İçeriğe atla

Mittuniversitetet

Östersund'daki kampüs.
Sundsvall'daki kampüs.

Mittuniversitetet, (Türkçe: Orta İsveç Üniversitesi) İsveç'te yer alan ve özellikle İsveç'in orta bölgelerindeki kentlerinde kampüsleri bulunan bir üniversitedir. Üniversitenin günümüzde Östersund ve Sundsvall olmak üzere iki kentte toplam iki kampüsü bulunmaktadır.

Tarih

1 Temmuz 1993 tarihinde kurulan kuruluşun asıl adı, Orta İsveç Yüksek Okulu (Mitthögskolan) şeklindeydi. Ardından Sundsvall ve Härnösand (Högskolan i Sundsvall/Härnösand) kentlerindeki şubeyle Östersund (Högskolan i Östersund) kentindeki şube birleştirilerek günümüzdeki adını aldı.[1] Birleşmeden önceki her iki yüksek okul da 1977 yılında kurulmuştur.[2]

2001 yılında kurum, doğa bilimleri ve bilişim teknolojileri alanında hizmet veren üniversiterle aynı konumuna alındı. Bu sayede bu üniversite, doktora diplomaları verme yetkisi elde etti. Tüm bu özelliklerinden ötürü, İsveç hükûmeti kurumu, 1 Ocak 2005 tarihinde resmi olarak üniversite konumuna aldı.

Örgütlenme

Mittuniversitetet, iki farklı alanda hizmet veren iki alt bölümüne (vetenskapsområden) sahiptir. Bunlardan ilki 2001 yılından beri bilim, teknoloji ve medya alanında olup, ikincisi 2005 yılından sonra insan bilimleri alanıdır. Eğitim ve araştırmalar ayrıca Eğitim Bilimleri Fakültesi (lärarutbildningsnämnden) altında da örgütlenir.

Üniversitenin sekiz farklı bölümü mevcuttur.

  • İnsan Bilimleri Fakültesi:
    • İnsan Bilimleri
    • Sosyal Bilimler
    • Toplum Hizmeti
    • Sağlık Bilimleri
  • Bilim, Teknoloji ve Medya Fakültesi:
    • Teknoloji ve Medya Bilgisi
    • Doğa Bilimleri
    • Mühendislik, Fizik, Matematik
  • Eğitim Bilimleri Fakültesi:
    • Eğitim

Eğitim

Üniversite, lisans diploması (kandidatexamen) ve bir yıllık İsveç yüksek lisansı (magisterexamen) verme yetkisine sahiptir. Kurum bu tür lisansları 1994 yılından beri çeşitli alanlarda verdiği gibi, 2001 yılından itibaren doktora derecesinde diploma verme yetkisine sahiptir. Aynı şekilde Bologna modeli kapsamına 2005 yılından beri iki yıllık uluslararası yüksek lisans vermektedir.[3]

Üniversitenin her kampüsü farklı alanlarda hizmet verir. Bunlardan Sundsvall kampüsü, insan bilimleri ve sanat alanında eğitim verirken; bilişim teknolojileri, doğa bilimleri ve gazetecilik alanında eğitim verir. Son olarak Östersund kampüsünde, turizm, sağlık, toplum hizmeti, yöneticilik alanında eğitim verilmektedir. Ayrıca Örnsköldsvik'te de dijital yazım teknolojileri konusunda eğitim mevcuttur

Öğrenci ve çalışan sayısı

Okulun 2006/2007 eğitim-öğretim yılı itibarıyla 15,408 mezun olmamış öğrencisi bulunmaktadır. Bunlardan 7,227kadarı Östersund'da, 5,514 kadarı Sundsvall'da, 4,218 kadarı Härnösand'da ve 385 kadarı Örnsköldsvik'te bulunur. Ayrıca üniversitenin 184 doktora öğrencisi ve 767 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Bu görevlilerin 54 kadarı profesör olup, kurum, toplamda 900 çalışana sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ Alf Gunmo (1 Ocak 2005). "Historik om Mittuniversitetet" (İsveççe). Mittuniversitetet. 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2007. 
  2. ^ "Facts & History". Mittuniversitetet. 3 Nisan 2007. 14 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2007. 
  3. ^ "Mitthögskolan: Ansökan om rätt att utfärda civilingenjörsexamen" (PDF) (İsveççe). Högskoleverket. 11 Mart 2003. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2007. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Artuklu Üniversitesi</span> Mardinde kurulu devlet üniversitesi

Mardin Artuklu Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

Reutlingen Üniversitesi, eğitim ve araştırma alanlarında faaliyet gösteren bir uygulamalı bilimler üniversitesidir. Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinin Reutlingen kentinde yer almaktadır. Öğrenci sayısı, dörtte biri uluslararası ve değişim öğrencisi olmak üzere yaklaşık 5.500'dür. Reutlingen Üniversitesi, uluslararası öğrenciler için ikinci bir ev olarak uzun bir geleneğe sahiptir; şu anda kayıtlı öğrencilerin dörtte birinden fazlası Almanya dışındaki ülkelerden gelmektedir. Üniversite, Uluslararası İşletme, Mühendislik, Bilgi, Tıp ve Doğa Bilimleri ve Tasarım ana alanlarında lisans ve lisansüstü programlar sunmaktadır. Yaygın üniversite yapılarının aksine, fakültelerin yönelimi orada bulunan bilimlerin bir sonucu değildir. Daha ziyade endüstri odaklı uzmanlaşmalarından kaynaklanmaktadır. Reutlingen Üniversitesi'nin beş okulu Uygulamalı Kimya Okulu, ESB İşletme Okulu, Bilgi Teknolojileri Okulu, Mühendislik Okulu ve Tekstil ve Tasarım Okulu'dur. Çeşitli sıralamalarda ilk beşe girmesi ve endüstri ve ticaret dünyasındaki saygınlığı, üniversiteyi Almanya'nın en prestijli uygulamalı bilimler üniversitelerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Işık Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

1996 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı'nın 138 yıllık köklü eğitim geleneğinin eseridir. 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik'te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum; Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye'ye uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İnkılâpları'na tanıklık etmiştir. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün onayı ile Feyz-i Sıbyan Mektebi, "Işık Lisesi" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Härnösand</span>

Härnösand, İsveç'in doğusunda yer alan bir şehirdir. Şehir, Baltık Denizi'nin batı kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Trier Üniversitesi</span>

Trier Üniversitesi, Almanya'nın Trier şehrinde bulunan yükseköğretim kuruluşudur. Modern Trier Üniversitesi 1970 yılında 360 öğrenciyle eğitime başlamıştır. Üniversite kampüsü, kent merkezinin dış kısmında Tarforst'da kurulmuştur. Üniversitede yedi fakülte bulunmaktadır. 2006 yılı verilerine göre 14.000 öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede; öğrencilerin %43'ü erkek, %57'si kadındır. Yabancı öğrenci oranı %15.5'dir. Üniversitede 56 Türk öğrenci eğitim görmektedir. Bu rakam ile yabancı öğrenciler arasında Türklerin payı %2.9'dur.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Örnsköldsvik</span> İsveçin Västernorrland ili, Örnsköldsvik ilçesine bağlı yerleşim yeri

Örnsköldsvik, İsveç'in orta-doğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Botni Körfezi kıyılarında yer alır. Kent özellikle kâğıt ürünleri, ağır makine ürünleri ve buz hokeyi oyuncularıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Azerbaycan)</span>

Kafkas Üniversitesi 1993 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Kafkas Üniversitesi Azerbaycan' da kurulan ilk ve tek yabancı üniversite olma özelliğine sahiptir. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel üniversiteler arasında kontenjanını doldurma oranına göre birinci sırada yer almaktadır.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Hope Üniversitesi</span>

Liverpool Hope Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de Liverpool'da bulunan bir yükseköğretim üniversite kurumudur. Kamuya ait bir üniversitedir ama Hristiyan öğretmen eğitim okullarından geliştirilmiş olduğu için kurucu Hristiyan mezhepleri ile yakın bağlantıları bulunmaktadır. Bu üniversitenin kökünde bulunan değişik iki Hristiyan mezhebi tarafından kurulmuş iki yüksek öğretmen okulu 1844 ve 1856 eğitime başlamış ve üçüncüsünün eğitime başlaması ise 1960'lı yıllarda olmuştur. Böylece Avrupa'nın tek çok mezhepli ekümenik üniversitesi olduğu iddia edilmektedir. Üniversite iki büyük bir küçük kampüsten oluşmaktadır: Ana kampüsü Liverpool'un Childwall semtinde; "Yaratıcı Sanatlar" Kampüsü adı verilen kampüsü de Liverpool'un Everton semtinde ve Aigburth semtinde de kampüs bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brigham Young Üniversitesi</span>

Brigham Young Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri'nde, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'ne bağlı ve kilise tarafından yönetilen özel üniversitedir. 16 Ekim 1875 tarihinde kurulan üniversite Utah eyaletinin üçüncü büyük şehri olan Provo'dadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.