İçeriğe atla

Mirza Sadık Latifov

Mirza Sadık Latifov
DoğumAzericeMirzə Sadıq Mirzə Əbdüllətif oğlu Lətifov
1852
Şuşa, Rus İmparatorluğu
Ölüm1901
Şuşa, Rus İmparatorluğu
Meslekşair, hekim ve öğretmen

Mirza Sadık Latifov (AzericeMirzə Sadıq Mirzə Əbdüllətif oğlu Lətifov; 19 Nisan 1852, Şuşa – 1901, Şuşa) Azerbaycanlı şair, hekim, öğretmen ve Meclis-i Ferâmuşan edebiyat cemiyetinin üyesiydi.

Hayatı

Mirza Sadık 19 Nisan 1852'de Şuşa şehrinde doğmuştur. Karabağ ve Şuşa'da bilinen Latifovlar ailesine mensuptur. Babası Mirza Abdullatif, ruhban, öğretmen ve hattattı. Dedesi Molla Kelbali, İbrahim Halil Han'ın sarayına yakın din adamlarından biriydi. Baba bey Şakir şiirlerinde onu yazmış ve ona alim demiştir. Sadık, ilk eğitimini ağabeyi Molla Mehdikulu'dan almıştır. Daha sonra eğitimine devam etmek için Tebriz'e gitmiştir. Burada başhekim Mirza Abdulhasan'dan eğitim almıştır. Daha sonra bir Almanca öğretmeninin yanında eğitimine devam etmiştir ve yüksek öğrenimini tamamlayarak Şuşa'ya dönmüştür. Mirza Sadık Latifov, Şuşa'da tıp ve öğretmenlikle uğraşmıştır. Hurşidbanu Natevan'ı tedavi etmi. ve çocuklarına öğretmenlik etmiştir. Ayrıca Şuşa Realni Okulu'nda şeriat öğretmeni olarak çalışmıştır. Öğrencilerinden biri Yusuf Vezir Çemenzeminli olmuştur. Mirza Sadık şair olarak Tabib ve Hicri mahlaslarıyla şiirler yazıyordu. Gülbahar adında bir kadınla evliydi. Oğulları Abdulhasan ve Mahmud ile Züleyha Hanım adında bir kızı olmuştur. Mirza Sadık Latifov 1901'de ölmüş ve Mirza Hasan Mezarlığı'na defnedilmiştir.[1][2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Enver Çingizoğlu (2013). "Mirzə Sadıq Lətifov: məna və müdriklik kanı". xudaferin.eu. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  2. ^ "Tarixi yaşadan milli-mənəvi xəzinə". www.azerbaijan-news.az. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ İlhamə (2022). "Başdan-başa muzey olan şəhər - küllərindən doğan Şuşa". www.yeniazerbaycan.com. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  4. ^ Zahran Orujova (2022). "ŞUŞA təhsil müəssisələri və maarifçilik". www.muallim.edu.az. 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Sadıkcan</span>

Sadıkcan, Azeri halk müziği sanatçısı ve Azerbaycan tarının yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şefi Vazeh</span>

Mirza Şefi Vazeh - Azerbaycanlı şair, eserlerini Azerbaycan Türkçesinde ve Farsça yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Molla Penah Vâkıf</span> XVIII. yyde yaşamış Azeri şair, devlet adamı

Molla Penah Vâkıf, Azeri şair, Karabağ Hanlığı başveziri.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Revan Ömür oğlu Latifov, Azerbaycanlı asker, İkinci Karabağ Savaşı Şehidi; " Cesur Savaşçı" madalyası ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Zöhrapbeyov'un evi</span>

Zöhrapbeyov'un evi, Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir. Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Fatma Hanım Kemine 19. yüzyılda yaşamış şairdir.

Memo bey Memayi, Azerbaycanlı şairdi. Memayi mahlasıyla yazmıştır. Abdurrahim bey Hagverdiyev'in akrabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Abdülkadir Vüsaqi</span>

Mirza Abdülkadir Vüsagi veya Abdülkadir İsmailzade azeri şair, yazar. "Şah İsmail", "Seyfelmülk" opera librettolarının "Yusuf ve Züleyha", "Ali Khan" ve "Prens İsmail" dramalarının yazarıdır. Mikail Müşfik'in babası.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Celal Yusufzade</span>

Mirza Celal Yusufzade Azerbaycanlı şair, yazar, editördür. "Ferhat ve Şirin" operasının yazarlarından biri, Tacik dilinde yayınlanan ilk gazetenin yayıncısı ve editörü, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Millî Şûrası ve "Difai" partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Alikulu Kemküsar</span>

Alikulu Kemküsar veya Alikulu Alekper oğlu Necefov Azerbaycanlı şair, gazeteci, yayıncı ve yazardır. Azerbaycan edebiyatının devrimci-hiciv yönünün önde gelen temsilcisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Hasan Mezarlığı</span>

Mirza Hasan Mezarlığı, Şuşa şehrindeki dört tarihî mezarlıktan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültüründe hattatlık</span>

Azerbaycan kültüründe hattatlık, Azerbaycan el yazması kitapların yazımında nesih, nestalik, sülüs, reyhani hattatı, divanî, tugi ve diğer hat örnekleri kullanılmıştır. İlmî eserler ağırlıklı olarak nesih hattı ile yazılmıştır. Ayrıca cami kitabeleri, bakırcılık örnekleri, savaş eşyaları, mutasavvıf dervişlerinin kullandığı kaşkul ve teberzinlerde hat sanatı örneklerine rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vâkıf Şiir Günleri</span>

Vâkıf Şiir Günleri - Haydar Aliyev Vakfı tarafından düzenlenen Molla Penah Vâkıf müze-türbe kompleksi dahil Şuşa'nın çeşitli tarihi ve kültürel mekanlarında ve ayrıca Nateva'nın evinin önünde, Azerbaycan Milli Halı Müzesi Şuşa şubesinde düzenlenen bir etkinlik Müze'dir.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.