İçeriğe atla

Misket (üzüm)

Misket
Üzüm (Vitis)
Beyaz ve siyah kabuklu çeşitlerin renk mutasyonunu gösteren Küçük Taneleriyle Beyaz Misket ve Siyah Misket
Tür adıVitis vinifera
Önemli üretim yerleriİzmir, Bornova
Beyaz Misket - erken olgunlaşan "Temmuz" çeşidi

Misket üzüm familyası, yüzyıllardır dünyada şarap üretimi, kuru üzüm ve sofralık üzüm olarak tüketilen Vitis vinifera türüne ait 200'den fazla üzüm çeşidini içerir. Renkleri, Muscat Ottonel gibi beyazdan, Moscato Giallo gibi sarıya, Moscato rosa del Trentino gibi pembeye ve siyaha yakın olan Hamburg Misketi 'ne kadar değişir. Misket üzümleri ve şarapları neredeyse her zaman belirgin tatlı çiçek aromalıdır. Misket üzüm çeşidinin çokluğu ve sayısı belki de en eski evcilleştirilmiş üzüm çeşidi olduğunu akla getirir. Vitis vinifera üzüm çeşidindeki çoğu familyanın Misket çeşidinden geldiğine dair teoriler vardır.[1]

Misket familyasının en önemli üyeleri arasında Piedmont bölgesinde yapılan İtalyan köpüklü şarabı Asti ("Moscato Asti" de denir) üretiminde kullanılan asıl üzüm çeşidi "Muscat blanc à Petits Grains" vardır.

Aynı zamanda vin doux naturels olarak bilinen birçok Fransız fortifiye şarabı'nın üretiminde de kullanılır. Avustralya'da, bu üzüm Rutherglen Viktorya şarap bölgesinde Misket Likörü üretiminde kullanılan üzümdür. Genç, yaşlanmamış ve "Muscat blanc"ın tatlandırılmamış şarap örnekleri, karakteristik Misket üzümünün aromasının yanı sıra, narenciye, gül ve şeftali notalarını sergileme eğilimindedir. Fortifiye ve yaşlandırılmış şarap örnekleri (özellikle fıçıda yıllandırılmış olanlar) kahve, meyveli kek, kuru üzüm ve şekerleme aromalı notalarıyla oksitlenme nedeniyle çok koyu renklidir.[2]

İskenderiye Misketi, Fransız vin doux naturel üretiminde çok kullanılan başka bir Misket üzüm çeşididir fakat aynı zamanda pek çok fortifiye İspanyol Moscatel şarapları yapımında kullaılan İspanya'da misket üzümü vardır. Avustralya, Kaliforniya ve Güney Afrika'da genellikle Moscato olarak etiketlenen beyaz şarapları tatlandırmada (ing: off-dry) kullanılır. Alsace ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerinde Muscat Ottonel, genellikle sek ve yoğun kokulu şarap yapımında kullanılır.[2]

Misket üzümü, kalın kabuklu, orta büyüklükte, güzel kokulu bir üzüm cinsidir. Deniz kenarındaki killi- kumlu topraklarda yetişir. Misket üzümü ile ilgili ilk tanımlamayı Merlet isimli bir araştırıcı yapmış ve Misket üzümünü uzun, büyük salkımlı hem şaraba hem sofraya uygun bir çeşit olarak tanımlamıştır.

Türkiye'deki en ünlü misket üzüm cinsi ise Bornova Misketi'dir. Ana vatanı ismini de aldığı İzmir'in Bornova ilçesidir.

Üzüm çeşitlerinin sınıflandırılmasında "Muscat de Frontignan" (Bornova Misketi) küçük taneli beyaz misket olarak bilinir. Muscat de Frontignan'ın dünyanın farklı ülkelerinde değişik isimleri vardır.

Tarihçe

Misket familyasının kökeninin antik uygarlıklara kadar uzandığına dair teoriler olsa da Misket asmalarının eski Mısırlılar gibi uygarlıklar tarafından yetiştirilen üzüm çeşitleri arasında olduğuna dair sağlam tarihsel bir kanıt yoktur (Nakht'ın MÖ 15. yüzyıl mezarından papirüs görüntüsü).

Misket üzümlerinin kökenleri ile ilgili teoriler, çeşitlerin atalarını erken antik çağın (yaklaşık MÖ 3000-1000) Antik Mısırlılar’a ve Persler'e kadar dayandırırken, Pierre Galet gibi bazı ampelograflar Misket çeşitleri familyasının Klasik Antik Çağ döneminde (yaklaşık MÖ 800 ila MS 600) Yunanlar ve Romalılar tarafından yayıldığına inanır. Ancak, eski Mısır ve İran'da yerli şarap üretiminin uzun bir tarihi varken ve Lucius Junius Moderatus Columella ve Yaşlı Pliny gibi klasik yazarlar arılar (Latince apis) için çok tatlı ve çekici "misket benzeri" üzüm çeşitleri Anathelicon Moschaton ve Apianae‘ıyı tanımladılar ki bu erken dönem şaraplık üzümlerin Misket familyasının üyeleri olduğuna dair hiçbir somut tarihsel kanıt yoktur.[3]

"Misket" adı verilen üzümlerden ilk belgelenmiş söz, Misket üzümlerinden yapılan şaraptan bahseden İngiliz Franciscan bilgin Bartholomeus Anglicus'un 1230 ve 1240 yılları arasında Anglicus‘un şimdiki Almanya’nın modern Saksonya’sının olduğu yerde okurken yazdığı De proprietatibus rerum adlı eserindedir. Anglicus'un Latince eseri 1372'de Fransızca'ya çevrildi ve şarap Anglicus tarafından "vin extrait de raisins muscats" olarak tanımlandı.[3]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ J. Robinson: Vines Grapes & Wines, p. 183. Mitchell Beazley 1986 1-85732-999-6.
  2. ^ a b Wine & Spirits Education Trust: Wine and Spirits: Understanding Wine Quality, pp. 6–9, Second Revised Edition (2012), London, 9781905819157.
  3. ^ a b J. Robinson, J. Harding and J. Vouillamoz: Wine Grapes - A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours, pp. 678-696. Allen Lane 2012 978-1-846-14446-2.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<i>Vitis vinifera</i>

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

Bu üzüm çeşitleri listesi şarap ve sofralık üzüm olarak taze veya kurutulmuş yenen kültür üzümlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Zinfandel</span> Üzüm çeşidi

Zinfandel ya da Primitivo, şarap yapımında kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alan Zinfandel'in, DNA analizleri neticesinde genetik olarak Hırvat üzümleri Crljenak kaštelanski ve Tribidrag ile Puglia, İtalya'da yetiştirilen Primitivo ile eşdeğer olduğu belirlenmiştir. Avrupa Birliği, Ocak 1999'da Zinfandel'i Primitivo'nun eş anlamlısı olarak tanımlarken ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu süreç Amerika Birleşik Devletleri'nde daha ağır işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fortifiye şarap</span>

Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Carignan</span>

Carignan, daha çok Fransa ve Batı Akdeniz'de bulunan, dünya çapında yaygın olarak ekilen İspanya kökenli kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer almaktadır. Fransa, Kaliforniya'nın Orta Vadisinde, genellikle ucuz sofra şarabı üretiminde kullanılan önemli bir üzüm çeşidi olarak görülmüş olsa da, son yıllarda, özellikle Güney Fransa ve Katalonya'da birçok şarap üreticisinin, kalite şarap üretmek için de kullanıdığı bir üzüm çeşidi haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Airén</span>

Airén, genellikle şarap yapımında kullanılan beyaz bir üzüm olan Vitis vinifera çeşididir. Bu üzüm, yetiştirilen tüm üzümlerin neredeyse dörtte birini temsil ettiği İspanya 'ya özgüdür. 2010 yılı itibarıyla Airén'in, neredeyse yalnızca İspanya'da bulunmasına rağmen, 2004'te 306.000 hektar olan 252.000 hektar ile dünyanın en çok yetiştirilen 3. üzüm çeşidi olduğu tahmin ediliyordu. Airén asma sayısı açısından düşük yoğunlukta ekilme eğiliminde olduğundan diğer bazı türler daha çok ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Nebbiolo</span>

Nebbiolo, ağırlıklı olarak Piyemonte bölgesinde yetiştirilen İtalyan kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol şarabı</span>

İspanyol şarabı kırmızı, beyaz ve köpüklü şarap tarzında ülke çapında üretilir. İber Yarımadası'ndaki İspanya, şarap üzümleri ekilen 1.2 milyon hektar alanıyla ikinci en büyük şarap üreticisi İtalya'nın arkasından Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri‘nin önünden en çok şarap üreten uluslardan biridir. Bunun nedeni kısmen, bazı İspanyol şarap bölgelerindeki kurak topraklara dikilen eski asmaların az verimi ve geniş aralıklı olmasıdır. Ülke, İspanyolların yılda kişi başına ortalama 21.6 litre şarap tüketimiyle dünya tüketiminde dokuzuncu sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Piemonte (şarap)</span>

Piemonte şarabı, İtalya'nın kuzeybatı köşesindeki Piyemonte bölgesinde yapılan İtalyan şarap çeşitidir. Bölgenin en tanınmış şarapları arasında Barolo ve Barbaresco vardır. Bunlar Nebbiolo üzümünden yapılır. Bu şaraplar depolama için idealdir ve yıllanmış bir Barolo, tanenler parlatıldığından ve giderek daha fazla şarapla bütünleştiğinden içen kişide kadifemsi içme hissi bırakır. Şarap olgunlaştıkça renk daha kahverengimsi ve pas kırmızısı olur.

<span class="mw-page-title-main">Koshu (üzüm)</span>

Koshu, Japonya'nın Yamanashi eyaletindeki Fuji Dağı eteklerinde yer alan Koshu Vadisi'nde yetiştirilen Vitis vinifera türü pembe kabuklu ve beyaz şarap yapılan bir üzüm çeşididir. Japonya'nın bilinen önemli yerel üzüm çeşitlerinden birisidir. Uzun zamandır Avrupa kökenli olduğu düşünülse de, artık Avrupa'daki Vitis vinifera ile bir veya daha fazla Doğu Asya Vitis türünün muhtemelen doğal olarak oluşan bir melezi olduğu bilinmektedir. Analizler, dayanıklılığını açıklamaya yardımcı olan, yabani Çin üzümlerinden elde edilen bazı DNA'ları da içerdiğini gösteriyor. “Koshu” hem Yamanashi'nin eski adı hem de Koshu üzümlerinin çoğunun yetiştirildiği vadideki ana şehrin bugünkü adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Ximénez</span>

Pedro Ximénez birkaç İspanyol şarap bölgesinde yetiştirilen beyaz İspanyol şarap üzüm çeşidinin adıdır, ancak en önemlisi Montilla-Moriles bölgesinin denominación de origen ' sindedir. Burada, yoğun tatlı, koyu bir sherry olan bir çeşit fortifiye şarap üretmek için kullanılır. Üzümleri sıcak güneş altında kurutarak, tatlılığı yoğunlaştırarak yapılır, daha sonra kuru üzüm ve pekmezin güçlü bir tadına sahip, solera'da güçlendirilmiş ve yıllandırılmış yoğun, siyah bir şarap oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Muscat Blanc à Petits Grains</span>

Muscat Blanc à Petits Grains, Vitis vinifera'nın Muscat ailesinin bir üyesi olan Yunan kökenli bir beyaz şarap üzümüdür. İsmi, karakteristik küçük tane boyutundan ve sıkı salkımlarından gelir. Moscato bianco, Muscat blanc, Muscat Canelli, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel rosé ve Sárgamuskotály gibi çeşitli yerel isimlerle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan şarabı</span>

Yunanistan, dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden biri ve Avrupa'nın ilk şarap üretim bölgeleri arasındadır. Yunan şarabının en eski kanıtı, şarabın ev veya toplumsal bazda üretildiği 6.500 yıl öncesine tarihlenmektedir. Antik çağlarda, şarap ticareti yaygınlaştıkça, Akdeniz'in bir ucundan diğerine taşınıyordu; Yunan şarabı, Roma İmparatorluğu dönemindeki İtalya'da özellikle yüksek prestije sahipti. Orta çağda, Girit, Monemvasia ve diğer Yunan limanlarından ihraç edilen şaraplar, Kuzey Avrupa'da yüksek fiyatlara satılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Misket Ottonel</span>

Misket Ottonel, Vitis vinifera'nın Misket ailesinin bir üyesi olan beyaz şaraplık üzüm çeşididir. Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Hırvatistan ve Sırbistan'dan gelen tatlı şaraplarda ve Alsace ve Macaristan'dan gelen sek şaraplarda kullanımıyla en dikkat çekici olanıdır. Alsace'da, Misket Ottonel, Muscat blanc à petit grains ve Muscat rose à petit grains çeşitleri için herhangi bir kombinasyonda karıştırılmış veya karıştırılmamış olarak Muscat d'Alsace çeşit tanımına izin verilir ve bunlar arasındaki karışımlara çoğu Alsace Grands Crus için izin verilmez.

<span class="mw-page-title-main">Vidal</span>

Vidal, Vitis vinifera çeşidi Ugni blanc ve başka bir melez çeşit olan Rayon d'Or'dan üretilen beyaz bir melez üzüm çeşididir. Soğuk iklimlerde orta ila yüksek asitlilikte yüksek şeker seviyeleri üretmeyi başaran, kışa çok dayanıklı bir çeşittir.