İçeriğe atla

Mitta Vaşleyi

Mitta Vaşleyi
DoğumМитта Ваҫлейĕ
5 Mart 1908(1908-03-05)
Bolşiye Arabosı, Çuvaşistan
Ölüm10 Haziran 1957 (49 yaşında)
MilliyetÇuvaş
Diğer ad(lar)ıVasiliy Yegoroviç Mitta
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
Sovyetler Birliği
MeslekYazar, şair, gazeteci, çevirmen

Mitta Vaşleyi (Çuvaşça Митта Ваҫлейĕ, Rusça Василий Егорович Митта Vasiliy Yegoroviç Mitta}}, 5 Mart 1908(1908-03-05) Büyük Arapuş (Bolşiye Arabosı), Simbirsk, Rus İmparatorluğu - 10 Haziran 1957; aynı yer, Çuvaşistan ÖSSC, SSCB), Çuvaş şair ve romancı, çevirmen, denemeci ve edebiyat eleştirmenidir.[1][2][3]

Hayatı ve eğitimi

1908 yılında o zamanlar Rus İmparatorluğuna bağlı Simbirsk Guberniyasının Buinskiy Uyezdindeki Büyük Arapuş (Большие Арабуси) köyünde (günümüzde Çuvaşistan'ın Batırevskiy Rayonuna bağlı Pervomayskoye köyü) bir köylü Çuvaş ailenin oğlu olarak doğan Mitta, 1924 yılında Ulyanovsk şehrindeki Ulyanovsk Çuvaş Pedagoji Yeknik Lisesine (Ульяновский чувашский педагогический техникум) girmiş ve 1928 yılında da mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra değişik okullarda öğretmenlik yapan Mitta Паянхи сас adlı gazetede de çalışmıştır. Ruhban döneminde cezaya uğrar ve 1937 yılında tutuklanır. 1955-1957 yılları arasında Tăvan Atăl (Тӑван Атӑл) adlı edebi dergide görev alır.

Çalışmaları

Daha çocuk yaşlarda iken ilgisini Aleksandr Puşkin'in şiirleri ile Nikolay Vasilyeviç Gogol'un romanları çekmiş ve Çuvaşça şiir denemelerine başlamıştır. İlk yazılarını 1925 yılında yayımlamaya başlayan Mitta o zamandan beri Çuvaşça yayımlanan gazete ve dergilerde yer almıştır. Şiirlerinin ana teması anayurdundan görüntüler oluşturur. Ünlü Rus şair ve yazarlarının eserlerini Çuvaşçaya çevirmekle de tanınır.

Vaşleyi Mitta Vakfı

Çuvaş gazeteci-yazar ve aktivist İlle İvanov tarafından Vaşleye Mitta Vakfı 1983 yılında kurulmuş olup halen başkanlığını kendisi yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ ekitap.kulturturizm.gov.tr Mitta Vaşleyi 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)
  2. ^ Краткая литературная энциклопедия 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  3. ^ Батыревский район Чувашской Республики: Митта Василий Егорович - Митта Ваçлейĕ 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşlar</span>

Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşça</span> Türk dili

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Blok</span>

Aleksandr Aleksandroviç Blok - Rus şair, oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Gonçarov</span> Rus yazar

İvan Aleksandroviç Gonçarov Rus yazardır. En ünlü eseri 1859 yılında basılmış Oblomov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşistan</span>

Çuvaşistan veya Çuvaş Cumhuriyeti, , Rusya'nın içinde yer alan federe cumhuriyettir. Cumhuriyetin adını aldığı Çuvaşlar, Türk halklarından biridir. Çuvaşistan, Rusya’nın orta kesiminde yer alır ve Haziran 1920’de kurulmuştur. Yüzölçümü 18.300 km²'dir. Nüfusu yaklaşık 1.350.000'dir. Başkenti Çeboksarı'dır.

Saylıkmaa Kombu,, Tuva edebiyatçı, eleştirmen, çevirmen ve şair.

<span class="mw-page-title-main">İlya Ulyanov</span>

İlya Nikolayeviç Ulyanov - Rus eğitimci. Evrensel, ücretsiz ve eşit eğitim sisteminin savunucusu. Rus sosyalist devrimci ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in babası.

Zoya Namzıray Aldınoolkızı, Tuvalı kadın şairdir. Tuva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği üyesidir.

İgor İrgitoğlu Badra Tıva Otonom Oblastının başkenti Kızıl şehrinde doğmuştur. Tıva Türklerinden gazeteci-yazar, şair, çevirmen. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin Gazeteciler Birliği'nin üyesi. Yazar İrgit Badranın oğlu.

Arkadi Aleksandroviç Plastov, sosyalist gerçekçilik akımının öncülerinden olan Rus-Sovyet ressam.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

Lyoşa Rav, asıl adı Aleksey Vladimiroviç Rogojin, Çuvaş kökenli Sovyet yazar, Sovyetler Birliği üyesi.

İvan Kalinkin - Erzyan kökenli Sovyet şair ve yazar, SSCB Yazarlar Birliği üyesi, Rusya Federasyonu onurlu kültür işçisi (1995).

Pyotr Gluhov (tam adı: Pyotr Semyanoviç Gluhov, Rusça: Серафим Емельянович Вечканов; 26 Aralık 1897, İrçe Çarmas, Buinsk ilçesi, Simbirsk Guberniyası, Rus İmparatorluğu - 7 Şubat 1979, Magnitogorsk, Çelyabinsk ili, RSFSC, SSCB - Mordovya'nın ilk gazetecilerinden Erzyan kökenli Sovyet yazar. Mordovyalı eğitimci Makar Yevseyev'in yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">İlle İvanov</span>

İlle Arsentiyeviç İvanov- (2 Temmuz, 1955 doğ.) — Çuvaş yazarı, şairi, gazeteci, kamu işçisi.

Sétev, Çuvaşya'da yayınlanan gazete. Hem Çuvaşça hem Rusça 30.000 tirajlı olarak yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gennadi Aygi</span> Çuvaş şair, yazar ve çevirmen

Gennadiy Nikolaeviç Aygi, Çuvaş şairi ve tercümandı. Hem Çuvaşça hem de Rusça olarak şiirler yazmıştır.