İçeriğe atla

Mitteleuropa

Mitteleuropa (AlmancaOrta Avrupa), Almanca tarihi ve politik terim. Terim çeşitli kültürel, politik ve tarihi çağrışımlar edinmiştir. Mitteleuropa'nın Prusya görüşüne göre pan-Almancı devlet merkezli imperium ve daha sonra Nasyonal sosyalist jeopolitistler tarafından değiştirilmiş bir biçimde benimsenen bir fikirdi.[1][2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ "[[Almanca]]: LEO Ergebnisse für "Mitteleuropa"". 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  2. ^ Wendt, Jan 'Współpraca regionalna Polski w Europie Środkowej' Centrum Europejskie, University of Warsaw
  3. ^ Johnson, Lonnie (1996) Central Europe: Enemies, Neighbors, Friends pp.6–12 15 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Bischof et al. (2000) s.558 11 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal devrim</span>

Toplumsal devrim kavramı, anarşist teoride, sahip olunan siyasal perspektife göre çeşitli anlamlar yüklenen, toplumun tümüyle yeniden örgütlenmesini amaçlayan, öncü veya politik değil aksine aşağıdan yukarıya gelişen bir devrimi ifade eder. Peter Kropotkin kavramı şöyle dile getirmiştir: "Toplumsal devrim, ülkenin endüstriyel, ekonomik yaşamının ve aynı zamanda tüm toplum yapısının yeniden örgütlenmesi demektir." Troçkist hareket açısından ise toplumsal devrim, var olan mülkiyet ilişkilerinin parçalandığı bir ayaklanmaya işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Oligarşi</span> küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şekli

Oligarşi veya takım erki, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bandung Konferansı</span>

Endonezya'nın Bandung kentinde 18-24 Nisan 1955'te toplanan ve o dönem yeni bağımsızlığını kazanan Asya-Afrika devletlerini bir araya getiren konferanstır. Bağlantısızlar Hareketinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın yeniden birleşmesi</span> 1989-1991 Almanyanın tam egemenliği ile birleşme süreci

Almanya'nın yeniden birleşmesi, 3 Ekim 1990 tarihinde eski Alman Demokratik Cumhuriyeti topraklarının Almanya Federal Cumhuriyeti'nin topraklarına dâhil olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devrim</span> göreceli olarak kısa süre içinde gerçekleşen güç veya örgütsel yapılardaki geniş kapsamlı niteliksel değişim

Politika biliminde, bir devrim, tipik olarak algılanan bir baskı veya politik yetersizlik nedeniyle halkın hükûmete karşı isyan etmesiyle açığa çıkan politik üstünlük ve organizasyon eşliğinde, nispeten ani gerçekleşen değişiklikler. Aristo, eseri Politika'nın beşinci cildinde iki çeşit devrimden bahsetmiştir: (1) Bir durumdan bir diğerine geçilmesi ve (2) mevcut bir durumun düzeltilmesi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa</span> Avrupada bir bölge

Orta Avrupa, Doğu ile Batı Avrupa arasındaki bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalizm</span> Uluslararası Politika

Enternasyonalizm uluslar, devletler ve insanlar arasında daha fazla politik ya da ekonomik iş birliğini savunan bir politik ilkedir. Başka politik hareketler ve ideolojiler ile ilişkili olmanın yanı sıra, kendi başına bir doktrini, inanç sistemini ya da hareketi de yansıtabilir.

Azınlık hakları terimi temelde iki ayrı kavramı belirtmektedir. Terim; ırksal, etnik, sınıfsal, dini, dilsel ve cinsel azınlıkların bireysel haklarını belirtmenin yanı sıra azınlık öbeklerine atfedilen grup haklarını da içermektedir. Kullanım alanı, hiçbir çoğunluk öbeğine ait olmayan kişilerin bireysel haklarını da kapsayacak biçimde genişlemiştir.

<i>Alma mater</i> Latince deyim

Alma mater, eski öğrenci eğitim kurumlarına (üniversite) verilen gayri resmî isim. Orta Çağ'da Batı Avrupa'da "alma mater" bazen "Bakire Meryem" gibi de anlaşılabilmekteydi. Modern Meksika'da "alma mater" söz konusu kişinin okuduğu veya okumuş olduğu eğitim kurumu anlaşılmaktadır.

Eleştirel psikoloji büyük ölçüde eleştirel teoriye dayanan bir psikolojiye bakış açısıdır. Eleştirel psikoloji, hakim olan psikoloji anlayışına karşıdır ve psikolojik anlayışları daha ilerici bir şekilde onaylar, sosyal değişime genellikle toplumsal psikopatolojinin önlenmesi veya tedavi edilmesi olarak bakar.

<i>Behzat Ç. Ankara Yanıyor</i>

Behzat Ç. Ankara Yanıyor, Yapımcılığını Tarkan Karlıdağ'ın ve yönetmenliğini Serdar Akar'ın üstlendiği Türk aksiyon ve politik sinema filmidir. 1 Kasım 2013 tarihinde vizyona girmiştir.

İsveç Modeli Danimarka, Norveç, Finlandiya, İzlanda ve İsveç gibi kuzey ülkelerinde uygulanan benzer iş gücü, eğitim ve sosyal politikalar için kullanılan bir üst terimdir. Bu model politik konsept olarak bu ülkelerdeki refah devletinin temelini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Küçük burjuvazi</span>

Küçük burjuvazi ya da kentsoylu yarı özerk köylüler ve küçük ölçekli tüccarlardan oluşan bir sosyal sınıfı ifade eden Fransızca bir terimdir.

Parti genel çizgisi, komünizm terminolojisinde, bir partinin yönetim organlarının direktiflerini ve partinin genel politik tutumunu ifade eden terim.

<span class="mw-page-title-main">Egemen sınıf</span> egemenliği ve yönetimi elinde tutan ve toplumun gidişatına yön veren sosyal sınıf

Egemen sınıf ya da iktidar sınıfı, egemenliği ve yönetimi elinde tutan ve toplumun gidişatına yön veren sosyal sınıfı tanımlayan terim. Marksist terminolojiye göre bu sınıf burjuvazi olarak adlandırılır ve devlet aygıtıyla birlikte onun kolluk kuvvetlerini kullanarak işçi sınıfı başta olmak üzere diğer ezilen sınıflara baskı kurar.

<span class="mw-page-title-main">Elektörlük</span> soyluluk unvanı

Elektörlük veya Elektorat, Elektör unvanlı bir yöneticinin yönetimindeki ülke veya bölgedir. Tarihte yalnız Avrupa'da Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu içinde kullanılmış olan elektörlük terimi günümüzde egemen devlet ve bölgelerde kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">51. eyalet</span>

51. eyalet, 1959 sonrası Amerikan politik söyleminde yeni bir eyalet adayı olarak kabul edilen bölgeler için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">1960'lar</span> onyıl

1960'lar veya 60'lar, 1 Ocak 1960'ta başlayan ve 31 Aralık 1969'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.