İçeriğe atla

Mithila Review

Mithila Review Hindistan'ın tek uluslararası bilimkurgu ve fantezi dergisidir.[1] Dergi, Güney Asya'nın ve dünyanın dört bir yanından yazarların spekülatif kurgu türündeki öykü ve şiirlerini yayımlamaktadır. Mithila Review, öykü ve şiirlerin yanı sıra inceleme ve röportajlara da yer vermektedir.[2]

Çevrimiçi olarak yayımlanan dergide bugüne kadar Ian McDonald, Cixin Liu, Kij Johnson, Lavie Tidhar, Ken Liu, Theodora Goss, Aliette de Bodard, Alyssa Wong, John Chu, Usman T Malik, Anil Menon, Dilman Dila, Dean Francis Alfar, Indrapramit Das ve Rabi Thapa gibi isimler eserleriyle yer almıştır.[3]

Tarihi

Mithila Review, 2015 yılının sonlarında Ajapa Sharma ve Isha Karki ikilisinin editoryal desteğiyle Salik Shah tarafından kurulmuştur.[4] Derginin ilk sayısı Mart 2016 tarihinde yayımlanmıştır.[5] Dergi yayın takvimini "üç ayda bir" yayımlanacak şekilde kurgulamıştır. Ekim 2016 tarihinden itibaren yazarlarına telif ödemesi yapabilmeye başlamıştır.[6] Mithila Review'un her sayısı dijital ortamda okunabilmektedir. Dergi bütün finansmanını Patreon adlı fonlama aracından kendisine yapılan bağışlardan ve abonelik ücretlerinden sağlamaktadır.[7]

Derginin kurucusu Salik Shah, Mithila Review'un bilimkurgu edebiyatının İngiliz ve Avrupa merkezli durumunu "merkezsizleştirmeye" çalıştığına inanmaktadır.[8]

Ödüller

Mary Soon Lee, derginin 9. sayısında yayımlanan şiiriyle 2018 Rhysling Ödülü'nde uzun şiir kategorisinde üçüncülük kazanmıştır.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ "A host of new digital literary magazines are giving a boost to India's literary magazine culture". Hindustan Times. 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "2 Indians nominated for Hugo Awards for science fiction and fantasy". Hindustan Times. 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mithila Review". Duotrope. 24 Ağustos 2017. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Our Team". Mithila Review (İngilizce). 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 
  5. ^ "Issue 1, March 2016". Mithila Review. 1 Mart 2016. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 
  6. ^ "Mithila Review to be a Quarterly with Payment!". Mithila Review. 4 Ekim 2016. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 
  7. ^ "Unmaking the Post-Truth World With Global SF". Locus Magazine. 21 Nisan 2017. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Fantastic worlds and where to find them". The Week (İngilizce). 18 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2021. 
  9. ^ "2018 Rhysling Award Winners". Locus Magazine. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  10. ^ "Science Fiction Poetry Association". www.sfpoetry.com. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay operası</span> Bilimkurgu alt türü

Uzay operası, bilimkurgunun çoğunlukla uzayda geçen, heyecan verici maceraların yer aldığı ve romantizmin vurgulandığı bir alt türüdür. Uzay operasının muhtemelen en önemli özelliği karakterleri, mücadeleleri, güçleri ve temaları olağanüstü niteliğe taşımasıdır. İlk uzay operaları 1930'lu ve 1940'lı yıllarda ucuz dergilerde yayımlanıyordu. 1970'lerden önce uzay operası, kalitesiz ve ucuz bir bilimkurgu filmini ifade diyordu. Ancak George Lucas'ın çektiği Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut 1977 yılında gösterime girdiğinde hem eleştirel hem de finansal açıdan çok başarılı oldu ve türe olan olumsuz bakış açısını değiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">John Scalzi</span>

John Michael Scalzi II, Amerikalı roman ve hikâye yazarı. Yedi adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde ve antolojilerde yayımlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Eserleri on dört dile çevrilen Scalzi, üç kere En İyi Roman Hugo Ödülü’ne aday gösterilmiştir. 21 Mayıs 2012 tarihinden beri Science Fiction and Fantasy Writers of America'nın başkanlığını yürütmektedir.

Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barrayar</span>

Barrayar, Amerikalı yazar Lois McMaster Bujold tarafından yazılan bilimkurgu romanı.

Locus Ödülleri Oakland, California kaynaklı aylık Locus (magazine) dergisinin bilimkurgu ve fantezi türünde her yıl verdiği edebi ödüllerdir. Ödülü kazananlar dergi okurlarının anketleriyle belirlenmektedir.

ElizaBeth Ann Gilligan ,San Francisco, Kaliforniya'lı bilimkurgu ve fantastik hikâye türünde yazan kadın yazardır.

Üç Cisim Problemi Liu Cixin tarafından yazılmış olan bilimkurgu romanıdır. Dünyanın Geçmişi üçlemesinin ilk kitabıdır. Çinli okuyucular seriyi genellikle ilk kitap olan Üç Cisim olarak anmaktadır. Başlık, yörünge mekaniğindeki üç cisim problemini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gardner Dozois</span>

Gardner Raymond Dozois, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editördür. 1984'ten 2004'e kadar “Asimov Bilimkurgu” dergisinin editörü olarak görev yaptı. Çalışmalarıyla Hugo Ödülü ve Nebula Ödülü kazandı. Editör ve bilimkurgu yazarı olarak eserler kaleme aldı. Amerikalı yazar ve editör Gardner Dozois 27 Mayıs 2018'de 70 yaşında öldü.

Theodore Sturgeon daha çok fantezi, bilimkurgu ve korku kurgu dallarında eser vermiş Amerikalı kurgu yazarı ve edebiyat eleştirmenidir. Yaklaşık 400 kadar eleştiri, 120'den fazla kısa öykü, on bir roman ve bazı Star Trek senaryolarını yazmıştır.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

<span class="mw-page-title-main">Liu Cixin</span> bilim kurgu yazarı

Liu Cixin 2015 Hugo En İyi Bilimkurgu Romanı ödüllü Çinli bilimkurgu yazarı. İlk romanı olan China 2185 ile yazar hayatına başlamıştır. Çin'in prestijli roman ödülü olan Galaksi Ödülünü 9 kez kazanmış, 2015 yılında Üç Cisim Problemi adlı kitabıyla En İyi Roman Hugo Ödülünü, 2017 yılında Death's End adlı kitabıyla Locus En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülünü kazanmıştır. Çin bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarı olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James E. Gunn</span>

James Edwin Gunn, Amerikalı bilimkurgu yazarı, eleştirmen ve İngilizce profesörü. Seçkin eser tarzında kaleme aldığı en önemli eseri altı ciltlik Road to Science Fiction serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fred Saberhagen</span> Amerikalı yazar (1930 – 2007)

Fred Thomas Saberhagen, Amerikalı bir bilimkurgu ve fantezi yazarıydı, Berserker serisi bilimkurgu kısa öyküleri ve romanlarıyla ünlüdür.

Strange Horizons, çevrimiçi olarak yayımlanan bir spekülatif kurgu dergisidir. Dergide incelemeler, denemeler, röportajlar ve tartışmalar yer alır.

Uncanny MagazineUrbana, çevrimiçi yayımlanan bir bilimkurgu ve fantezi edebiyatı dergisidir. ABD'de Urbana, Illinois merkezli yayımlanan editörlüğü Lynne M. Thomas ve Michael Damian Thomas ikilisine aittir. Derginin maskotu tek boynuzlu bir uzay atıdır.

Sert bilimkurgu ya da saltık bilimkurgu, bilimsel doğruluk ve mantık kaygısıyla karakterize edilen bir bilimkurgu kategorisidir. Terim ilk olarak 1957'de P. Schuyler Miller tarafından Astounding Science Fiction dergisinin Kasım sayısında John W. Campbell'ın Uzay Adaları romanının bir incelemesinde kullanıldı. Sert bilimkurguya benzetilerek oluşturulan tamamlayıcı hafif bilimkurgu terimi ilk olarak 1970'lerin sonlarında ortaya çıktı. Bu terim, Isaac Asimov'un matematiksel sosyoloji üzerine kurulu Vakıf serisi gibi genellikle "sert" bilimkurgu olarak kabul edilen örnekler olmasına rağmen, "sert" (doğal) ve "hafif" (sosyal) bilimler arasındaki popüler ayrıma benzetilerek oluşturulmuştur. Bilimkurgu eleştirmeni Gary Westfahl, her iki terimin de katı bir sınıflandırmanın parçası olmadığını ve bunun yerine, yorumcuların ve yorumcuların faydalı bulduğu hikâyeleri karakterize etmenin yaklaşık yolları olduğunu savunmaktadır.