İçeriğe atla

Mişa Nehri

Mişa Nehri, Myoşa Nehri
Mişa Nehri'nin bir manzarası
Mişa Nehri'nin bir manzarası
Konum
Ülke(ler)Rusya
Genel bilgiler
KaynakYatmas-Dusay, Kukmorsky Rayonu, Tataristan
AğızKuybışev Baraj Gölü aracılığıyla Kama Nehri
Ağız rakımı53 m
Uzunluk204 km[1][2]
Havza alanı4,180 km2[1][2]
Debi1,400 m3/s (azami)[2]

Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri (Tatarca: Мишә, Mişä, Rusça: Мёша) Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.

Ana kolları Kazkaş, Küçük Mişa, Tyamtibaş, Nırsa, Nurminka ve Sula nehirleridir. Azami debisi 1979'da 1400 metre küp ve azami mineralizasyonu 800–1,000 mg/l olarak ölçülmüştür. Nehrin akışı kontrollüdür. Mişa bölgesel bir rekreasyon alanıdır ve 1978'den beri Tataristan'ın ulusal anıtı sıfatıyla koruma altındadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Rusya Devlet Su Kayıtları'nda Mişa Nehri 27 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ a b c Büyük Sovyet Ansiklopedisi'ndeki Mişa 26 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Maddesi (Rusça)
  3. ^ "Мишә". Tatar Ansiklopedisi (Tatarca). Kazan: Tataristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi. Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü. 2002.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Don Nehri</span> Rusyadaki 1,950 km akarak Azak Denizine dökülen nehir

Don Nehri, Rusya'nın başlıca nehirlerinden birisidir. Eski Türkçede nehrin ismi Tın'dır. Moskova'nın güneydoğusunda Tula olarak adlandırılan bölgeden doğar ve 1,950 km boyunca akarak Azak Denizi'ne dökülür. Nehir en doğu noktasında Volga Nehri'ne yaklaşır ve Volga-Don Kanalı ile birbirine bağlanır. Don nehrine adını, 17. yüzyılda buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Volga</span> Rusyadaki bir nehir ve Avrupanın en uzun nehri

Volga ya da İdil Avrupa'nın en uzun ırmağıdır. Rusça Volga adı Ana Slavca Vlga'dan (nem) gelir. Baltık-Fin dilleri kökenli valkea (beyaz) ve "Valgõ" sözcüklerinden de adının geldiği iddia edilmektedir. Uzunluğu yaklaşık 3531 km olan Volga, Moskova ile Sankt-Peterburg arasındaki Valday Tepeleri'nden doğar. Deniz seviyesinden 28 metre aşağıda olan Hazar Denizi'ne dökülür. Valday tepelerinde bulunan birçok göl ve bataklıktan gelen kaynak kollarının birleşmesiyle meydana gelen Volga, Rjev'den itibaren ulaşıma elverişli bir hâlde akar. Moskova Kanalı'yla birleştiği yerden sonra genişliği 230 metreyi bulur. Bundan sonra nehirde düzenli bir ulaşım sağlanır. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Abakan Nehri</span>

Abakan Nehri, Batı Sibirya´da Sayan Dağlarının bir kolu olan Abakan Dağından doğan bir ırmak. Hakasya Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalır. "Büyük Abakan" ve "Küçük Abakan" olarak adlandırılan kolların birleşmesiyle Abakan Irmağı. "Minusinsk Havzası" boyunca kuzeydoğuya doğru akar ve Yenisey Nehri ile birleşir. Irmak, sulama ve kerestelerin nakliyesinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şeksna Nehri</span>

Şeksna Nehri, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 139 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Beyaz Göl'den başlayarak İdil Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazanka</span> Rusyanın Tataristan Özerk Cumhuriyetinde bulunan bir nehir

Kazanka ya da Kazansu, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir 142 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Bimeri'den başlayarak Kuybışev Baraj Gölü'ne dökülmektedir. Nehrin başlıca kolları İya, Kismes, Şimyakovka ve Sula nehirleridir. 1957 yılında bir baraj ile ayrılmasına kadar Bulak Nehri'de Kazanka'nın bir koluydu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çeremşan Nehri</span>

Büyük Çeremşan Nehri, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti ile Samara ve Ulyanovsk oblastlarında bulunan bir nehirdir. Nehir 336 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Kuybışev Baraj Gölü'ne dökülmektedir. Sağ kolu Küçük Çeremşan Nehri olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">İj Nehri</span> Nehir

İj Nehri, Rusya'da Kama Nehri'nin sağ kolu olan bir nehirdir. Nehir, 226 km uzunluğunda olup Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Tübenkama Baraj Gölü'ne dökülmektedir. İjevsk ve Egerce kıyısındaki önemli kentlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ik Nehri</span>

Ik Nehri, Rusya'da Kama Nehri'nin kuzey kolu olan bir nehirdir. Nehir, 571 km uzunluğunda olup Başkurdistan'da Bügülme-Belebey tepelerinden başlayarak Tataristan'da Tübenkama Baraj Gölü'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kama Nehri</span> Rusyada bir nehir

Kama Nehri veya Çulman Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehir, 1,805 km uzunluğu ile Volga'nın en uzun sol koludur. Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Volga Nehri'ne dökülmektedir.

Tataristan coğrafyası, Rusya Federasyonu'ndaki Tataristan Cumhuriyeti'nin coğrafi özelliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Kama Millî Parkı</span>

Aşağı Kama Milli Parkı Rusya'da, Tataristan'ın Tukayevsky ve Yelabuzhsky ilçelerinde bulunan bir millî parktır. Kama Nehri kıyısında yer alan iğne yapraklı ormanları korumak için 20 Nisan 1991'de kuruldu.

İleşa Nehri, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nın Verhnetoyemskiy ve Krasnoborskiy rayonlarında ve Komi Cumhuriyeti'nin Udorskiy rayonunda bulunan bir nehirdir. Pinega Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehir, 204 kilometre (127 mi) uzunlukta olup, havzası 2.250 kilometrekare (870 sq mi) alan kaplar. Ana kolu, sol yönlü Pinegskaya Yentala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zay Nehri</span>

Zay Nehri ya da Zey Nehri Rusya'daki Kama Nehrinin Tataristan'da bulunan sol taraflı kollarından biridir. 219 km uzunluğundaki nehrin havzası 5.020 kilometrekare (1.940 sq mi) alan kaplar. Tataristan'ın Leninogorsky Rayonu'ndaki Mihaylovka'da başlayan nehir, Tübenkama'nın 7 km güneybatısında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Şeşma Nehri</span> Rusyada bir nehir

Şeşma Nehri ya da Çişme Nehri Rusya'daki Kama Nehri'nin Tataristan'dan ve Samara Oblastı'ndan geçen ve Staroşeşminsk yakınlarında Kama'yla birleşen sol yönlü bir koludur. Nehir, 259 kilometre (161 mi) uzunluunda olup, bunun 227 kilometre (141 mi) uzunluğundaki kızmı Tataristan'dan geçer ve nehrin havzası 6.040 kilometrekare (2.330 sq mi) alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Toyma Nehri</span>

Toyma Nehri ya da Tuyma Nehri Rusya'daki Udmurtya and Tatarstanbölgelerinde bulunan ve Kama Nehri'nin sağ taraflı kolu olan nehirdir. Uzunluğu 121 kilometre (75 mi) olup, bunun 84 kilometre (52 mi) kadarı Tataristan'dadır. Havzası 1.450 kilometrekare (560 sq mi) alan kaplar. Udmurtya'da doğan nehir, Alabuga, Tataristan yakınlarında Kama Nehri'yle birleşir.

Aşli veya Aşlı gizemli bir orta çağ İdil Bulgarları kasabasıydı. Rus kroniklerinde Oşel olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Or Nehri</span> Ural Nehrinin sol kolu

Or, Kazakistan'ın Aktöbe Eyaleti ve Rusya'nın Orenburg Oblastı'nda akan bir nehirdir. Ural Nehri'nin sol kollarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Uzen Nehri</span> Rusya ve  Kazakistanda bir nehir

Bolşoy Uzen, Rusya'da Saratov Oblastının Aleksandrovo Gayskiy, Novouzenskiy, Yerşovskiy, Dergaçovskiy ve Krasnopartizanskiy Rayonları ile Kazakistan'da Batı Kazakistan Eyaletinin Kaztalov ve Janakala ilçelerinden akan bir nehirdir.