus
  • Pachyornis geranoides
  • Pachyornis australis [5]

Euryapteryx

  • Euryapteryx curtus

Emeus

  • Emeus crassus

Anomalopteryx

  • Anomalopteryx didiformis

Megalapterygidae

Megalapteryx

  • Megalapteryx didinus

Kaynakça

  1. ^ Davies, S. J. J. F. (2003)
  2. ^ Davies, S. J. J. F. "Moas (Dinornithidae)". Hutchins, Michael; Jackson, Jerome A.; Bock, Walter J.; Olendorf, Donna (Ed.). Grzimek's Animal Life Encyclopedia. 8 Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins. Joseph E. Trumpey, Chief Scientific Illustrator (2.2yıl=2003 bas.). Farmington Hills, MI: Gale Group. ss. 95-102. ISBN 0-7876-5784-0. 
  3. ^ Stephenson, Brent (5 Ocak 2009). "New Zealand Recognised Bird Names (NZRBN) database". New Zealand: Ornithological Society of New Zealand. 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2010. 
  4. ^ "extinct ratite moa" (PDF). 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ocak 2021. 
  5. ^ Stephenson, Brent (01/05/09)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Deve kuşu</span>

Struthio camelus veya deve kuşu, Struthio cinsine bağlı Afrika'ya özgü uçamayan bir kuş türüdür. Uzun boynu ve bacakları, yaklaşık 55 km/sa (34 mph) hızla koşması en belirgin ayırt edici özelliğidir. Koşarken kısa sürede 70 km/sa (40 mph), hıza erişebilen tür karadaki en hızlı kuştur. Tür aynı zamanda yaşayan en büyük kuş ve yaşayan en büyük dinozordur. Yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtlar.

<span class="mw-page-title-main">Tek çenekliler</span>

Tek çenekliler (Liliopsida), monokotiller, çoğunlukla tek yıllık, palmiyeler haricindeki otsu bitkileri kapsayan çiçekli bitkiler sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Lopez diskografisi</span>

Amerikalı şarkıcı Jennifer Lopez'in diskografisi; yedi stüdyo albümü, beş derleme albüm, otuz beş single ve yedi promosyon single çalışmasından oluşur. On yıl süren dansçılık ve oyunculuk kariyerinin ardından şarkıcı, Work Group ile bir albüm anlaşması imzalayarak müzik kariyerini başlattı. Mayıs 1999'da piyasaya sürdüğü ilk şarkısı "If You Had My Love", altı ülkede bir numaraya ulaştı. Aynı yıl içinde On the 6 adını verdiği ilk stüdyo albümünü yayınladı; Almanya, Kanada ve İsviçre gibi birçok ülkenin listelerinin ilk beş sıralaması içinde yer aldı. Albümdeki "Waiting for Tonight", "Feelin' So Good" ve "Let's Get Loud" şarkılarını single olarak da satışa sundu. İkinci stüdyo albümü J.Lo'ye Ocak 2001'de Epic Records etiketiyle yayınladı. Albüm, Billboard 200 listesinde zirveye yükseldi ve ABD'de dörtlü platin sertifika kazandı; "Love Don't Cost a Thing", "Play", "Ain't It Funny" ve "I'm Real" şarkıları, albümden çıkan single'lar oldu. Bir sonraki yıl ilk remiks albümü J to tha L-O!: The Remixes'i yayınladı. Albüm, Billboard 200 tarihinde zirveye yükselen ilk remiks albüm oldu ve tüm zamanların en çok satan remiks albümlerinden biri haline geldi. Üçüncü stüdyo albümü This Is Me... Then, (2002) Billboard 200 listesinde iki numaraya kadar yükseldi, ABD'de ikili platin sertifika kazandı. Albümdeki "Jenny from the Block", "All I Have", "I'm Glad" ve "Baby I Love U!" şarkıları single olarak da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tinamidae</span>

Tinamidae, Tinamiformes alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moa</span>

Moalar ya da Dinornithiformes soyu tükenmiş 9 kuş türünden oluşan bir koşucu kuş takımıdır. Yeni Zelanda'nın ormanlarında ve ovalarında 7 milyon yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra soyu tükenmiştir. Uçamayan bir kuş türüdür. Uzun boyunları, güçlü bacakları ve gagaları vardı. Bazı türlerinin ağırlıkları 240 kilograma ve 3.6 metre uzunluğa kadar ulaşabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ben Davies (1993 doğumlu futbolcu)</span>

Benjamin Thomas "Ben" Davies, Tottenham Hotspur kulübünde sol bek olarak forma giyen Galli millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Standart hat açıklığı</span> Demiryolu hat açıklığı

Standart hat açıklığı ya da Stephenson hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.435 mm olduğu demiryolu hat açıklığı türüdür. Adını ilk buharlı lokomotifin mucidi George Stephenson'dan alır. Standart hat açıklığı, dünyada en yaygın kullanılan hat açıklığı türü olup, dünyanın %60'ı tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda Rusya, Finlandiya ve Özbekistan dışında tüm ülkelerdeki yüksek hızlı demiryolu hatları da standart hat açıklığı ile inşa edilmiştir.

Konstantinos Diogenis Balkanlar'da aktif olan, 11. yüzyılın başlarında önde gelen bir Bizans generalidir. Bizans İmparatoru II. Basileios'un hükümdarlığında Bizans İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ı fethinin son safhasında seçkin bir şekilde hizmet etmiş ve 1029 yılında İmparator III. Romanos'a karşı bir komploya katılmasın sonucu tutuklanana dek Balkanlarda Yüksek Komutanlık görevini üstlenmiştir. Hapishanede ve bir manastıra girmeye zorlandığında, başka bir komplo hakkında yapılan bir soruşturma sırasında 1032'de intihar etti. İmparator Romen Diyojen'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet-Polonya Savaşı</span> Polonya ve SSCB arasında 20. yüzyılda yaşanmış savaş

Sovyet-Polonya Savaşı İkinci Polonya Cumhuriyeti, Ukrayna Halk Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında, Batı Ukrayna ve Belarus'un bazı bölümlerinin kontrolünü elde etmek için yapılmış bir savaştır. Sovyet Rusya ve Ukrayna Sovyeti aynı komünist liderlik altında birleşmiş olsa da, teoride bağımsızlardı. Pratikte, 1918 yılına kadar Sovyetler Birliği'ne bağlı kaldılar. Birlik, 1922 yılında yasallaştırıldı.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dinornithidae</span> Moa familyası

Dinornithidae, iki türden oluşan nesli tükenmiş bir Moa familyasıdır. Moalar içindeki en uzun ve büyük türleri içerir bu yüzden dev moa familyası olarak da adlandırılır. Dinornis isminde bir cinsi ve iki türü vardı. 240 kilograma ve 3.6 metre uzunluğa kadar ulaşabilmekteydi. Koşucu bir kuş familyasıydı ve uçamayan kuşlardandı. Yaşam alanları Yeni Zelanda'nın kuzey ve güney adalarında yayılmıştır. Güney adasında yaşayan Dinornis robutus türü, öncelikle açıklıklarda ve alçaklardaki ormanlarda veya çalılıklarda bitki örtüsünün olduğu alanlarla yaşardı ve kuzey adasında yaşayan akrabası Dinornis novaezealandiaeden daha büyüktü. D. novaezealandiae'nin baskın olduğu yağışlı, yoğun yüksek ormanlarda nadiren yaşardı.

<span class="mw-page-title-main">Dinornis novaezealandiae</span>

Kuzey Adası dev moası ya da Dinornis novaezealandiae, soyu tükenmiş Dinornis cinsinin iki türünden biridir. Koşucu kuşlar alt sınıfı içindeki bu tür uçamaz ancak atalarının adaya uçarak geldiğine inanılmaktadır. İnsanların adaya gelişinden kısa süre sonra av baskısı nedeniyle soyları tükenmiştir. Yeni Zelanda'nın Kuzey adasındaki alçak düzlüklerde, ormanlarda, otlaklarda ve çalılarda yaşamıştır. Yakın akrabası Güney Adası dev moası ile aynı cinsin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dinornis robustus</span>

Güney Adası dev moası ya da Dinornis robustus, soyu tükenmiş Dinornis cinsinin iki türünden biridir. 3.5 metreyi aşan boylarıyla tüm kuşlar içinde en uzun boylulardandır. Koşucu kuşlar alt sınıfı içindeki bu tür uçamaz ancak atalarının adaya uçarak geldiğine inanılmaktadır. İnsanların adaya gelişinden kısa süre sonra av baskısı nedeniyle soyları tükenmiştir. Yeni Zelanda'nın Kuzey adasındaki Yakın akrabası Kuzey Adası dev moası ile aynı cinsin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Emeidae</span>

Emeidae ya da Anomalopteryginae, dört cinsin altı türünden oluşan nesli tükenmiş bir Moa familyasıdır. Dev moa olarak bilinen Dinornithidae familyasının daha küçük akrabalarından oluşan bir familya olduğu için "küçük moa" (lesser moa) familyası olarak da adlandırılır. Dinornithiformes takımının bir üyesidir ve koşucu kuşlar alt sınıfındandır. Familya farklı cinsler halinde Yeni Zelanda'nın Kuzey ve Güney Adası'na yayılmıştır. En yaygın cinsi 3 türü bulunan Pachyornis cinsidir. Euryapteryx ve Anomalopteryx cinslerinin tek türü vardır. Emeus cinsi ise doğu moası olarak adlandırılır ve sadece Güney Adası'nın doğusunda rastlanır. Tüm türlerinin soyu yakın zamanda yok olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pachyornis</span>

Pachyornis, üç türden oluşan nesli tükenmiş bir Moa cinsidir. Nesillerinin tükenmesinden önce Yeni Zelanda adalarında yaşamaktaydılar. Koşucu kuşlar alt sınıfının Moa takımın Emeidae familyasındandır ve uçamazlardı. Yeni Zelanda'nın hem Kuzey Adasında hem de Güney Adasında yaşamış türleri vardır. Genel olarak oldukça ağır ve uzun olan bu kuşlar familyanın diğer üyelerine göre daha sivri bir gagaya sahiptir. En bilinen türü Ağır ayaklı moa olarak adlandırılan P. elephantopu türüdür ve boyları 1.8 metreye, ağırlıkları ise 145 kilograma kadar ulaşabilmekteydi. Tepeli moa olarak adlandırılan P. australis türünün ise kafasında tüyden oluşan bir tepe olduğu bilinmektedir. Soylarının Yeni Zelanda'ya Maori halkının gelmesiyle beraber av baskısı sebebiyle tükendiği düşünülmektedir. Son bireylerinin milattan sonra 1400'lü yıllarda öldüğü düşünülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Curio Körfezi</span>

Curio Körfezi, Yeni Zelanda'nın Southland Bölgesi'nde bulunan, ağaçlardan bazıları yaklaşık 180 milyon yaşında olan,taşlaşmış orman alanı olarak bilinen bir kıyı yerleşimidir. Aynı zamanda, mevcut popülasyonda yaklaşık 1600 üreme çiftiyle muhtemelen penguen türlerinin en nadir olanı olan sarı gözlü penguen kolonisine de ev sahipliği yapmaktadır. Koy, komşu Porpoise Körfezi ile birlikte endemik Hector yunusuna ev sahipliği yapmaktadır. Güney gerçek balinaları, ülke kıyılarının birçok yerinde olduğu gibi, zaman zaman açık denizde de görülmektedir. Güney Adası'nın en güney noktasının yakınında bulunan Curio Körfezi, Catlins'deki en önemli cazibe merkezlerinden biridir ve yılda yaklaşık 100.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Waikawa kasabasında turistler için bir bilgi merkezi vardır.

<i>Sphenodon punctatus</i> Yeni Zelandalı sürüngen

Sphenodon punctatus, Sphenodon cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buller</span>

Sir Walter Lawry Buller, Yeni Zelanda ornitolojisinde baskın bir figür olan Yeni Zelandalı bir avukat ve doğa bilimcidir. İlk olarak 1873 yılında yayımlanan A History of the Birds of New Zealand adlı kitabı, 1888 yılında genişletilmiş bir versiyon olarak yayımlanmış ve bir Yeni Zelanda klasiği haline gelmiştir.