İçeriğe atla

Mitsubishi H-60

SH-60J/K Seahawk
UH-60J/JA Black Hawk
Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait bir SH-60J
TürüASW/SAR helikopteri
Ulusal köken Japonya
ÜreticiSikorsky Aircraft
Mitsubishi Heavy Industries
İlk uçuş31 Ağustos 1987
Hizmete giriş1991
DurumuHizmette
Ana kullanıcıJaponya Öz Savunma Kuvvetleri
Üretim sayısı178
GelişimiSikorsky SH-60 Seahawk
Sikorsky UH-60 Black Hawk

Mitsubishi H-60, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen, S-70 helikopter ailesinin bir üyesi olan Sikorsky SH-60 Seahawk temelli çift turboşaftlı helikopterdir. Helikopter Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. SH-60J/K Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için denizaltısavar devriye modeli[1], UH-60J Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için arama-kurtarma modeli ve UH-60JA Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için çok maksatlı modelidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Mitsubishi SH-60J 3 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. 19 Ağustos 2016 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Mitsubishi UH-60J 27 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. 19 Ağustos 2016 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky UH-60 Black Hawk</span> Askerî genel maksat helikopteri

Sikorsky UH-60 Black Hawk, Sikorsky Aircraft Corporation tarafından üretilen dört kanatlı, çift motorlu, orta sınıf genel maksatlı askerî helikopterdir. Sikorsky, S-70 tasarımını 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun Yardımcı Taktik Nakliye Uçağı Sistemi (UTTAS) yarışmasına sundu. Ordu, prototipi YUH-60A olarak belirledi ve Boeing Vertol YUH-61 ile yapılan bir uçuş yarışmasının ardından 1976 yılında Black Hawk'ı programın galibi olarak seçti.

Ysflight Soji Yamakawa tarafından yapılmış ücretsiz bir uçak-helikopter simulatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi</span> Japonya merkezli konglomerat şirket

Mitsubishi Group, Japonya merkezli bir şirketler grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky SH-60 Seahawk</span>

Sikorsky SH-60 Seahawk veya Sikorsky S-70B/C Seahawk, Sikorsky firması tarafından üretilen S-70 helikopter ailesinin askeri taşıma ve saldırı helikopteri UH-60 Black Hawk modelinin deniz kuvvetleri için üretilmiş, korozyona dayanıklı gövde ve deniz aletlerine sahip modelidir. Alan tarama, arama kurtarma, dikey ikmal, saldırı ve taşıma yeteneklerine sahiptir. Su üstü hedeflere karşı AGM-119 Penguin MK2 füzesi ve AGM-114 Hellfire güdümlü füzesi, su altı hedeflere karşı MK-46/50/54 torpidoları kullanabilir ve sahip olduğu daldırma sonarıyla su altı taraması yapabilir.

Hidromek A.Ş., 1978 yılında Ankara'da kurulan İş makineleri üreticisi.

<span class="mw-page-title-main">Minato</span> Japonyada özel semt

Minato, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Semt, İmparatorluk Sarayı'nın güney batısında yer almaktadır ve Chiyoda, Chūō, Kōtō, Shinagawa, Shibuya ve Shinjuku semtleri ile komşudur. Yüzölçümü 20.37 km² olan semtin nüfusu 1 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile 232,786'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky S-70</span> Genel maksat/taşıma helikopterleri ailesi

Sikorsky S-70, Sikorsky Aircraft Corporation tarafından üretilen bir Amerikan orta sınıf nakliye / genel maksatlı helikopter ailesidir. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu için 1970'lerde geliştirilmiş, UH-60 Black Hawk olarak adlandırılmak üzere bir yarışma kazanmış ve ABD askerî hizmetinde geniş bir aile oluşturmuştur. O zamandan beri UH-60'ın yeni ve geliştirilmiş versiyonları geliştirilmiştir. Sivil versiyonları ve bazı askerî versiyonları çeşitli S-70 model adları altında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki OH-1</span>

Kawasaki OH-1 Ninja, Kawasaki Aerospace Company tarafından üretilen Japon yapımı askerî gözlem helikopteridir. OH-1 tamamen Japonya'da üretilen ilk helikopter olma özelliğini taşımaktadır. Başlıca kullanıcısı Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri (JGSDF) olup OH-6D Loach'ın yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rainbow Köprüsü</span>

Rainbow Köprüsü, Japonya'nın başkenti Tokyo'da Tokyo Körfezi üzerinde yer alan ve Shibaura ile Odaiba'yı bağlayan bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">General Electric T700</span>

General Electric T700 ve CT7, GE Aviation tarafından üretilen turboşaft ve turboprop motorları serisidir. Motorlar 1,500-3,000 shp (1,100-2,200 kW) sınıfındadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Heavy Industries</span>

Kawasaki Heavy Industries Ltd. (KHI) , Japonya merkezli bir ağır sanayi şirketidir. Şirket 15 Ekim 1896 tarihinde Shōzō Kawasaki tarafından kurulmuş olup motosiklet, ağır ekipman, havacılık ve uzay ile savunma alanında faaliyet göstermektedir. Şirketin merkezi Kobe'nin Chūō ve Tokyo'nun Minato semtlerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subaru Corporation</span>

Subaru Corporation, eskiden Fuji Heavy Industries, Ltd. , Japonya merkezli bir havacılık ve otomotiv şirketidir. Şirket özellikle Subaru marka otomobiller ile Boeing ve Lockheed Martin lisansı altında uçak ve helikopterler üretmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Heavy Industries</span> Japon Şirket

Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) , Japonya merkezli bir ağır sanayi ve mühendislik şirketidir. Şirket 1934 yılında kurulmuş olup Mitsubishi şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Minato semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki C-2</span>

Kawasaki C-2, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir uzun menzilli askerî nakliye uçağıdır. Uçak, eskiyen Kawasaki C-1 ve C-130 Hercules uçaklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup ilk uçuşunu 26 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirdi ve Haziran 2016 tarihinde Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Type 61</span>

Type 61, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, 1950'lerde yeni kurulan Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için önceden Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından verilen M4A3E8 Sherman ve M24 Chaffee tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. 1961-1975 yılları arasında toplam 560 adet üretilmiş olup yerini Type 74'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Type 74</span> Japon ana muharebe tankı

Type 74, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen bir Japon ana muharebe tankıdır. Tank, Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için eskiyen Type 61 tanklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup bir dizi çağdaş tasarımın en iyi özelliklerine dayanılarak Amerikan M60 veya Alman Leopard 1 tankları ile aynı sınıfa yerleştirildi. Yerini Type 90'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki T-4</span> Askeri eğitim uçağı

Kawasaki T-4, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir orta seviye jet eğitim uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1985 tarihinde gerçekleştirdi ve 1988 yılında Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. Eğitim görevlerine ek olarak, JASDF'nin Blue Impulse akrotimi tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bell UH-1Y Venom</span>

Bell UH-1Y Venom, Bell Helicopter tarafından Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri'nin H-1 yükseltme programı kapsamında inşa edilmiş çift motorlu, orta boy bir genel maksat helikopteridir. Sayısız Huey ailesinin en son üyelerinden biri olan UH-1Y, varyant harfinin NATO fonetik alfabesindeki telaffuzuna dayanarak "Yankee" olarak da adlandırılır. UH-1Y, UH-1N'lerden yeniden üretilecekti, ancak 2005'te uçağın yeni olarak inşa edilmesi onaylandı. 2008'de hizmete girdikten sonra, UH-1Y, ilk olarak 1970'lerin başında tanıtılan Deniz Piyadeleri'nin eskiyen UH-1N Twin Huey(UH-1 Iroquois) hafif genel maksat helikopter filosunun yerini aldı. 2008'de tam zamanlı olarak üretime girdi, Deniz Piyadelerine teslimatları 2018'de tamamlandı.