İçeriğe atla

Misyon bildirimi

Misyon beyanı, bir kuruluşun neden var olduğuna, genel hedefinin ne olduğuna, faaliyetlerinin amacına: ne tür bir ürün veya hizmet sağladığı, başlıca müşterilerine veya pazarına ve faaliyet gösterdiği coğrafi bölgeye ilişkin kısa bir açıklamadır.[1][2] Kuruluşun değerlerini veya felsefelerini, işletmenin ana rekabet avantajlarını veya gelecekte arzulanan durumu - "vizyonu" gibi temel konuların kısa açıklamasını içerebilir.[1][3] Tarihsel olarak misyon, Hıristiyan dini gruplarıyla ilişkilidir; gerçekten de, yıllarca misyoner'in özellikle dini bir görevi olan bir kişi olduğu varsayıldı. "Misyon" kelimesi, aslen Cizvitlerin yurt dışına üye göndermesi ("missio", Latince "gönderme eylemi") için 1598'den gelir.[4]

Misyon, bir organizasyonun harici tarafça basit bir tanımı değil, bir organizasyonun liderleri tarafından organizasyona yönelik arzularının ve niyetlerinin ifadesidir. Misyon beyanı, kuruluşun amacını ve yönünü çalışanlarına, müşterilerine, satıcılarına ve diğer paydaşlarına iletmeyi amaçlar. Bir misyon ifadesi aynı zamanda çalışanlar için bir kimlik hissi yaratır. Kuruluşlar, sürekli, devam eden amaçlarını ve odaklarını tanımladıkları için normalde misyon beyanlarını zaman içinde değiştirmezler.[5]

McMaster Üniversitesi'nde strateji ve yönetişim profesörü olan Chris Bart'a göre,[6] ticari bir misyon bildirisi üç temel bileşenden oluşur:[7]

  1. anahtar pazar: hedef kitle
  2. katkı: ürün veya hizmet
  3. ayrım: ürünü benzersiz yapan şey veya kitlenin onu neden başka bir ürün yerine satın alması gerektiği

Bart, pratikte misyon ifadelerinin yalnızca yaklaşık yüzde onunun anlamlı bir şeyler söylediğini tahmin etmektedir.[6] Bu nedenle, bu tür ifadeler geniş çapta hor görülür.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mission Statement". Small Business Encyclopedia. Entrepreneur Media, Inc. 2017. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  2. ^ Gibson, C. Kendrick; Newton, David J.; Cochran, Daniel S. (1992). "An empirical investigation of the nature of hospital mission statements". Brown, Montague (Ed.). Health Care Management: Strategy, Structure, and Process. Health Care Management Review Series. Gaithersburg, MD: Aspen Publishers. ss. 47-58. ISBN 978-0-8342-0299-3. OCLC 25281735. Erişim tarihi: 13 Nisan 2017 – Google Books vasıtasıyla. A frequently quoted definition of a mission statement is that it ‘is a broadly defined but enduring statement of purpose that distinguishes the organization from others of its type and identifies the scope of its operations in product (service) and market terms.’ 
  3. ^ Hill, Charles; Jones, Gareth (2008). "Strategic Leadership: Managing the Strategy-Making Process for Competitive Advantage". Strategic Management: An Integrated Approach. 8th. Mason, OH: South-Western Educational Publishing. s. 11. ISBN 978-0-618-89469-7. OCLC 238715134 – Google Books vasıtasıyla. 
  4. ^ "mission - Etymology, origin and meaning". Etymonline. 25 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  5. ^ "What is a mission statement? definition and meaning". BusinessDictionary. WebFinance Inc. 8 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2015. 
  6. ^ a b Holland, Kelley (23 Eylül 2007). "In Mission Statements, Bizspeak and Bromides". New York Times. New York. s. 317. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023. 
  7. ^ a b Bart, Christopher K. (November–December 1997). "Sex, Lies, and Mission Statements". Business Horizons. 40 (6). ss. 9-18. doi:10.1016/S0007-6813(97)90062-8. SSRN 716542 $2. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

Dış kaynak kullanımı (DKK), en basit haliyle daha önce şirket içinde üretilen bir mal ya da hizmetin dışarıdan tedarik edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">SAP</span>

SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung adı altında Mannheim, Almanya'da kurulmuştur. 120'den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım uygulamaları çeşitli büyüklükte firmalara sunmaktadır. Şirketin en iyi bilinen ürünleri SAP ERP ve SAP Business Objects yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Porter</span> Amerikalı akademisyen ve ekonomist

Michael Everett Porter,, Amerikalı akademisyen ve ekonomist.

Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.

Girişimci, ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir. Müteşebbis terimi ilk defa 19. yüzyılda Fransız ekonomist Jean-Baptiste Say tarafından kullanılmıştır.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

İş süreci, belirli bir müşteri için hizmet veya ürün üreten belirli sırada kişiler veya ekipman tarafından yapılan ilgili faaliyetler veya görevlerdir. İş süreçleri tüm organizasyon seviyelerinde gerçekleşir ve müşteriler tarafından görülebilir veya görülmeyebilir.

Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.

Girişimcilik, ekonomik değerin ortaya çıkarılması veya elde edilmesidir. Bu tanımla girişimcilik, genellikle bir iş kurarken normalde karşılaşılanın ötesinde risk içeren ve sadece ekonomik olanlardan başka değerleri de içerebilen bir değişim olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

Çalışma süreci (WIP), çalışmalarında ilerleme (WIP), süreç içerisindeki ürünler, ya da işlemdeki envanter bir şirketin kısmen bitirilmiş tamamlanmayı ve nihai satışı bekleyen mamul ya da bu öğelerin değeridir. Bu öğeler ya da sadece uydurma ya da beklediğiniz için daha fazla işlem sırası ya da bir tampon depolama. Bu terim üretim ve Tedarik Zinciri Yönetiminde kullanılır.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cis (cinsiyet)</span> cinsiyet kimliği atanmış cinsiyetiyle eşleşen bir kişi

Cis, biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade eder. Mesela, birisi biyolojik olarak kadınsa "cis" kadındır. Bu terim transın zıttıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık hizmetleri</span> hastalığın önlenmesi ve refahın teşviki

Sağlık, sağlık hizmetleri veya sağlık hizmeti, insanlarda hastalık, rahatsızlık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların önlenmesi, teşhisi, tedavisi yoluyla sağlığın korunması veya iyileştirilmesidir. Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bu sağlık hizmetinin bir parçasıdır. Diş hekimliği, eczacılık, diyetisyenlik, ebelik, hemşirelik, tıp, optometri, odyoloji, psikoloji, mesleki terapi, fizik tedavi, atletik eğitim ve diğer sağlık meslekleri sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra halk sağlığında yapılan çalışmaları kapsar.

Yetenek yönetimi, bir organizasyon için gerekli insan sermayesi'nin beklentisini ve bu ihtiyaçları karşılayacak planlamayı ifade eder. Yetenek yönetimi, iş değerini artırmak, şirketlerin ve kuruluşların hedeflerine ulaşmasını mümkün kılmak için stratejik insan kaynakları planlaması'nı kullanma bilimidir. İşe alma, elde tutma, geliştirme, ödüllendirme ve stratejik iş gücü planlamasının bir parçasıdır. Yetenek yönetimi stratejisi stratejik yönetim'e bağlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

Aşağıdaki fiili eyaletler borsaları sürdürmemektedir: