İçeriğe atla

Mithat Özyılmazel

Mithat Özyılmazel (d. 1952, İstanbul), Türk müzisyen.

İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul'da tamamladı. 1970 yılında Hürriyet Haftasonu Altınses Yarışması'nda birincilik kazanarak Hafif Batı Müziği alanında çalışmalar yaptı. Türkiye'de ilk kez sergilenen Hair Müzikali'nde, Engin Cezzar, Gülriz Süruri, Neco ve Füsun Önal'la başrol oynadı. Sanat hayatına kabare oyuncusu ve şovman olarak devam ettiği bu yıllarda bir de 45'lik plak yaptı. 1972-1974 yılları arasında vatani görevini tamamladıktan sonra, 1976'da ilk defa açılan Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na öğrenci olarak girdi. Feyz aldığı hocalarından bazıları Laika Karabey, Tülin Yakarçelik, Tülun Korman, Prof. Dr. Nevzad Atlığ, Muazzam Sepetçioğlu, Faruk Timurbaş ve Sabahat Emir'dir. 1980 yılında Konservatuvar'dan mezun olup Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Korosu'na ses sanatçısı olarak girdi.

Konservatuvar'da iken Klasik Türk müziği, Halk Müziği ve Batı Müziği'ni kapsayan üç dalda konseri, İzmit Musiki Derneği hocalığı ve şefliği, Üsküdar Mithatpaşa Kız Meslek Lisesi koro şefliği, İTÜ Türk Musikisi Kulübü şef yardımcılığı gibi etkinlikleri oldu.

Profesyonel olarak sunuculuk, şiir yorumculuğu, kanun ve kudüm çalmak hobileri arasındadır. Hâlen, İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Korosu ses sanatçısı olarak görev yapmaktadır. 1980-2000 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda üslup ve repertuvar öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1995 yılında Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Türk Müziği Korosu Şefliği'ne getirildi. İstanbul Radyosu'nda belli aralıklarla ses kayıtları yapılmakta ve yayınlanmaktadır. 1997'de Türk Musikisi Vakfı Mütevelli Heyeti'ne seçildi. Bu vakfın çalışmalarına özel bir radyoda haftalık programlar yaparak katkıda bulundu. TRT Kurumu televizyonları dahil bazı özel televizyonlarda Türk Müziği ile ilgili pek çok programda sunucu olarak yer aldı. Aralıklı olarak 7 yıl İzmit Mûsiki dermeği şef ve hocalığını yaptı.

1998 yılında Türk Müziği'ni seven dostları ile kurduğu Ahenk Musiki Topluluğu ile de haftanın iki günü repertuvar çalışmaları yapmakta ve senede iki konser vermektedir. 2002 Ocak ayından itibaren, Yeditepe Üniversitesi Türk Müziği Korosu'nun şef ve hocalığını sürdürmektedir. 2006 yılında İstanbul şiirlerinin yer aldığı "CANIM İSTANBUL" adlı bir CD'si bulunmaktadır.

Sanatçı, Göşenay Batu ile evlidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Hakalmaz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Orhan Hakalmaz, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Esra Akdoğan İçöz, Türk Sanat Müziği şarkıcısı.

Süheyla Altmışdört Türk müziği eğitimcisi ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Melihat Gülses</span> Türk ses sanatçısı

Melihat Gülses, Klâsik Türk müziği yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Türkan</span> Türk müzisyen ve dansçı

Dilek Türkan, Klasik Türk müziği ve Tango yorumcusu.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Münip Utandı, Türk sanat müziği solist ve koristi.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

F. Özlem Yüksek, Türk şarkıcı, vokalist.

Meral Uğurlu, Türk Sanat Müziği yorumcusu.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Salgar</span>

Faruk Salgar, Klasik Türk müziği ses sanatçısı, koro şefi.

Yusuf Sadun Aksüt,, Türk bestekâr ve tamburi.