İçeriğe atla

Mitsubishi T-2

Mitsubishi T-2
TürüAskeri Eğitim Uçağı
Ulusal köken Japonya
ÜreticiMitsubishi
TasarımcıDr. Kenji Ikeda
İlk uçuş20 Temmuz 1971
Hizmete giriş1975
Hizmetten çıkışMart 2006
Ana kullanıcıJaponya Hava Öz Savunma Kuvvetleri
Üretim sayısı90
DeğişimleriMitsubishi F-1

Mitsubishi T-2 (三菱 T-2, Mitsubishi Tī Tsū), Japonların geliştirdiği ilk süpersonik jet. Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri envanteride bulunmuştur ve şu an silah eğitimi amacıyla kullanılmaktadır.

Tasarımını Dr. Kenji İkeda yapmıştır. İki adet Rolls-Royce Turbomeca Adour yapımı after burnerli motor kullanılan bu uçak, temel olarak Northrop T-38 uçağına benzemektedir. Eleronu bulunmayan üstten kanatlarla yatay kontrol, flapların ön tarafındaki çok farklı özellikleri olan spoilerlerle sağlanıyor. T2'nin yüzde 10'u titanyumdan oluşmaktadır.

Teknik Özellikler

  • Motor: İki adet 22.8 kN, Rolls-Royce Tur. Adour MK 801 Turbofan
  • Hız: 1.700 km/saat
  • Menzil: 2.600 km
  • Uzunluk: 17.86 m
  • Kanat açıklığı: 7.88 m
  • Boş ağırlığı: 6.350 kg
  • Silahlar: Kanat uçlarında Sidewinder, 20mm Vulcan top.

Kullanıcı Ülkeler

  •  Japonya:Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri

Varyantlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Spitfire</span> İngiltere yapımı, yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı

Supermarine Spitfire, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi A6M</span> tek kanatlı, tek kişilik, hafif bir avcı uçağı

Mitsubishi A6M , uçak gemileri için tasarlanmış, II. Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından çok etkili biçimde kullanılmış alttan tek kanatlı, tek kişilik, hafif bir avcı uçağı.
Hizmete girdiği 1940 yılının Kōki 'nin 2600 yılına tekabül etttiği için 2600'nun son hanesi olan 0'dan alınarak 'Rei Şiki ' diye adlandırılmıştı. Takma adı 'Zero fighter'dır. "A6M"lerin, kara üslerine konuşlandırılmış avcı uçağı, uçak gemisine konuşlandırılmış avcı uçağı, avcı bombardıman uçağı, pike bombardıman uçağı, roketlerle donatılmış taarruz uçağı, uzun menzilli kamikaze uçağı, önleme uçağı ve iki kişilik eğitim uçağı gibi uyarlamaları vardır. "A6M"nin daha dar kanat açıklığı olan bir avcı uçağı uyarlaması Müttefik Kuvvetler'ce "Zeke" olarak adlandırılmıştır. Uçak gemilerinde kullanılan tipi, hangara daha rahat sokulup çıkarılmasını sağlamak amacıyla katlanabilir kanatlı yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

Rolls-Royce Limited, İngiliz otomotiv ve havacılık firması Henry Royce 1904’te ilk otomobilini yaptı. Aynı yıl Londra’da otomobil satan Charles Stewart Rolls’la tanıştı. İkili işbirliği yapmak üzere anlaştı. Royce’un yaptığı otomobilleri Rolls satmaya başladı. Otomobillerin adı "Rolls Royce" oldu. Şirketin amacı ileri teknoloji ile lüks otomobil üretmekti. Wright Kardeşlerle yaptığı anlaşmayla uçak motor üretiminde bir numaralı isim oldu. 1915'te Müttefikler için ilk zırhlı araçları üretti. 1939'da Kraliyet Hava Kuvvetleri uçaklarının birçoğunun motorlarını yeniledi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra tepkili motor üreten şirketler arasında ilk sırayı aldı. 1971'de iflas etti.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-15 Eagle</span> ABD yapımı dördüncü nesil savaş uçağı

F-15 Eagle her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağı ve hava üstünlük uçağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Aichi D3A</span>

Aichi D3A Japon Aichi şirketi tarafından üretilmiş bir II. Dünya Savaşı pike bombardıman uçağıdır. Japon İmparatorluk Donanması uçak gemileri tarafınca kullanılmak üzere savaşın ilk başlarında üretilen uçaklar, Pearl Harbor saldırısı da dahil olmak üzere neredeyse tüm harekâtlarda kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-24</span> Sovyet yapımı hava tecrit ve saldırı uçağı

Suhoy Su-24 1970 ve 1980'li yıllarda Sovyetler Birliği 'nin her türlü hava koşulunda görev yapabilen en gelişmiş havadan tecrit ve saldırı uçağıydı. İki koltuklu, çift motorlu uçak Rusya 'nın ilk entegre sayısal seyrüsefer/atak sistemiyle donatılmıştı. Su-24'ün konfigürasyonu F-111 ile benzerlikler ihtiva eder. Eski Sovyet cumhuriyetleri hava kuvvetleri ve ayrıca başka birkaç ülkede daha halihazırda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bell Boeing V-22 Osprey</span>

V-22 Osprey, müşterek kullanımlı, çok görevli askerî tiltrotordur. Helikopter ile uçak arasında bir geçiş formuna sahiptir. Dikey (VTOL) ve kısa (STOL) kalkış yeteneği vardır. Geleneksel helikopterlere uygun görevleri turboprop uçaklardaki gibi daha uzun menzil ve yüksek hızlı seyirle gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bell Helicopter Textron tarafından, Boeing Helicopters partnerliğinde geliştirilmiştir. En büyük kullanıcıları ABD Deniz Piyadeleri ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas AV-8B Harrier II</span> İngiliz-Amerikan yapımı savaş uçağı

AV-8B Harrier II gerçek anlamda V/STOL uçaklarının içinden en çok tanınanıdır. Bir adet Rolls Royce Pegasus II motoruna sahiptir. Motor uçağın tam ortasındadır ve uçağın iki yanında görünen hava girişleri ortadaki Rolls Royce Pegasus II motorunu beslemektedir. İlk Harrier II uçuşu 1981 sonbaharında gerçekleştiğinde asıl Hawker P.1127'nin ilk uçuşundan beri 21 yıl geçmişti. P.1127, 1957 tasarımı bir Fransız motor konsepti üzerine yapılandırılmış ve geliştirilmişti. Proje finansmanı Britanyalı Bristol Engine Co. ve ABD Hükûmeti tarafından “Müşterek Silah Geliştirme Programı” (MWDP) dahilinde karşılanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Embraer R-99</span> Brezilya menşeli askeri uçak

Embraer E-99, R-99 ve P-99 Embraer ERJ 145 bölgesel jet ailesinden askeri amaçlara uygun olarak dönüştürülmüş modellerdir. R-99 serisi sivil versiyonlara göre %20 daha fazla güç üretecek şekilde modifiye edilmiş 2 adet Rolls-Royce AE 3007 turbofan jet motoruyla donatılmıştır. İlk uçuşu 1999 yılında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SEPECAT Jaguar</span> Hava aracı

SEPECAT Jaguar, Fransa ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir jet saldırı uçağıdır. İlk uçuşunu 8 Eylül 1968 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1973 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">AMX International AMX</span>

AMX International AMX, İtalya ve Brezilya ortak yapımı bir jet saldırı uçağıdır. Uçak, İtalya Hava Kuvvetleri tarafından A-11 Ghibli, Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından A-1 olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-15</span>

Mitsubishi Ki-15, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir tek motorlu keşif ve hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri ve Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-51</span>

Mitsubishi Ki-51, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif pike bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış olup Çin-Burma-Hindistan Cephesi'nde önemli yer saldırısı rolü oynadı. Savaşın sonlarında ise kamikaze saldırılarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-67</span>

Mitsubishi Ki-67 "Hiryū", Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri ve Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F1M</span> Japon yapımı bir deniz gözetim uçağı

Mitsubishi F1M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir deniz gözetim uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hawker Fury</span>

Hawker Fury, Hawker tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir avcı uçağıdır. Hızlı ve çevik bir uçaktı ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde 320 km/h'den daha yüksek hıza sahip ilk önleme uçağıydı. Hawker Hart hafif bombardıman uçağının avcı muadilidir.

<span class="mw-page-title-main">Aerfer Ariete</span>

Aerfer Ariete, 1958 yılında İtalya'da üretilmiş bir prototip savaş uçağıdır. Aerfer Sagittario 2'nin geliştirilmiş bir türevidir. Bu girişim aynı zamanda uygulanabilir bir savaş uçağı olarak seri üretilebileceği bir standarda getirme girişimidir.