İçeriğe atla

Mistaken Point Ekolojik Rezervi

Mistaken Point Ekolojik Rezervi
UNESCO Dünya Mirası
Mistaken Point'te bulunan bir fosil
Konum Kanada
KriterDoğal: viii
Referans1497
Tescil2016 (40. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Mistaken Point Ekolojik Rezervi, Kanada'daki Newfoundland ve Labrador Eyaletindeki Avalon Yarımadası'nın güneydoğu ucunda bulunan ve Mistaken Point Oluşumunu içeren koruma alanı, dünyadaki en eski çok hücreli yaşamı temsil eden Ediacaran fosillerinin bulunduğu bir vahşi bölgedir.[1]

Bölgede bulunan ilk fosil olan Fractofusus misrai, Haziran 1967'de Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde jeoloji üzerine çalışan bir Hint lisansüstü öğrencisi Shiva Balak Misra tarafından keşfedildi.[2] Koruma alanı ilk olarak 1984 yılında eyalet hükûmeti tarafından geçici olarak kurulmuş ve 1987'de kalıcı olarak ilan edilmiştir. Daha sonraki fosil bulguları sonrasında 2009 yılında genişletilmiştir.[1]

Koruma alanı içerisindeki sahil boyunca yer alan fosil sitleri 17 Temmuz 2016'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mistaken Point Ecological Reserve". NL Department of Environment and Conservation. Government of Newfoundland and Labrador. 11 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  2. ^ BBC News (18 Eylül 2007). "Rare honour for Indian geologist". BBC South Asia. 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  3. ^ "Mistaken Point". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  4. ^ MacEachern, Daniel. "Newfoundland's Mistaken Point named UNESCO World Heritage site". CBC News. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Dominyonu</span> 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallıka bağlı bir dominyon olmuş bölge

Newfoundland Dominyonu 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallık'a bağlı bir dominyon olmuş bölge. Daha önceleri Birleşik Krallık kolonisi olan Newfoundland 1855 yılından beri kendi kendini yönetmekteydi. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusunda Atlantik kıyısındaki Newfoundland Adası ile kıtadaki Labrador'u kapsayan dominyon 11 Aralık 1931 günü imzalanan Westminster'in Statüsü yasası ile İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsızlık kazanmış olsa da 1933'te neredeyse iflas aşamasına gelinmesiyle 16 Şubat 1934'te Newfoundland Parlamentosunun toplanmasıyla özyönetiminden vazgeçti. Newfoundland'dan sorumlu hükûmet Londra'nın direkt sorumluluğu altına girdi ve bu şekilde kendi özyönetim haklarından gönüllü olarak vazgeçen az ülkeden biri oldu. 1934 ile 1949 arası Newfoundland, Londra'daki Dominyon Ofisi'ne bağlı 6 üyeli Hükümet Komisyonu ve bir valinin yönetiminde kaldı. Newfoundland 1949'da Kanada'ya bağlanıp ülkenin 10. eyaleti olana kadar de jure olarak dominyon olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gros Morne Millî Parkı</span>

Gros Morne Ulusal Parkı, Newfoundland ve Labrador'un batı sahillerinde yer alan bir dünya mirasıdır. Kapladığı 1,805 km² alan ile birlikte, Atlantik Kanada'da yer alan en büyük ikinci ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Yunnan Üç Paralel Nehri Koruma Alanı</span>

Yunnan Üç Paralel Nehri Koruma Alanı, Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası listesi alanıdır. Hengduan Dağları'nın Yunnan kesiminde bulunan Yangtze, Mekong Nehri ve Saluen nehirlerinin üst sınırlarının havzaları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn İncicilik Yolu</span>

Bahreyn İncicilik Yolu, 2012'de UNESCO tarafından ilan edilmiş bir dizi kültürel Dünya Mirasıdır. Bahreyn'in kuzey sularında 3 istiridye yatağı, Muharrak'ın güney ucundaki sahil şeridi ve Bu Mahir Kalesi ile Muharrak şehrindeki 3.5 km'lik güzergâh üzerindeki 17 binadan ibarettir. Site, 30 Haziran 2012'de UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak ilan edilmiş; Bahreyn'in Bahreyn Kalesi'nden sonra ikinci Dünya Mirası alanı olmuştur..

<span class="mw-page-title-main">Hamiguitan Dağı</span>

Hamiguitan Dağı, Filipinler' in Davao Oriental ilinde bulunan bir dağdır. 1,620 metre yüksekliğe sahiptir. Dağ ve civarı, ülkedeki en çeşitli yaban hayatı popülasyonlarından birine sahiptir. Bölgede bulunan yaban hayatı arasında Filipin kartalı ve Nepenthesin çeşitli türleri bulunur. Nepenthes peltata gibi diğerlerinden bazıları bölgeye özgüdür. Dağ, yaklaşık 2.000 hektarlık bir orman alanına sahiptir. Bu ormanlık alan, ultramafik kayaçlardaki yüzlerce yıllık benzersiz pymgy ormanları, çoğu tehlike altındaki endemik ve nadir türde flora ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vadi'l-Hitan</span>

Vadi'l-Hitan Mısır'da, Kahire'nin yaklaşık 150 km güneybatısındaki Feyyum ilinde yer alan bir paleontolojik alandır. Park alanı, Temmuz 2005'te, barındırdığı yüzlerce arkeoceti fosili nedeniyle UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak belirlenmiştir. Fosillerin yoğunluğu, sayısı ve kalitesi açısından bakıldığında, milli park alanındaki fosiller benzersizdir. Bu yüzden UNESCO tarafından korunan Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek</span>

Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek, ABD ve Kanada'da, Yukon, Alaska ve Britanya Kolumbiyası sınırında yer alan bir uluslararası park sistemidir.

Red Bay, Kanada'daki Newfoundland ve Labrador Eyaletinin güney sahillerinde yer alan bir balıkçı köyü ve eski Bask Balina İstasyonlarından birisidir. 1530 ile 17. yüzyılın başları arasında, Red Bay büyük bir balina avcılığı bölgesi idi. Site, üç Bask balina kalyonuna ve balinaların yakalanmasında kullanılan dört küçük tekneye ev sahipliği yapmaktadır. Bu gemilerin keşfi Red Bay'i Amerika'daki en değerli su altı arkeolojik alanlarından biri haline getirmiştir. Red Bay, 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maulbronn Manastırı</span> Almanyadaki Manastır ve Dünya Mirası

Maulbronn Manastırı, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Maulbronn'da bulunan eski bir Roma Katolik Sistersiyen manastırı ve Protestan din okuludur. 850 yaşındaki, çoğunlukla Romanesk manastır kompleksi, Avrupa'da türünün en iyi korunmuş örneklerinden biridir ve Almanya'da Gotik tarz kullanılarak yapılan ilk binalardan biridir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lascaux</span>

Lascaux,, Fransa'nın güneybatısındaki Dordogne ilindeki Montignac köyü yakınlarında yer alan mağara kompleksidir. 600'den fazla paryetal duvar resmi mağaranın iç duvarlarını ve tavanlarını süslemektedir. Resimler öncelikle Üst Paleolitik zamanın fosil kayıtlarına uygun olan tipik yerel ve çağdaş faunaya aittir. Birçok kuşağın mağara resimlerinde etkisi olduğu düşünülmektedir ve resimler günümüzden 17,000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Lascaux 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girdi ve Vézère Vadisi'ndeki Tarihöncesi Alanlar ve Dekore Edilmiş Mağaralar Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Atapuerca Dağları</span>

Atapuerca Dağları,, İspanya'nın kuzeyindeki Kastilya ve Leon'daki Atapuerca kasabası yakınlarında yer alan karstik bir tepedir. Hâlen devam etmekte olan kazı çalışmalarında, Batı Avrupa'daki en eski Homo sakinlerine atfedilen yerel mağaralar kompleksinde zengin fosil yatakları ve taş alet toplulukları keşfedildi. Atatuerca Dağları, Homo erectus, Homo antecessor ve Homo heidelbergensis topluluklarının tercih ettiği "olağanüstü veri rezervi", Alt Paleolitik Çağ'da çökelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wuling Dağları</span>

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Valongo Rıhtımı</span>

Valongo Rıhtımı, Rio de Janeiro liman bölgesindeki Coelho e Castro ve Sacadura Cabral caddeleri arasında yer alan eski bir rıhtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Dholavira</span>

Dholavira, Batı Hindistan'daki Gucerat eyaletinde, Kutch Bölgesi'ndeki Bhachau Taluka'daki Khadirbet'te, adını 1 kilometre (0,62 mi) güneyindeki modern bir köyden alan bir arkeolojik sit alanıdır. Bu köy Radhanpur'dan 165 km (103 mi) uzaklıkta yer almaktadır. Yerel olarak Kotada timba olarak da bilinen sit alanı, antik bir İndus Vadisi Uygarlığı/Harappan şehrinin kalıntılarını içerir. Dholavira'nın bulunduğu yer Yengeç Dönencesi üzerinde yer almaktadır. Hindistan'daki İndus Vadisi Uygarlığına ait en büyük beş Harappan bölgesinden ve en önemli arkeolojik sitlerinden biridir. Aynı zamanda zamanının en görkemli şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Kutch Great Rann'daki Kutch Çölü Vahşi Yaşamı Koruma Alanı'ndaki Khadir bet adasında yer almaktadır. 47 hektar büyüklüğündeki dörtgen şehir, kuzeyde Mansar ve güneyde Manhar olmak üzere iki mevsimlik akarsu arasında uzanıyordu. Alanın MÖ 2650'den beri yerleşim gördüğü, MÖ 2100'den sonra yavaş yavaş terk edildiği ve kısa bir süre tamamen terk edildiği ve daha sonra MÖ 1450'ye kadar yeniden yerleşim gördüğü düşünülüyordu, bununla birlikte, son araştırmalar MÖ 3500 civarında yerleşimin başladığını ve bu yerleşimin MÖ 1800'lere kadar devam ettiğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jaisalmer Kalesi</span>

Jaisalmer Kalesi, Hindistan'ın Racastan eyaletindeki Jaisalmer şehrinde yer alan bir kaledir. Eski şehrin nüfusunun yaklaşık dörtte biri hala kale içinde bulunduğundan, dünyadaki çok az "yaşayan kaleden" biri olduğu kabul edilmektedir. 800 yıllık kalenin içinde günümüze kadar iyi korunmuş bir kısmı, Jaisalmer şehriydi. Kale duvarlarının dışındaki ilk yerleşimlerin, artan Jaisalmer nüfusunu barındırmak için 17. yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilmektedir.