İçeriğe atla

Mitsubishi AAM-4

Mitsubishi AAM-4

Mitsubishi AAM-4
Çeşidi Havadan havaya füze
Uyruğu  Japonya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1999-günümüze
Kullanıcılar Japonya
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1990'lar
Üretici Mitsubishi Electric
Çeşitleri AAM-4, AAM-4B, XRIM-4
Özellikler
Ağırlık 222 kg
Uzunluk 3,667 mm
Namlu Çapı 203 mm

Kanat genişliği 800 mm
Harekat menzili 100 km (AAM-4)
120 km (AAM-4B)[1]
Azami hızı 4-5 mach

Mitsubishi AAM-4 (Japonca99式空対空誘導弾, romanize: 99 Shiki Kūtaikū Yūdōdan), Japonya yapımı bir orta menzilli aktif radar güdümlü havadan havaya füzedir. Füze, AIM-7 Sparrow füzesinin yerini alması amacıyla Mitsubishi Electric tarafından geliştirilmiştir ve 1999 yılında Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin F-2 ve F-15J uçaklarında hizmete girdi.

Geliştirilmiş AAM-4B varyantı, bir AESA radarlı dünyanın ilk havadan havaya füzesidir[2] ve 2010 yılında hizmete girdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Japan Builds A Better AMRAAM". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  2. ^ Mizokami, Kyle (28 Ocak 2016). "Revealed: Japan's New Fighter Prototype". Popular Mechanics. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  3. ^ Perrett, Bradley (17 Temmuz 2014). "Japan, Britain To Collaborate On Meteor Guidance". Aviation Week & Space Technology. 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AIM-9 Sidewinder</span> ısı güdümlü, Amerikan havadan havaya muharebe füze sistemi

AIM-9 Sidewinder, pek çok modern jet tarafından kullanılan, ısı güdümlü, Amerikan yapımı havadan havaya muharebe füze sistemidir (AAM). Etkili bir patlayıcı başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahiptir. Birim fiyatı 90.000 dolardır.

<span class="mw-page-title-main">AIM-120 AMRAAM</span> yeni nesil bir orta menzilli görüş ötesi havadan havaya füze

AIM-120, savaş uçaklarından fırlatılan yeni nesil bir orta menzilli görüş ötesi havadan havaya füzedir.

<span class="mw-page-title-main">Shin Kung</span>

KP-SAM veya Shin Kung, Güney Kore yapımı bir taşınabilir kısa menzilli karadan havaya füzedir. Füze, ileri bölgedeki birlikleri korumak amacıyla geliştirilmiştir ve 2005 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-15 Eagle</span> ABD yapımı dördüncü nesil savaş uçağı

F-15 Eagle her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağı ve hava üstünlük uçağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">ERYX</span> Avrupalı bir firma olan MBDAnın ürettiği kablo güdümlü tanksavar füzesi

ERYX Avrupalı bir firma olan MBDA tarafından üretilen kısa menzilli seyrüsefer sistemi olarak SACLOS güdümle sistemini kullanan kablo güdümlü bir tanksavar füzesidir. En fazla Kanada Ordusu, Fransız Ordusu ve Norveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Silah tanksavar özelliğinin yanında sığınakların imhasında da kullanılır. Bazı durumlarda alçaktan uçan helikopterlere karşı uçaksavar olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">AT-3 Sagger</span> SSCBnin geliştirdiği MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesi

9K11 Malyutka SSCB tarafından geliştirilen MCLOS sınıfı manuel kablo güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı: AT-3 Sagger'dir. SSCB nin ürettiği ilk insan platformlu güdümlü tanksavar füzesidir. Aynı zamanda SSCB tarafından en çok üretilen ATGMdir. 1960'lı ve1970'li yıllar arasında tahminen 25,000 füze üretilmiştir. Bunun dışında farklı adlar ile beş ülkede üretimi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi L200</span> günümüzde de halen üretimi devam etmektedir

Mitsubishi L200, Mitsubishi'nin 1978 yılında üretmeye başladığı kamyonet modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi</span> Japonya merkezli konglomerat şirket

Mitsubishi Group, Japonya merkezli bir şirketler grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-2</span> Japon savaş uçağı

Mitsubishi F-2, General Dynamics F-16 Fighting Falcon’dan türetilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin %60; Japonya’nın %40 katkısıyla Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri için Mitsubishi Heavy Industries ve Lockheed Martin tarafından üretilmiş çok rollü bir savaş uçağıdır.

Mitsubishi Electric Corporation elektronik ve elektrik ürünleri üreten çok uluslu bir şirkettir. Merkezi Tokyo, Japonya'da bulunmaktadır. Mitsubishi Electric firması bir Mitsubishi Group kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci nesil jet avcı uçağı</span>

Beşinci nesil jet avcı uçağı, 21. yüzyılın ilk yarısında geliştirilen ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olan jet avcı uçağıdır. 2024 itibarıyla bunlar hizmetteki en gelişmiş savaş uçaklarıdır. Beşinci nesil jet avcı uçaklarının karakteristik özellikleri net olarak belirlenmemiştir ve her beşinci nesil türünün hepsine sahip olması beklenmese de, genellikle düşük radar iz düşümü, tüm silahlarının gizlenebilir olması, yüksek performanslı ve yüksek manevra kabiliyetine ve gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olmaları gibi başlıca özellikler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aktif Faz Dizinli Radar</span>

Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı, , birçok küçük katı-hal alıcı/verici modülü (TRM) ile verici ve alıcı işlevi gören bir faz dizinli radar türüdür. Bu radarlar, antenin önünden yapıcı girişim oluşturacak şekilde üzerlerindeki her bir modülden ayrı radyo dalgaları yayarak ışınlarını yöneltirler. Gelişmiş aktif elektronik taramalı dizi radarları, Elektronik Taramalı Pasif Dizinlere (PESA) kıyasla dalgaları daha geniş frekans aralığında yayabilmelerini sağlar ve dolayısıyla arka plan gürültüsü üzerinden tespit edilmelerini zorlaştırır. Bu sayede gemi ve hava araçları güçlü radar sinyalleri yaysalar dahi daha gizli kalabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi UFJ Financial Group</span> Şirket

Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc., Japonya merkezli bir bankacılık ve finans şirketidir. Şirket 1 Ekim 2005 tarihinde Mitsubishi Tokyo Financial Group ile UFJ Holdings'in birleşmesiyle kurulmuş olup Mitsubishi Group'un ana şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SEPECAT Jaguar</span> Hava aracı

SEPECAT Jaguar, Fransa ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir jet saldırı uçağıdır. İlk uçuşunu 8 Eylül 1968 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1973 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Xian JH-7</span>

Xian JH-7, Çin yapımı bir avcı bombardıman uçağıdır. İlk uçuşunu 14 Aralık 1988 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1992 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-28</span>

Yakovlev Yak-28, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir savaş uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1958 yılında gerçekleştirmiş olup 1960 yılında hizmete girdi. Başlangıçta bir taktik bombardıman uçağı olarak üretilse de aynı zamanda keşif, elektronik savaş, önleme ve eğitim varyantları da üretildi.