İçeriğe atla

Mladen Ivanić

Mladen Ivanić
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
Görev süresi
17 Kasım 2016 - 17 Temmuz 2017
Başbakan Denis Zvizdić
Yerine geldiğiBakir Izetbegović
Yerine gelenDragan Čović
Görev süresi
17 Kasım 2014 - 17 Temmuz 2015
Başbakan Vjekoslav Bevanda
Denis Zvizdić
Yerine geldiğiBakir Izetbegović
Yerine gelenDragan Čović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı
Sırp Üyesi
Görev süresi
17 Kasım 2014 - 20 Kasım 2018
Yerine geldiğiNebojša Radmanović
Yerine gelenMilorad Dodik
Bosna-Hersek Halklar Meclisi Başkanı
Görev süresi
14 Temmuz 2008 - 26 Şubat 2009
Yerine geldiğiSulejman Tihić
Yerine gelenDušanka Majkić
Republika Srpska Başbakanı
Görev süresi
16 Ocak 2001 - 17 Ocak 2003
BaşkanMirko Šarović
Dragan Čavić
Yerine geldiğiMilorad Dodik
Yerine gelenDragan Mikerević
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Eylül 1958 (66 yaşında)
Sanski Most, Yugoslavya
(şimdi Bosna-Hersek)
Partisi Demokratik İlerleme Partisi
Bitirdiği okul Banya Luka Üniversitesi
Belgrad Üniversitesi

Mladen Ivanić (SırpçaМладен Иванић; 16 Eylül 1958),[1] Bosnalı Sırp politikacı. Kasım 2014 yılından Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesidir. Demokratik İlerleme merkez-sağ Partisi'nin (PDP) 1999 yılından bu yana kurucu üyesidir.

1971 yılından bu yana Banja Luka'da ikamet etmektedir. Ekonomi dalında üniversite diploması vardır. Daha sonra Belgrad'da doktora derecesi almıştır. Tezi, Batı'da Çağdaş Marksist politik ekonomi başlığını taşıyordu.

2001-2003 yılları arasında Sırp Cumhuriyeti Başbakanı oldu. Zlatko Lagumdžija'nın yerine Bosna-Hersek'in 1992 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana altıncı Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı ve Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu üyesiydi.

Kaynakça

  1. ^ Profile page 30 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Council of Europe
Siyasi görevi
Önce gelen
Milorad Dodik
Republika Srpska Başbakanı
2001–2003
Sonra gelen
Dragan Mikerević
Önce gelen
Zlatko Lagumdžija
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı
2003–2007
Sonra gelen
Sven Alkalaj
Önce gelen
Sulejman Tihić
Bosna-Hersek Halklar Meclisi Başkanı
2008–2009
Sonra gelen
Dušanka Majkić
Önce gelen
Nebojša Radmanović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı
Sırp Üyesi

2014–2018
Sonra gelen
Milorad Dodik
Önce gelen
Bakir Izetbegović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
2014–2015
Sonra gelen
Dragan Čović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
2016–2017

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Banja Luka</span> Bosna-Hersekte şehir

Banja Luka ya da Banaluka, Bosna-Hersek'te bir şehir ve aynı zamanda Bosna-Hersek'te bulunan özerk yönetim Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkentidir. Osmanlı kaynaklarında Banaluka (بنالوقه) olarak geçen şehir 1639 yılında değin Bosna beylerbeyinin ikâmetgâhı olarak büyük bir gelişme gösterdi. Daha sonra eyalet merkezinin Saraybosna'ya taşınmasıyla eski önemini yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Bugojno</span> Bosna-Hersekte kent

Bugoyna-Akhisar, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Merkez Bosna Kantonu'nda bir şehir. Saraybosna'nın 80 km kuzeybatısındadır. Nüfusu 61.000 kadardır. İçinden Vrbas nehri geçer.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa</span> Bosna-Hersekte kent

Srebrenitsa, Bosna-Hersek'in doğusunda, Sırp Cumhuriyeti'nin içinde bulunan, Bosna-Hersek ile Sırbistan'ın sınırındaki kenttir. Ayrıca burada, Bosna Savaşı sırasında birçok Boşnak, Sırplarca kıyımdan geçirildiğinden, Srebrenitsa Katliamı adını bu yerleşim biriminden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Radyo Televizyonu</span>

Bosna-Hersek Radyo Televizyonu önceden PBSBiH olarak bilinen bir tv yayın organizasyonudur ve Bosna-Hersek'ten Avrupa Yayın Birliği'nin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Špirić</span> Sırp siyasetçi

Nikola Špirić, Bosnalı Sırp siyasetçi. 2007-2012 yılları arasında Bosna-Hersek Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Cumhuriyeti</span> Balkan Cumhuriyeti

Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da 1992'den 1995'e kadar var olan bir devletti. Modern Bosna-Hersek devletinin doğrudan yasal selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Živko Radišić</span>

Živko Radišić, Bosna-Hersek'li Sırp siyasetçi ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın eski Sırp üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. Sosyalist cumhuriyetin adı 1963 yılına kadar “Bosna-Hersek Halk Cumhuriyeti” olmuştur. Bugünkü bağımsız Bosna-Hersek devletinin öncülüdür.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in idari bölümleri</span>

Bosna-Hersek'in idari bölümleri, Boşnak ve Hırvatların oluşturduğu Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırpların oluştuduğu Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki entite ile bir özerk yönetim bölgesi olan Brçko ilçesinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ključ, Una-Sana Kantonu</span> Bosna-Hersekte kent

Klivaç veya Köluyc, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Una-Sana Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, ülkenin Kuzey Batı kesiminde Sana Nehri kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 358 km2 olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 18,714'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Halklar Meclisi</span>

'Bosna-Hersek Halklar Meclisi, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nin Temsilciler Meclisi ile birlikte görev yapan iki meclisinden biridir. 14 Aralık 1995 tarihinde kabul edilen Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla kurulmuş olan meclis, entite meclislerince seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te COVID-19 pandemisi</span> Bosna Hersekte devam eden COVID-19 viral pandemisi

COVID-19 pandemisi'nin 5 Mart 2020'de Banja Luka'da İtalya'da bulunan birisinden Bosna-Hersek'e ulaştığı doğrulandı. Günün ilerleyen saatlerinde, ilk vakanın oğlu olan ikinci vaka bildirildi. 21 Mart'ta, ülkedeki COVID-19 kaynaklı ilk ölüm Bihać'daki bir hastanede duyuruldu. Hasta iki gün önce hastaneye yatırılan yaşlı bir kadındı.

Savez izviđača Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek devlet İzcilik örgütüdür. 17 Aralık 2011'de, selefinin üç kurucu örgütü olan Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Konseyi'nin birleşmesiyle kurulmuştur. 1999'dan beri Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) üyesidir. Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Karma Eğitim Konseyi'nin 2011 itibarıyla 1.250 üyesi bulunmaktaydı.