
Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

Mirza Kerim oğlu Mikayilov veya Mirza Hazar, Azeri yazar, siyasi analist, spiker, radyocu, yayıncı ve Kitâb-ı Mukaddes'in Azericeye çevirmeni. Ayrıca Mirza Michaeli olarak da bilinir.

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

Azerbaycan Millî Kütüphanesi Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

Azerbaycan Satranç Federasyonu FIDE'ye bağlı Azerbaycan'ın ulusal satranç organizasyonudur. Federasyon 1920'de kurulmuştur ve genel merkezi başkent Bakü'dedir. Ayrıca ülkenin dört bir köşesinde Azerbaycan Satranç Federasyonuna bağlı birçok satranç kulübü vardır. 2007 yılından itibaren Elman Rüstemov Azerbaycan Satranç Federasyonu başkanlığını yürütmektedir.
"Yine Tek", Azeri şarkıcı Aygün Kazımova'nın şarkısıdır. Şarkının sözleri Azeri söz yazarı Namiq Qaraçuxurlu'ya, müziği Azeri besteci Minaye İbrahimova'ya aittir. Şarkının video klibi Azeri yönetmen Ülviyye Könül tarafından Aygün Kazımova'nın evinde ve Azad Azerbaycan TV'de çekilmiştir. Yine Tek şarkısını Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses'de okumuştur.

Mahmut ile Meryem, yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin'in yaptığı 2013 Azeri -Türk ortak yapımı sinema filmi. Film, Azerbaycan –Türkiye ortaklığındaki ilk sinema projesidir.Azeri yazar ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin baş rollerini Aras Bulut İynemli ve Rus asıllı Eva Dedova paylaşıyor. Filmin çekimleri yaklaşık on hafta sürmüştür. İlk on bir günlük çekimler Azerbaycan'ın Şeki, Kah, Bakü şehirlerinde çekildi. Film 22 Mart 2013'te Türkiye'de, 26 Eylül 2013'te ise Azerbaycan'da vizyona girdi. Türkiye'de yapılan galaya eserin yazarı Elçin'de katıldı. Film ayrıca 2015 yılında Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen 4. Türk Filmleri Haftası'nda da gösterildi.
İmam Mustafayev Taşdemir oğlu Azeri biyolog, bilim insanı ve siyasetçi. 1954-1959 yılları Azerbaycan Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yaptı.

Gazanfer Musabeyov, Azeri Bolşevik devrimci ve Sovyet devletadamı. Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Merkez İcra Komitesinin başkanı. 1931 ile 1936 yılları arasında Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti hükûmetine başkanlık yapmıştır. Büyük Temizlik sırasında, Gazanfer Musabeyov Haziran 1937 tarihinde tutuklandı ve Sovyet devletine karşı komplo kurmakla suçlandı, ölüm cezası aldı ve 9 Şubat 1938 tarihinde idam edildi.

Yedi Oğul İsterim, 1970 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Filmin senaryosu, yönetmen Yusif Samedoglu'nun babası şair Samed Vurgun'nun Azerbaycan'da Sovyet iktidarının kurulması üzerine yazdığı Komsomol Poeması şiire dayanır.

Mirzə Davud Hüseyinov — Azerbaycan Devrim Komitesi Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1921 Mayıs-Aralık tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı, 1925 yılı içinde Maliye Bakanı. Ayrıca Yüksek İktisat Şûrası Başkanlığı, Transkafkasya SFSC XKS Başkan Yardımcılığı, Transkafkasya SFSC Halk Maliye Komiserliği, Tacikistan Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Kâtipliği (1930-1933) görevlerinde de bulunmuştur.
Cengiz Salman oğlu Gurbanov, Azeri asker ve Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.
Azerbaycan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Azeri yayıncı Içtimai tv (ITV) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Azerbaycan'ı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemiyle "Truth" adlı şarkısıyla Cengiz'i seçmiştir.
Nureddin İbrahimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

İmameddin kızı Elza İbrahimova, Azeri bestecidir. Azerbaycan'ın (2008) ve Dağıstan'ın halk sanatçısıydı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.
2010 Çaylı çatışmaları ya da Mardakert çatışmaları, Dağlık Karabağ Savaşı ateşkesinin bir dizi ihlaliydi. Azerbaycan'ı ve tanınmayan ancak de facto bağımsız Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin etnik Ermeni askerî güçlerini ayıran temas hattının ötesinde gerçekleşti. Her iki taraf da diğerini ateşkes rejimini ihlal etmekle suçladı. Bunlar, 1994'ten beri yürürlükte olan ateşkesin iki yıldaki en kötü ihlalleriydi ve Mart 2008'deki Mardakert çarpışmalarından bu yana Ermeni güçlerinin en ağır kayıpları yaşadığı süreç oldu.