İçeriğe atla

Moğol diasporası

Moğol diasporası
Toplam nüfus
107,140 (2010)
122,301 (2020)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
29,534 (2010) Güney Kore
17,036 (2010) ABD
7,274 (2010) Çekya
7,273 (2010) Çin
5,401 (2010) Japonya
5,008 (2010) Rusya
Diller
İlgili etnik gruplar
Moğollar

Moğol diasporası, Moğolistan'ın dışında yaşayan Moğolları ifade eder. Moğol hükûmetinin 2010 yılındaki araştırmasına göre, 107.140 Moğol vatandaşı altı aydan fazla yurt dışında yaşamıştır.[1] 2009 itibarıyla, denizaşırı Moğolların en çok bulunduğu ülke Güney Kore'dir.[2] Aynı zamanda, yaklaşık 6 milyon Moğol Çin'de yaşamakta olup Çin'deki Moğolların çoğu İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunmaktadır.

2010 verileri

2010 Moğol nüfus sayımı, toplam nüfusun %3,9'unu temsil eden, altı ay veya daha uzun süre yurt dışında yaşayan 107.140 vatandaş kaydetti.

Ülkeler Nüfus
 Güney Kore29,534
 ABD17,036
 Çekya7,274
 Çin7,273
 Japonya5,401
 Rusya5,008
 Almanya3,852
 Birleşik Krallık3,701
 Fransa2,859
 Türkiye2,645
 Kazakistan2,523
 Macaristan1,615
  İsviçre1,509
 Avusturya1,346
 Kanada1,259
 İrlanda1,124
 Hindistan1,116
 Polonya999
 Avustralya962
 İtalya282
Diğer 9,822
Toplam107,140

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

Hitaylar, Hıtaylar, Kitanlar , 4. yüzyıldan itibaren modern Moğolistan, Kuzeydoğu Çin ve Rusya'nın Uzak Doğu bölgelerine tekabül eden bir bölgede yaşayan Kuzeydoğu Asya'dan tarihsel bir Moğol göçebe halkıydı.

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan giriş kısıtlamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oyrat</span>

Oyratlar, Moğolistan'ın batısından Çin'in kuzeybatısına kadar olan bölgede yaşayan Moğol kavmidir.

<span class="mw-page-title-main">İç Moğolistan</span> Çinin kuzeydoğusunda özerk bölge

İç Moğolistan ya da resmî adıyla İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyde Moğolistan, doğuda Heilongjiang, Jilin ve Liaoning, güneyde Hebei, Şansi ve Şensi yönetim bölgeleri ile Ningxia özerk bölgesi, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1.183.000 km², yönetim merkezi Huhhot'tur. Nüfus; 24.049.155 (2020).

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt pasaportu</span>

Kuveyt pasaportu Kuveyt hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir. Kuveyt vatandaşlarının GCC üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkına da sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarınında Kuveyt'e girmesi için vize almasına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları, Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir. Ayrıca Kuveyt vatandaşları Yeni Zelanda'ya vizesiz girebilir ve 3 ay kalabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

Bahama pasaportu veya Bahamalar pasaportu, Bahamalar vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan pasaportu</span> Moğolistan vatandaşları Dünyada seyahat özgürlüğü açısından 84. sırada yer almaktadır

Moğol pasaportu, Moğolistan ya da Moğollar tarafından seyahat ve diğer faaliyetleri kolaylaştıran bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'ın vize politikası</span> Moğolistana giriş için gerekli olan izinleri dair politika

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Moğolistan a gelen ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Senegal ziyaretçileri Senegal'in diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heilongjiang</span>

Heilongjiang, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. "Heilongjiang"'ın asıl anlamı 'Kara Ejderha Nehri'; bu, Amur Nehri'nin Çince ismidir. Heilongjiang'ın tek karakterli kısaltılması 黑 (Hēi)'dir. Bölgenin Mançuca ismi, "Sahalin" isminin türettiği Sahaliyan ula 'dır; aynı anlamı taşıyan Moğolca ismi ise Qaramörin.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki Moğollar</span>

Çin Moğolları, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları olan etnik Moğollardır. Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin tanıdığı 55 etnik azınlıktan birini oluştururlar. Çin'de etnik Moğol olarak sınıflandırılmış aşağı yukarı 5,8 milyon kişi var. Bunlar başta İç Moğolistan, Kuzeydoğu Çin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi olmak üzere Çin'in çeşitli bölgelerinde yaşamaktadır. Çin'deki Moğol nüfusu, egemen Moğolistan devletininkinin iki katından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

Çin Kazakları, Çin'de gündelik kullanımda "Hāsākè zú" terimi kullanılır, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. 2010 yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre, tüm Çin anakarası çapında 1,46 milyonu aşan etnik Kazak vardır. Çin Kazakları ağırlıklı olarak Kuzeybatı Çin'de yaşar ve Çin'in en büyük 17. etnik grubunu teşkil ederler. Çin Kazaklarının yüzde 90'ından fazlası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşar, ancak Kansu Eyaleti'nde de Kazak yerleşimleri vardır. Tarihî olarak Çinghay Eyaleti'nde de Kazak yerleşimleri vardı, fakat Haziran 1984'te burada yaşayan Kazakların büyük çoğunluğu Sincan'a geri taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan tarihi</span>

Moğolistan coğrafyasında gerçekleşen olayların tarihidir. Cengiz Han tarafından Moğolların birleştirilmesi ile Moğollar Dünya'nın ikinci en büyük İmparatorluğunu kurdu. Rus ve Çin sömürgesinde kalan Moğol halkı 1911 yılında bağımsızlık kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Malta Parlamentosu</span>

Malta Parlamentosu, Malta Valletta'da bulunan anayasal yasama organıdır. Parlamento, demokratik olarak seçilmiş bir Temsilciler Meclisi ve Malta Başkanı ile tek kamaralıdır. Anayasal yasaya göre, başbakan dahil tüm hükûmet bakanları Temsilciler Meclisi üyesi olmalıdır. 1921 ile 1933 arasında Parlamento, bir Senato ve bir Yasama Meclisinden oluşan iki meclisliydi.