İçeriğe atla

Mitrofanov'un evi

Mitrofanov'un evi
Yerel ad
KonumVidadi Caddesi, Bakü, Azerbaycan
Kuruluşu1898 - 1902
KurucusuDmitri Mitrofanov
Mimarİohan Edel


Mitrofanov'un evi, petrol sanayicisi Dmitri Mitrofanov emriyle mimar Johann Edel tarafından 1898-1902'de inşa edilen bir binadır.[1][2] Bina Fransız Neo-Rönesansının klasik tarzında inşa edilmiştir. Mart soykırımından sonra bina Bakü Komünü tarafından kullanıldı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra binada Fransız büyükelçiliği yer aldı. Nisan 1920 işgalinden sonra bina farklı dairelere bölündü.[3]

Hakkında

Petrol sanayicisi Dmitri Mitrofanov'a ait olan bu ev 1898-1902 yılları arasında inşa edilmiştir. Mitrofanov, Bakı Duması bölgesinde geniş bir kişisel araziye sahipti ve büyük üç katlı gelir evinin tasarımını Johan Edel'e sipariş verdi. İnşaat işlerini ise Kasımov kardeşleri gerçekleştirdi. Bina dikdörtgen plana sahiptir ve ana cephenin ölçüleri 25.90 ve 61.50 metredir. Konut binasının planlaması çok katlı gelişimin ana cephesine yansıtılmıştır. Arsanın kuzeybatı kısmında kesilmiş büyük bir üçgen şekline sahiptir. Kesilmiş (ayrı) formuna rağmen, doğu ve kuzey cepheleri, odaların iki sıra halinde sıralandığı, ayrıca bölümlere ayrıldığı bir düzenlemeye sahiptir. Aynı dönemde Bakı'da ayrıca dairelerin bölümler şeklinde planlanması yaygın bir uygulamaydı. İç planlamada vektör gelişimi gerçekleşir ve stratejik bölgelere yerleştirilmiş iki katlı sütunlu galeriler açık, dürüst bir şekilde tasarlanmıştır. Her daire, odaların işlevlerine göre ayrıldığı ve kendi özel tasarımlarına sahip olduğu için içeride vektör gelişimi gerçekleşir. Komşu mülklerle sınırda olan pencereleri iç avluya bakan bir sıralı bina bulunmaktadır. İki sıra halinde düzenlenmiş daireler, geleneksel camlı galerilere sahiptir. Bu galerilere batı ve güney taraflarından açık stilde sütunlu balkonlar eklenmiştir.[2]

İkinci katın yerleşim planı birinci katın özelliklerini tekrarlasa da daireler sadece caddeye bakan tarafta yer almaktadır. Odalar iki sıra halinde düzenlenmiş olup, yaşam ve tören resepsiyonları için tasarlanmış salonlar bulunmaktadır. Salonların iç kısmındaki sütunlu yan çıkıntılar sahne benzeri bir mekan yaratıyor. İkinci kattaki dolaylı galeri, iki daire arasında bir bölmeyle bölünmüştür.[2]

Önerilen mimari kompozisyon, İ.V. Edel'in önceki işlerine kıyasla basit ve ciddi bir yaklaşım sunmaktadır. Stil sistemi neo-yunan etkileri taşımaktadır. Dikey bölümler yerine yatay kesitlerin yoğun olarak kullanılması tercih edilmiştir. Binanın cephesi asimetrik bir yapıya sahiptir, merkezi bölüm kabartmalı ve dikkat çekici olduğu için, sağ taraftaki köşe işlemeleri gözden kaçar. Cephe ikinci katta Toskan düzeni pilasterlerle süslenmiştir. Bu pilasterler arasında yan pilasterler ve klasik alınlıklarla düzenlenmiş üç pencere açıklığı bulunmaktadır. Üzerlerinde profilli kornişler bulunmaktadır.[2]

Birinci katta düz köşe dükkan pencereleri doğal taş ile işlenmiştir. Bahçe giriş alanı metal korkuluklarla çevrilidir ve giriş merkezi bölgenin boyunca uzanır. Mimar, cephedeki mimari kompozisyonu birinci ve ikinci derecedeki elemanlar üzerinde bölüştürerek, merkezi bölgenin önemini vurgulamayı başarmış ve bunu düşük atiklerle genişletmiştir. Cephenin yan işlemeleri, merkezi bölümün kompozisyon stilini tekrarlar; burada mimari açıdan işlenmiş, saçaklı balkonlar cephede uygun pozisyonlarda bulunmaktadır. Cephe kompozisyonunu çözmek için mimari detay ve form elemanlarının kapsamlı bir nomenklatüründen yararlanılmıştır.[2]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Şamil Fətullayev (2013). =Bakının memarlıq ensiklopediyası (PDF). Bakü: Şərq-Qərb nəşriyyatı. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  2. ^ a b c d e Şamil Fətullayev. [ttp://www.ebooks.az/view/b5j2Ycvx.pdf Bakı memarları XIX əsrin sonu - XX əsrin əvvəlində] (PDF). Bakü: Şərq-Qərb nəşriyyatı. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  3. ^ "Дом Д. Митрофанова (Баку) / D.Mitrofanovun evi (Bakı)". ourbaku.com. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Apartman</span> birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı

Apartman, birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı. Düşük katlı bina, çok katlı bina, konak, rezidans gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Apartmanı</span> Tarihi Yapı

Mısır Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî bir apartmandır. Galatasaray semtinde, İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alır ve 303-305 kapı numarasına sahiptir. İstanbul'un en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi'yle komşudur. 1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu'nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hruşçovka</span>

Hruşçovka, 1960'lı yılların başlarında SSCB döneminde, adını Nikita Kruşçev'den alan, hükûmetin direktifleriyle inşa edilen düşük maliyetli, betonarme panellerden ve/veya tuğladan yapılmış üç ile beş katlı apartmanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Türbesi</span>

Şirvanşahlar Türbesi, Şirvanşahlar Sarayı'nın alt avlusunda bulunan üç binadan biridir. Mezarın tepesinden bakıldığında, kesme yıldızlarla süslenmiş ve altıgen kubbeyle tamamlanan dikdörtgen gibi görünüyor. Orta Çağ'da kubbe üzerindeki yıldız şeklindeki eğimlere mavi renkli bir taş yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğlu Konağı</span>

Ramazanoğlu Konağı, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir konaktır. Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olup halen bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır ve Türkiye'deki en eski konak örneklerinden biridir. Ulu Camii'nin güneydoğusunda, Ramazanoğulları'nın Harem'i olarak kullanılmakta olup beyliğinn mütevazı bir ifadesinin yanı sıra Mısır'ın Memlûk konaklarına benzeyen önemli bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Ulu Camii</span>

Şamahı Ulu Camii veya Şamahı Cuma Camii Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Valiliği Binası</span> 1900-1904 yılları arasında barok tarzı ile inşa  edilmiş

Bakü Valiliği Binası, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Bakü Valiliği'nin merkezi olan binadır. Bina, İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almakta olup 1900-1904 yılları arasında Barok tarzı ile inşa edilmiştir.

Muhtarov Sarayı ya da Muxtarov'un evi - milyoner Murtuza Muhtarov, 1911 - 1912'de, Güney Osetya kökenli Yelezaveta hanımı Tuganov'un eşi için inşa ettiği saraydır Sarayın mimarı, mimar Iosif Ploshko'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Mustafa Resulov'un mülkü</span>

Hacı Mustafa Resulov'un Mülkiyeti Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 1884–1885 yılları arasında inşa edilen bir binaydı. 1918'e kadar binanın birinci katında çeşitli dükkân ve depolar, ikinci katında ise İslamiye Oteli bulunuyordu. Mart 1918 katliamları sırasında bina Ermeni çeteleri tarafından ateşe verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımov kardeşleri</span>

Kasımov kardeşleri, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Bakü'deki binaların çoğunun inşaatını gerçekleştiren "Kasımov kardeşleri ve K." inşaat şirketinin ortak sahipleriydi. Kardeşler İsmailiye Sarayı, Saadet Sarayı, Yeni Avrupa Oteli ve Mitrofanov'un evi gibi anıtsal yapılar inşa etmiştir. Fuat Ahundov'a göre, Musa Nağıyev'in Bakü'deki evlerinin çoğunu inşa eden Kasımovlar, günümüz İstiklaliyet ve 28 Mayıs caddelerinde yükseltilmiş tüm binaların inşaat işlerini yürütmüştür. Ayrıca kardeşler hayır işleri ile de meşgul olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Buynov</span>

Dmitri Buynov Bakü'de doğup çalışan bir mimardı. Bakü real binasının ve Kutsal Nina kız gymnasium'unun binasının müellifidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu binası</span>

Fenomen sinematograf'ın binası veya Kukla Tiyatrosu binası, 1910 yılında Bakü'de inşa edilen ilk sinematograf binasıdır. Bina, İosif Ploşko'nun projesine göre Fransız Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Şu anda binada Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gani Memmedov'un evi</span>

Gani Memmedov'un evi, Baküde, İçerişehir de Asaf Zeynalli 45 adresinde 1908 yılında inşa edilmiş 3 katlı bir konut evidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Camii (Bakü)</span>

İmam Hüseyin Camii veya Aşumov Camii, 19. yüzyıldan kalma tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunmaktadır.