İçeriğe atla

Mithat İdemen

M. Mithat İdemen
DoğumMehmed Mithat İdemen
14 Mayıs 1935 (89 yaşında)
Şanlıurfa
MilliyetTürk
Mezun olduğu okul(lar)
Tanınma nedeni
Kariyeri
Dalı
Çalıştığı kurumlar
Doktora
danışmanı
François Bertein[1][2][3]

M. Mithat İdemen (d. 14 Mayıs 1935, Şanlıurfa), Türk matematikçi, elektrik mühendisi ve bilim insanı.[4]

İTÜ Elektrik Fakültesi'nden yüksek mühendis ünvanı ile mezun olmuştur.[5][6] Paris Üniversitesi Fen Fakültesi Elektronik Enstitüsü'nde teorik fizik alanında doktora derecesi almıştır.[5][6]

İTÜ'deki elektromagnetik araştırma grubunun kuruculuğunu yapmıştır.[6] Mithat İdemen'in önderliğindeki bu araştırma grubunun uygulamalı matematik ile elektromanyetizmayı bağdaştıran çalışmaları hem Türkiye'de bir ilk olmuş hem de dünya çapında kabul görmüştür.[6] Bunun bir sonucu olarak Mithat İdemen'in kurduğu bu araştırma grubu uluslararası bilim çevrelerinde Turkish School olarak adlandırılmıştır.[6] Elektromanyetik dalındaki bilimsel araştırmaların Türkiye'deki öncüsüdür.[6]

Mithat İdemen ayrıca URSI (Uluslararası Radyo Bilimleri Birliği) Türkiye Şubesinin kurucu başkanlığını yapmıştır.[5][6]

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ a b Idemen, Mithat (1963). Sur certains aspects théoriques de systèmes paramétriques. Paris: Université de Paris. 
  2. ^ a b Idemen, Mithat (1964). (Orijinal dilinde Türkiye baskısı) Sur certains aspects théoriques de systèmes paramétriques. Divanyolu, Biçkiyurdu Sokak 12, İstanbul: Matbaa Teknisyenleri Basımevi. 
  3. ^ Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi. "TMMOB EMO İstanbul Şubesi İTÜ'nün Çınarları İkinci Kuşak" (PDF). 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  4. ^ "IDEMEN, Mehmed Mithat - Ident". aleph.nkp.cz. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  5. ^ a b c d Kompleks Değişkenli Fonksiyonlar Teorisi, Mithat İdemen, İTÜ Vakfı Yayınları, İstanbul, 2008, ISBN 978-975-7463-19-1
  6. ^ a b c d e f g Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi. "TMMOB EMO İstanbul Şubesi Saygı Buluşması - Mithat İdemen" (PDF). 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  7. ^ Idemen, Mithat (2015). Elektromagnetik Alan Teorisinin Temelleri. İstanbul: İTÜ Vakfı Yayınları. 
  8. ^ Idemen, Mithat (1981). Elektromagnetik Dalgaların Temelleri (2. Baskı). İstanbul: İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Ofset Baskı Atölyesi. 
  9. ^ Idemen, Mithat (1991). Elektromagnetik Dalgaların Temelleri (4. Baskı). İstanbul: İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Ofset Baskı Atölyesi. 
  10. ^ Idemen, Mithat (1995). Elektromagnetik Dalgaların Temelleri (5. Baskı). İstanbul: Literatür Yayıncılık. 
  11. ^ Idemen, Mithat (2012). Elektromagnetik Dalgaların Temelleri (6. Baskı). İstanbul: Okan Üniversitesi Yayınları. 
  12. ^ Idemen, Mithat (2015). Lineer Sınır–Değer Problemleri ve Özel Fonksiyonlar. İstanbul: İTÜ Vakfı Yayınları. 
  13. ^ İdemen, Mithat. "Discontinuities in the Electromagnetic Field". Wiley-IEEE Press. 15 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Kayaç</span> doğal olarak oluşan mineral agregası

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Santralistanbul</span> kültür ve sanat merkezi

Santralistanbul, 1914 yılında kurulan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin restore edilmesiyle 8 Eylül 2007 tarihinde açılmış bir uluslararası kültür, sanat ve eğitim platformudur.

Burhan Oğuz, Türk kültür tarihçisi, siyasetçi, sendikacı, yazar ve mühendis.

<span class="mw-page-title-main">Bedrettin Dalan</span> Türk siyasetçi

Bedrettin Dalan, Türk mühendis, siyasetçi ve 1984-1989 arasında İstanbul'un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı. Ayrıca İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

Ahmed Yüksel Özemre, ilk Türk atom mühendisi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Anten (elektronik)</span> elektrik gücünü radyo dalgaları ile çeviren elektronik aygıt

Elektronikte antenler, boşluktaki elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların iletim hatları içerisinde yayılmasını sağlayan veya iletim hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yayan cihazlardır. Antenlerde enerjinin iletimi ve alınması anteni oluşturan metal iletkenlerin uygulanan elektrik akımı ile yüklenmesi ile gerçekleşir. Alıcı antene eşlenen güç sinyalin arttırılması için bir amplifikatöre iletilebilir. Antenler radyo, telsiz ve benzeri kablosuz iletişim cihazlarının temel elemanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum mekaniği</span> atom altı seviyede çalışmalar yapan bilim dalı

Kuantum mekaniği veya kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. Nicem mekaniği veya dalga mekaniği adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır. Çalışma alanı, parçacıkların birbirleriyle ve ışık, x ışını, gama ışını gibi elektromanyetik ışınımlarla olan etkileşimlerini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Akatlı</span> Türk yazar

Suat Füsun Akatlı, Eleştirmen, yazar, öğretim üyesi.

Hoca İshak Efendi, Osmanlı mühendis, eğitimci.

Umran Savaş İnan, Türk bilim insanı, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü, Stanford Üniversitesi Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Labratuvarları'nın (STAR) eski yöneticisi ve ordinaryüs profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Molla Fahreddîn-i Acemî,, ilk Osmanlı şeyhülislamlarından müderris ve muhaddis.

Hesaplamalı elektromanyetik, hesaplamalı elektrodinamik veya elektromanyetik modelleme elektromanyetik alan ile fiziksel nesnelerin ve çevrenin etkileşimini modelleme işlemidir.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

Altan Gürman, Türk kavramsal sanatçı ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Zamanda sonlu farklar yöntemi</span> elektromanyetizmada kullanılan bir yöntem

Zamanda sonlu farklar yöntemi, kısaca FDTD ya da Yee yöntemi, hesaplamalı elektromanyetizmada kullanılan bir sonlu farklar tekniğidir. Zaman düzleminde çalışan bir yöntem olduğundan ötürü, elektromanyetik spektrumun mikrodalga veya görünür ışık gibi farklı bölgelerinde anten veya fotonik aygıt tasarımı gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılır. Aynı zamanda bu özellik, simülasyonu yapılan sistemin geniş bir frekans yelpazesine tepkisinin gözlenebilmesini sağlamaktadır. Matris tersinmesi gerektirmeyen bu FDTD, en yaygın elektromanyetik simülasyon yöntemlerinden biri olarak kabul edilir.