İçeriğe atla

Mita Haque

Mita Haque
DoğumEylül 1962
Dakka, Bangladeş
Ölüm11 Nisan 2021 (58 yaşında)
Dakka, Bangladeş
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetBangladeşli
MeslekŞarkıcı, besteci ve eğitimci
Evlilik
Khaled Khan
(e. 1985; ö. 2013)
Çocuk(lar)Farhin Khan Joyita

Mita Haque (Bengalce: মিতা হক ; d. Eylül 1962[1] – ö. 11 Nisan 2021),[2][3] Bangladeşli kadın şarkıcı, besteci ve eğitimcidir. Hint müziği tarzında çalışmalar yaptı.[4] Radyo Bangladeş'te listelerde üst sıralarda yer almış en popüler sanatçılardan birisiydi. Hindistan'da 14 tekli albüme ve Bangladeş'te 10 müzik albümünü piyasaya sürdü.[2] Müziğe yaptığı katkılardan dolayı 2020 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü'ne layık görüldü.[5]

Kariyeri

Haque'yi müziğe yönlendiren akıl hocaları müzik bilimciler; Sanjida Khatun ve Waheedul Haq'tı.[6] Öğrenciliği esnasında Berlin'deki Uluslararası Çocuk Festivali'ne katıldı. 1976'dan itibaren tabla sanatçısı Mohammad Hossain Khan'dan resmi müzik dersleri almaya başladı.[4]

Haque, Surtirtha adlı müzik okulunu işletiyordu.[4] Dakka'da bulunan Rabindra Sangeet Departmanı'nın başkanı ve[7] Chhayanaut Sangeet Vidyayatan'da öğretim görevlisi olarak görev yaptı.[8]

Haque, 1985-2013 yılları arasında yönetmen, oyuncu Khaled Khan ile evli olup şarkıcı Farhin Khan Joyita adında bir kız çocuğu sahibiydi.[9]

Haque, Bangladeş'teki COVID-19 salgını sırasında Dakka, Bangladeş'te COVID-19'a yakalandıktan sonra 11 Nisan 2021 tarihinde 58 yaşında öldü.[10]

Kaynaklar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  2. ^ a b "Mita Haq performs today at IGCC". The Daily Star. 12 Eylül 2013. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  3. ^ "Rabindra Sangeet singer Mita Haque no more". jagonews24.com (İngilizce). 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  4. ^ a b c "Mita Haque: Tagore's tunes always in mind". The Daily Star. 10 Temmuz 2009. 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  5. ^ "PM hands over Ekushey Padak to 20 eminent personalities, an organisation". The Daily Star (İngilizce). 20 Şubat 2020. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  6. ^ Novera Deepita (13 Ağustos 2003). "Mita and her melodies". The Daily Star. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  7. ^ Takir Hossain (8 Mayıs 2011). "150th Birth Anniversary of Tagore". The Daily Star. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  8. ^ Amina Hossain (28 Ocak 2021). "A Classic Tale". The Daily Star (İngilizce). 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  9. ^ Novera Deepita (19 Mart 2004). "Khaled and Mita: a couple that complement each other". The Daily Star. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  10. ^ https://www.risingbd.com. "Rabindra Sangeet singer Mita Haque no more". Risingbd Online Bangla News Portal (İngilizce). 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Syed Abdullah Khalid</span>

Syed Abdullah Khalid, Bangladeşli heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Bazlur Rahman Badal</span>

Bazlur Rahman Badal, Bangladeşli dansçıdır. 2014'te "Shilpakala Padak" ve 2017'de "Bağımsızlık Günü Ödülü" 'ne layık görüldü. Kazi Nazrul İslam'ın Bidrohi adlı şiirinden esinlendiği danslarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Aminul Haque</span> Bangladeşli siyasetçi

Aminul Haque, Bangladeşli eski siyasetçi, bakan ve avukattır.

<span class="mw-page-title-main">Momtazuddin Ahmed</span>

Momtazuddin Ahmed, Bangladeşli oyun yazarı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Jharna Dhara Chowdhury</span>

Jharna Dhara Chowdhury, Bangladeşi insan hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Kalidas Karmakar</span> Bangladeşli sanatçı

Kalidas Karmakar, Bangladeşli resim ve grafik sanatçısı. Viskozite baskılı resimler konusunda uzman bir sanatçıydı. Sanata verdiği katkılar ve eserleriyle Bangladeş Hükümeti tarafından onurlandırılmış ayrıca kendisine "Altın Şeyh Sultan Ödülü", "Shilpakala Padak Ödülü" ve "Ekushey Padak Ödülü" takdim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Lohani</span> Bangladeşli gazeteci (1934–2020)

Kamal Lohani, Bangladeşli gazetecidir.

Ekushey Padak, Bangladeş'teki en yüksek ikinci sivil ödüldür ve 1952 Bengal Dil Hareketi şehitleri anısına tanıtılmıştır. Ödül; kültür, eğitim ve ekonomi de dahil olmak üzere birçok alanda katkıları tanımak için verilir. Ödülü Kültür İşleri Bakanlığı yönetir.

SK. Md. Nurul Haque Bangladeş Awami Ligi politikacısı ve Khulna-6 Parlamentosu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aly Zaker</span> Bangladeşli iş insanı

Aly Zaker, Bangladeşli aktör, iş insanı, yönetmen ve yazar.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

Abu Taher Mohammad Shamsuzzaman, Bangladeşli aktör, yönetmen, yapımcı, senarist ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Alamgir</span>

Fakir Alamgir, Bangladeşli halk ve pop müziği sanatçısı. 1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gono Sangeet tarzında müzik çalışmalarıyla adını duyurdu. Seslendirdiği önemli parçalar arasında; "O Sokhina", "Shantahar", "Nelson Mandela", "Naam Tar Chhilo John Henry" ve "Banglar Comrade Bondhu" sayılabilir. Müzik çalışmalarıyla 1999'da Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü ile mükafatlandırıldı.

Md. Akabbar Hossain, Bangladeş Avami Birliği üyesi siyasetçiydi. Dört dönem üst üste Tangail-7 seçim bölgesinden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Quazi Rosy</span>

Quazi Rosy, Bangladeşli şair ve siyasetçi. Bangladeş Ulusal Meclisi'ne 5 Ocak 2014'te yapılan 10. Bangladeş parlamento seçimlerinden sonra kadınlar için ayrılmış sandalyelerden delege olarak girdi. Bangladeş Edebiyatı'na katkılarından dolayı 2018'de Bangladeş Akademisi Edebiyat Ödülü ile 2021'de Ekushey Padak Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Golem Mustafa Khan</span>

Golem Mustafa Khan, Bangladeşli dansçı.

<span class="mw-page-title-main">Hasene Mümtaz</span>

Hasene Mümtaz, Bangladeşli şarkıcı.