İçeriğe atla

Mirzakarim Norbekov

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov (Мирзакарим Санакулович Норбеков) eski [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği|Sovyetler Birliği] ülkelerinde tanınmış bir alternatif tıp öğretmenidir. Aslen Özbektir. Mutlu hissetmek ve sağlıklı bir hayat sürmek için bulduğu felsefeyi ve hastaların kendi tedavilerinde etkin rol aldığı yönündeki inançlarını anlattığı birkaç kitabı çok satılanlar listesine girmiştir. Rusya çevresinde ve diğer ülkelerde inançlarını tanıtmak için eğitimler ve çalışma grupları da düzenlemektedir.

İyileştirme İddiası

Norbekov'un iyileştirme tekniğinin temelleri orta Asya'da yerel şifacılardan öğrendiği kadim Sufi tıbbına dayanmaktadır.[] En meşhur uygulaması fiziksel ve zihinsel çalışmalar ile göz hastalıklarını iyileştirmesidir.[] Sistemi doğru uygulayanların göz hastalıklarının günde 0.25 iyileştiklerinden bahsedilmektedir.[] Katarakt ve Glokom için tam iyileşme vadetmektedir.[]

Norbekov'un kitaplarındaki egzersizler derideki yara izlerini gidermek icin de çözüm sunmaktadır. Egzersizlerin temel ve en önemli parçası Oktav adını verdiği özel durumdur. Bu duruma kendinizi mutlu, her açıdan sağlıklı, gençlik dolu ve güçlü hissederek ulaşmak mümkündür.[]

Uyuşmazlıklar

Norbekov kendini Akamisyen olarak tanıtmaktadır ancak Rusya Bilim Akademisi29 Mart 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nde kayıtlı bir üye olarak bulunmamaktadır. Rusya Doğa Bilimleri Akademisi'nde (RAEN) üye olarak yer almaktadır. Kitaplarında bir grup diğer akademilerin de üyesi olduğundan bahsetmektedir. Bu akademilerden birisi de Uluslararası Bilimsel Buluş Yazarları Akademisi'dir. Bu bilimsel toplulukların internet sayfalarındaki açıklamaları daha çok sözdebilim olarak adlandırılabilir.

Norbekov alyuvarlardaki asetilkolinesterazların enzim etkinlikleri üzerine bir makale yayınlamıştır. Bu makalenin sadece bir alıntısı RAEN'in sitesinde bulunmaktadır. Kitaplarında okuyucuları enzimlerin etkinlikleri ve özelliklerine dair daha önce araştırma yapılmadığı hakkında yanlış yönlendirmektedir.[]

Ancak, kişisel uyuşmazlıklara rağmen Norbekov ve meslektaşları tarafından öğretilen iyileştirme teknikleri dünya genelindeki geleneksel şifacıların teknikleri ile benzerlikler gösterir. Özel olarak Norbekov'un teknikleri üzerine bilimsel testler uygulanmamış olsa da, bezeitiği teknikler üzerine çok sayıda deney yapılmıştır.[] Yaratıcı düşünme, nefes alma çalışması, akupresör Norbekov tarafından önerilen ve artık iyileşme yöntemleri olarak kabul edilmiş tekniklerin sadece birkaçıdır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgi</span> İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü

Bilgi, genellikle geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek. Bilginin tanımı kullanıldığı alana ve bakış açılarına göre değişiklik göstermektedir. Epistemolojide subje ile obje arasındaki ilişkiden doğan her türlü ürüne denir. Bilginin doğası, kökenleri ve boyutları ile ilgilenen dala epistemoloji adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Reiki</span>

Reiki Reiki , 20.yüzyılın başında Japonya'da ortaya çıkan, enerji aktarımı ile ruhsal şifa vermeye dayalı olduğuna inanılan bir tekniktir. Rei "her yerde var olan", ki "ruhsal yaşam enerjisi" anlamına gelmektedir. Batıya "Evrensel Yaşam Enerjisi" olarak tercüme edilmiştir. Ancak ezoterik olarak "yüce kaynağın bilincini taşıyan, ruhsal amaçla çalışan yaşam gücü enerjisi" açıklaması daha kapsamlı bir tariftir. Reiki bir frekans ve "Ruhsal Şifa Tekniği"dir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlılıkta egzersiz</span>

Yaşlanmayla birlikte bedenin fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştirilerek hem yaşlanmayla ve hareketsizlikle kişinin gündelik yaşamına etki eden engelleyici faktörleri ortadan kaldırmak hem de vücudun daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak bilimsel bakımdan mümkün görülmektedir. Bu nedenle hayatın her safhasında olduğu kadar yaşlılıkta da egzersiz önerilmektedir.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Pavlov</span> Rus fizyolog

İvan Petroviç Pavlov , klasik koşullanma üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus fizyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Doğanın Diyalektiği</span>

Doğanın Diyalektiği, Alman devrimci ve filozof Friedrich Engels tarafından yazılan tamamlanmamış eserdir. Engels bu eserinde marksizmin temel prensiplerinden diyalektik materyalizmi bilim alanına uygulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taurin</span> Bir yarı esansiyel aminoasit

Taurin, yarı esansiyel methiyonin ve sistinden türetilen sülfür türevi bir aminoasittir. Vücutta doğal olarak bulunur. Koşullu bir amino asit olarak yalnızca hastalık veya stres zamanlarında gerekli hale gelir. Özellikle kalpte ve beyinde önemli işlevlere sahip olabileceği üzerinde durulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Saharov</span> Sovyet fizikçi ve insan hakları aktivisti (1921-1989)

Andrey Dmitriyeviç Saharov, insan haklarının önde gelen savunucularından SSCB'li nükleer fizikçi. SSCB'de reformların yapılmasını ve komünist olmayan ülkelerle iyi ilişkiler kurulmasını desteklemiş, 1975'te Nobel Barış Ödülü'nü kazanmış, ama yönetimin baskısıyla karşılaşarak 1986'ya değin ülke içinde sürgünde yaşamıştır.

Geleneksel tıp terimi kanıta ve bilimsel metotlarla yapılan araştırma ve ölçüm yöntemlerinin kullanıldığı modern tıp döneminden önce, farklı toplumlarda usta-çırak ilişkisi gibi ampirik bilgiye dayalı olarak geliştirilmiş tıbbi sistemlere işaret etmekte kullanılır.

Rövşen Mustafayev, Azeri siyaset bilimci. 1993'te Azerbaycan'daki ilk bağımsız analitik merkez olan Devlet Kuruculuğu ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsünü kurdu. İlmi-siyasi «Dirçeliş XXI asır» gazetesini çıkardı. Azerbaycan Milli İlimler Akademisi bünyesindeki İnsan Hakları Enstitisünün kurucusu ve direktörüydü. 70'ten çok bilimsel makale ve kitabın yazarı olan Mustafayev, birçok uluslararası konferansta Azerbaycan'ı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Keremê Anqosî</span>

Keremê Anqosî, Gürcistan Kürdü yazar, bilim insanı ve politikacı. Sovyetler Birliği'nde Kürtler hakkındaki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü</span>

Muhammed Fuzuli'nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsü, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilim merkezi ve bu merkez bilimsel araştırma, arşiv ve kütüphane bilimi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Enstitünün amacı Orta Çağ el yazmalarının toplanması, sistematikleştirilmesi, güvenliği, incelenmesi, çevirisi ve basımını gerçekleştirmektedir. Enstitü, HZTaghiyev tarafından İstiglaliyyat Caddesi üzerinde kurulan eski İmparatoriçe Alexandra Rus Müslüman Yatılı Kız Okulu'nun tarihi binasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aladdin Allahverdiyev</span> Sovyet ve Azerbaycanlı matematikçi, bilim insanı

Aladdin Allahverdiyev Dünya okyanusları ve uzay araştırmalarında dalga ve dans süreçlerini incelemek için matematiksel modeller ve yöntemler, deniz sismik araştırmaları, elektronik, savunma sanayide ve tıpta kullanılan piezoelektrik cihaz ve aletlerin oluşturulması alanında çalışan Sovyet, Rus ve Azerbaycanlı bilim insanı, profesör.