İçeriğe atla

Mitsubishi X-2 Shinshin

Mitsubishi X-2 Shinshin
TürüDeneysel
Ulusal köken Japonya
ÜreticiMitsubishi Heavy Industries
İlk uçuş22 Nisan 2016[1]
DurumuGeliştirme aşamasında
Ana kullanıcıJapon Öz Savunma Kuvvetleri
Üretim sayısı1 prototip

Mitsubishi X-2 Shinshin (Türkçe: Kalbin Ruhu) (önceleri ATD-X), Japonya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmeye başlanan beşinci nesil gelişmiş ve gizli teknolojik özelliklere sahip, radara yakalanmayan (stealth) Japon Avcı Uçağı.[2]

Projede ana yüklenici olan Mitsubishi Heavy Industries[3] firmasına göre test aşamasında olan uçak gelecek nesil savaş uçakları için prototip olma özelliği taşıyacak.Amerikan Kongresinde 2006 yılında F-22 için ihracat yasağı kararı alınması sonrası, 2007 yılında geliştirilmesine başlanan uçak ilk deneme uçuşunu 22 Nisan 2016[4] yılında yapmıştır.

ATD-X programı sonrasında F-3 ismini alacak olan savaş uçağı versiyonunun ise 2030 yılından önce Japon Hava Kuvvetleri tarafından kullanılabileceği öngörülüyor.[5][6]

Genel özellikler

Mürettebat: 1
Uzunluk: 14.174 m
Yükseklik: 4.514 m
Kanat açıklığı: 9.099 m
Boş ağırlık: 9,700 kg
Güç ünitesi: 2 × IHI XF5-1, art yakıcı ile 49.03 kN (11,023 lbf)
Maksimum hız: 2.25 Mach (2,475 km/h)
Menzil: 2,900 km
Muharebe yarıçapı: 761 km

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "japonyanin hayalet ucagi ilk ucusunu yapti". 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  2. ^ "International Assessment and Strategy Center > Research > Japanese Military Technology Advances". web.archive.org. 18 Nisan 2012. 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2022. 
  3. ^ "三菱重工 | 先進技術実証機プロジェクト 製作段階へ". 三菱重工 (Japonca). 30 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Japan's Stealth Jet Makes First Flight as Abe Boosts Defense". Bloomberg.com (İngilizce). 22 Nisan 2016. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2022. 
  5. ^ Bradley Perrett (22 Ekim 2012). "Japan Aims To Launch F-3 Development In 2016-17". AW&ST. The McGraw-Hill Companies. 4 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  6. ^ staff, Defense Industry Daily. "Lockheed Mitsubishis F-2 Fighter may be replaced with ATD-X (X-2)". Defense Industry Daily. 21 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-35 Lightning II</span> ABD yapımı 5. nesil savaş uçağı

Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı ailesidir. Aynı zamanda elektronik harp ve istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) yeteneklerini etkili bir şekilde sağlayabilir. Lockheed Martin, ana ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte ana F-35 yüklenicisidir. Uçağın üç ana çeşidi vardır: geleneksel kalkış ve iniş modeli olan F-35A (CTOL), kısa kalkış ve dikey iniş özellikli olan F-35B (STOVL) ve gemiye konuşlu F-35C (CV/CATOBAR).

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

Shenyang J-XX Çin'in yeni nesil hayalet uçak özellikleri taşıyan avcı uçağı projesi. Henüz proje hakkında dünya kamuoyuna açıklanmış net bilgiler yoktur. Batı ülkelerinin istihbarat ajansları tarafından elde edilen bilgiler, uçağın çift motorlu, kanartlı, Lockheed Martin F-22 gibi silahlarını kapalı bölmelerde taşıyan bir araç olacağını iddia etmektedirler. Çin'in Rusya ile olan yakın bağları dolayısıyla bu uçağın Rus dizaynı ve teknolojisi kullanacağı tahminler arasındadır.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop YF-23</span> Advanced Tactical Fighter/ATF) yarışması için geliştirilen uçak

Northrop/McDonnell Douglas YF-23, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu hayalet avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Tasarım, Lockheed YF-22 ile birlikte hava kuvvetlerinin Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasında üretim sözleşmesi için iki finalistten biri oldu. Black Widow II ve Gray Ghost adlı iki YF-23 prototipi üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-2</span> Japon savaş uçağı

Mitsubishi F-2, General Dynamics F-16 Fighting Falcon’dan türetilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin %60; Japonya’nın %40 katkısıyla Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri için Mitsubishi Heavy Industries ve Lockheed Martin tarafından üretilmiş çok rollü bir savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Kaan</span> Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı

TUSAŞ Kaan, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil jet muharip uçak projesidir. 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu, 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci uçuşunu gerçekleştirmiştir. İlk etapta 2028’e kadar 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi ve 2030’dan itibaren TSK Envanterinde bulunan F4 ve F-16 tipi eski uçakların yerini alması beklenmektedir.

Mitsubishi Electric Corporation elektronik ve elektrik ürünleri üreten çok uluslu bir şirkettir. Merkezi Tokyo, Japonya'da bulunmaktadır. Mitsubishi Electric firması bir Mitsubishi Group kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci nesil jet avcı uçağı</span>

Beşinci nesil jet avcı uçağı, 21. yüzyılın ilk yarısında geliştirilen ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olan jet avcı uçağıdır. 2024 itibarıyla bunlar hizmetteki en gelişmiş savaş uçaklarıdır. Beşinci nesil jet avcı uçaklarının karakteristik özellikleri net olarak belirlenmemiştir ve her beşinci nesil türünün hepsine sahip olması beklenmese de, genellikle düşük radar iz düşümü, tüm silahlarının gizlenebilir olması, yüksek performanslı ve yüksek manevra kabiliyetine ve gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olmaları gibi başlıca özellikler mevcuttur.

Bu liste havadan havaya saldırı uçaklarının listesidir. Ana görevi havadan havaya saldırı olmayan uçakları içermemektedir. Bu liste avcı uçağı kategorisinde şimdiye kadar üretilmiş, prototip olarak kalmış, aktif olarak kullanılan ve proje aşamasındaki uçakları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chengdu J-20</span> Çin üretimi 5.Nesil savaş uçağı

Chengdu J-20, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen beşinci nesil çift motorlu hayalet avcı uçağıdır. J-20, ilk uçuşunu 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2017 yılında hizmete girmiştir. J-20, F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin C-130J Super Hercules</span>

Lockheed Martin C-130J Super Hercules, ABD yapımı turboprop askerî nakliye uçağıdır. C-130J yeni motorlar, uçuş güvertesi ve diğer sistemlerle birlikte Lockheed C-130 Hercules'in kapsamlı bir güncellemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi UFJ Financial Group</span> Şirket

Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc., Japonya merkezli bir bankacılık ve finans şirketidir. Şirket 1 Ekim 2005 tarihinde Mitsubishi Tokyo Financial Group ile UFJ Holdings'in birleşmesiyle kurulmuş olup Mitsubishi Group'un ana şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Heavy Industries</span> Japon Şirket

Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) , Japonya merkezli bir ağır sanayi ve mühendislik şirketidir. Şirket 1934 yılında kurulmuş olup Mitsubishi şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Minato semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">L0 serisi</span> Japon yapımı yüksek hızlı maglev treni

L0 serisi, Central Japan Railway Company tarafından geliştirilen bir maglev yüksek hızlı demiryolu trenidir. L0 serisi trenler JR-Maglev sistemini kullanmaktadırlar. Mitsubishi Heavy Industries ile JR Central'ın bir yan kuruluşu olan Nippon Sharyo tarafından 14 adet deneysel araç üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed YF-22</span> ABD Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisi

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti.

Lockheed Martin FB-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış bir bombardıman uçağıydı. Tasarımı F-22 Raptor'dan türetilmiştir. F-22 tasarımının uzatılmış, genişletilmiş ve kanatları yeniden tasarlanarak büyütülmüş, bu sayede daha fazla mühimmat taşıyabilen versiyonu olarak planlanmıştır. F-22 ile ortak parça ve sistem kullanımı sayesinde hem tasarım ve test sürecinin kısalması, hem maliyetin düşmesi hedeflenmiştir. F-22'nin taşıdığı 8 adet 250 pound (110 kg) bomba yerine FB-22 tasarımı 30-35 adet taşıyabilecekti. F-22'den farklı olarak FB-22 5,000 pound (2,300 kg) ağırlığa dek bombalar da taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştı. Radara yakalanmayacak konfigürasyonda silah yükü 6.800 kg, normal konfigürasyonda ise 13.600 kg'dı. F-22'nin 970 km menziline kıyasla FB-22'nin menzilinin 2,600 km'den fazla olması planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı nesil jet avcı uçağı</span>

Altıncı nesil jet avcı uçağı, şu anda hizmette olan veya geliştirilen beşinci nesil jet avcı uçaklarından daha gelişmiş, kavramsal bir avcı uçağı tasarımı sınıfıdır. ABD, Çin, İngiltere, Rusya, İtalya, Japonya, Almanya, İspanya, Tayvan ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülke altıncı nesil bir uçak programını geliştirdiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Fuso Canter</span>

Mitsubishi Fuso Canter, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation tarafından 1963 yılından bu yana üretilen bir hafif kamyon modelidir. Araç, adını Mitsubishi kamyonlarının 'safkan' doğasını vurgulayan, atın yürüyüşünü tanımlayan İngilizce kelimeden almıştır. Günümüze kadar sekiz nesil boyunca üretilmiştir.