İçeriğe atla

Mişik Kazaryan

Mişik Kazaryan 2014'te

Mişik Ayrazatoviç Kazaryan (RusçaМишик Айразатович Казарян; 28 Şubat 1948, Hrazdan, Ermenistan – 7 Nisan 2020, Moskova), Ermenistan doğumlu Rus fizikçi.

Yaşamı ve çalışmaları

Kazaryan 28 Şubat 1948'de Hrazdan, Ermenistan'da doğdu. Çalışmalarında lazer fiziği ve optik üzerine odaklandı. Spektrumun görünür bölgesinde etkili olan parlak darbeli lazerin yaratıcısıydı. Bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla SSCB Devlet Üstün Hizmet Ödülü'nü kazandı. Aynı zamanda Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi.

Özel yaşamı ve ölümü

Evli olan Kazaryan'ın iki çocuğu vardı. Ermenistan doğumlu Rus fizikçi Mişik Kazaryan 7 Nisan 2020'de Moskova'da süregelen COVID-19 pandemisinde yakalandığı COVID-19 hastalığı nedeniyle 72 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

7 Nisan, Miladi takvime göre yılın 97. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 268 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan</span>

Hrazdan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kotayk Eyaletinin idari merkezi olarak hizmet veren bir kasaba ve kentsel belediye topluluğudur. 1989'daki nüfus sayımlarında 59.000 kişinin yaşadığı Hrazdan, nüfus azalması yaşamaktadır ve 2011 itibarıyla bölgenin nüfusu 41.875'tir.

2020 (MMXX) Çarşamba günü başlayan yıl.

<span class="mw-page-title-main">William Phillips</span> Amerikalı fizikçi

William Daniel Phillips "atomları lazer ışığıyla soğutma ve hapsetme yöntemlerini geliştirdikleri için" Claude Cohen-Tannoudji ve Steven Chu ile birlikte 1997 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Steven Chu</span>

Steven Chu St. Louis, Missouri doğumlu "atomları lazer ışığıyla soğutma ve hapsetme yöntemlerini geliştirdikleri için" William Daniel Phillips ve Claude Cohen-Tannoudji ile birlikte 1997 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Owen Richardson</span> İngiliz fizikçi (1879-1959)

Owen Willans Richardson, İngiliz fizikçidir. 1906-1913 yılları arasında Princeton Üniversitesi'nde çalışmış ve kendi adıyla alınan Richardson kuralı ve termiyonik olay üzerindeki çalışmalarından dolayı 1928 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali</span>

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Bloembergen</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1920 – 2017)

Nicolaas Bloembergen, Hollanda doğumlu Amerikalı Nobel Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Val Fitch</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2015)

Val Logsdon Fitch Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">2015 Gümrü Katliamı</span> toplu cinayet

2015 Gümrü katliamı, 12 Ocak 2015 tarihinde Ermenistan'ın Gümrü kentinde yaşamış Ermeni Avetisyan ailesinin yedi üyesinin topluca öldürülmesini tanımlar. Şüpheli, Rusya 102. Askeri Üssü'nden bir asker olan Valery Permyakov, Ermenistan merkezli Rus Sınır Muhafızları tarafından Türkiye sınırına yakın bir mevkide yakalandı ve Gümrü üssünde, Rusya'nın yargı yetkisi altında, daha fazla soruşturma yürütülebilmesi için gözaltına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Hamo Beknazaryan</span>

Hamo Beknazaryan, Hamo Bek-Nazarov veya Amo Bek-Nazarian, Sovyet Ermeni film yönetmeni, aktör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da COVID-19 pandemisi</span>

Azerbaycan'da ilk koronavirüs vakası 28 Şubat 2020 tarihinde tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Rusya'da COVID-19 pandemisi, ilk koronavirüs vakası 31 Ocak 2020'de doğrulandı. 8 Nisan 2023 itibarıyla Rusya'da koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 397.534 kişinin hayatını kaybettiği, toplam vaka sayısının ise 22.706.980 olduğu açıklandı. 22.080.949 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

COVID-19 pandemisinin Şubat 2020'de Meksika'ya ulaştığı doğrulandı. 18 Nisan itibarıyla, Meksika'da 7.497 onaylı COVID-19 vakası ve 650 ölüm bildirilmiştir ancak Sağlık Sekreterliği istatistiksel bir örnekleme olarak teyit edilen toplam vaka sayısını dikkate alarak 2020 Nisan başında Meksika'da 26.000'den fazla vaka olduğunu tahmin etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisinin Nisan 2020'de Artsah Cumhuriyeti'ne yayıldığı doğrulandı. Enfekte olan ilk kişi, Ermenistan'dan Kaşatag eyaletindeki Mirik köyüne geldi. Bugüne kadar, Artsah Cumhuriyeti, 359 test gerçekleştirdi ve 10 testin pozitif olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lopuhin</span> Rus siyasetçi

Vladimir Mikhailovich Rus ekonomist ve politikacı. 1991'den 1992'ye kadar Rusya Federasyonu 1. Yakıt ve Enerji Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Zimin (politikacı)</span>

Viktor Mikhaylovich Zimin, 2009'dan 2018'e kadar Rusya'nın federal bölümü olan Hakasya Cumhuriyeti Hükûmet Başkanı olarak görev yapan Rus siyasetçi. Aleksey Lebed'in görevden ayrılmasının ardından iktidara geldi. Babası Rus, annesi Alman asıllıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.