İçeriğe atla

Misafir (film, 1974)

Misafir
Mossafer
Filmden bir kare.
YönetmenAbbas Kiyarüstemi
SenaristAbbas Kiyarüstemi
OyuncularHassan Darabi
Masud Zandbegleh
Yapım yılı1974, İran
Süre71 dakika
DilFarsça

Misafir (Farsça: مسافر, İngilizce: The Traveller), 1974 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İran'ın küçük bir köyünde yaşayan Hassan Darabi adında on yaşında sorunlu bir çocuğun öyküsünü anlatır. Hassan, İran millî futbol takımının Tahran'da yapacağı önemli bir maça gitmek için arkadaşlarını ve komşularını oyuna getirir. Bir dizi olaydan sonra, tam maç zamanında Tahran stadına varır.

Film, çocuğun amacına ulaşmadaki kararlılığını ve davranışlarının başkaları, özellikle de en yakınları üzerindeki etkilerine aldırmazlığını konu alır. İnsan davranışları ile doğru-yanlış arasındaki dengeyi sorgular. Kiyarüstemi'nin gerçekçilik, stilize karmaşıklık gibi özellikleriyle birlikte, fiziksel ve ruhsal yolculuğa olan ilgisine ilişkin ününü de artırmıştır.

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tahran</span> İranın başkenti

Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Ebadi</span>

Şirin Ebâdî, İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<i>Kirazın Tadı</i> (film)

Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Köker Üçlemesi</span>

Köker Üçlemesi ya da Deprem Üçlemesi, İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin yönettiği üç filmlik seriye verilen addır. Bu filmler, Arkadaşımın Evi Nerede (1987), Ve Yaşam Sürüyor (1992) ve Zeytin Ağaçları Altında'dır. (1994)

<i>Nan u Kuçe</i>

Nan u Kuçe, 1970 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. 10 dakika uzunluğunda olan Nān o Kūche, aynı zamanda yönetmenin ilk filmidir. Filmin adı, Türkçede "Ekmek ve Sokak" anlamına gelir.

<i>Zeng-i Tefrih</i>

Zeng-i Tefrih 1972 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. Adının Türkçe karşılığı, "Teneffüs"tür.

<i>Tecrübe</i> (film) film

Tecrübe 1973 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin üçüncü filmidir. Adı, Türkçede, "Tecrübe" anlamına gelir.

<i>Yakın Plan</i> Abbas Kiyarüstemi filmi

Yakın Plan, 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

<i>10</i> (film, 2002)

10 ya da On, 2002 İran-Fransa-ABD ortak yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İran'ın başkenti Tahran'da çekildi. Türkiye'de 27 Mayıs 2002'de gösterime girdi. ABD'de gösterime girdiğinde 105.656 $ hasılat elde etti. Fransa'da Les Cahiers du cinéma tarafından 2002'nin en iyi on filminden biri seçildi.

<i>ABC Afrika</i>

ABC Afrika, 2001 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi belgeselidir. Süresi, 84 dakikadır.

İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi, çok sayıda film çekti ve senaryo yazdı. Bu tablo, yönetmenin tüm filmlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">1990 Mencil-Rudbar depremi</span>

Manjil-Rudbar depremi, 21 Haziran 1990'da İran'da, 1000 km. yarıçapındaki bölgede büyük hasara yol açan ve merkezi Rasht şehri ile Tahran'ın yaklaşık 200 km. kuzeybatısı olan deprem felaketidir. Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kiyarüstemi</span>

Behmen Kiyarüstemi, İranlı yönetmen, görüntü yönetmeni, kurgucu ve film yapımcısı. Yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Yektapenah</span> İranlı sinema yönetmeni ve senarist

Hasan Yektapenah, İranlı sinema yönetmeni ve senarist.

Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde görülen, çocuk kahramanlar kullanmasından kırsal bölgelerde geçen hikâyelere ve arabaların içinde sabit kamerayla çekilmiş diyaloglara, teknik ve temaları karakteristik bir şekilde kullanmasıyla tanınır. Ayrıca İran şiirinden diyalog, film adları ve filmlerinde işlediği temalarda yararlanması ve çoğunlukla belgesel tarzda film yapımını tercih etmesi de yönetmenin belirgin özelliklerindendir.

<i>Aslı Gibidir</i> 2010 yapımı film

Aslı Gibidir, 2008 İran, Belçika, İtalya, Fransa ortak yapımı yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İtalya'nın Toscana bölgesinde çekildi. Fransızca olarak çekilen film, yönetmenin, dili Farsça olmayan ilk filmi olma özelliğini taşır. Ayrıca, Kiyarüstemi'nin ilk kez dünyaca ünlü yıldız oyuncuları oynattığı filmi olmasıyla da dikkat çeker.

<i>Çember</i> (film) film

Çember İranlı bağımsız film yapımcısı Jafar Panahi'nin İran'da kadınlara karşı davranışları eleştirdiği 2000 yapımı filmdir. Film Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü almıştır. Film, İran'da yasaklanmıştır.

BFV İstiklâl ya da tam adıyla Başgâh-ı Ferhângî Varzeş-i İstiklâl-i İran, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan spor kulübü. Lig-i Berter-i Halîc-i Fars ve İran futbol camiasının bilinen ve tarihi kulüplerindendir.Steghlal Club'ın televizyon ve siber uzaydaki maçlarının her birinde ortalama 30 ila 110 milyon izleyici bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ruhani</span> 7. İran cumhurbaşkanı

Hasan Ruhani, İranlı siyasetçi, din adamı, hukukçu ve İran'ın 7. cumhurbaşkanı.