İçeriğe atla

Mirza Hazar

Mirza Hazar
Doğum29 Kasım 1947(1947-11-29)
Göyçay, Azerbaycan
Ölüm31 Ocak 2020 (72 yaşında)
Münih, Almanya
MeslekYazar, gazeteci ve çevirmen
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dönem1975-2020
Resmî site

Mirza Kerim oğlu Mikayilov (Azerice: Mirzə Kərim oğlu Mikayılov) veya Mirza Hazar (Azerice: Mirzə Xəzər) (29 Kasım 1947; Göyçay, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, SSCB - 31 Ocak 2020, Almanya), Azeri yazar, siyasi analist, spiker, radyocu, yayıncı ve Kitâb-ı Mukaddes'in Azericeye çevirmeni. Ayrıca Mirza Michaeli olarak da bilinir.[1]

Gençliği

Temmuz 1973 yılında, Mirza Hazar Azerbaycan Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ağustos 1973 - Ocak 1974 arasında Sumgayıt'ta avukat olarak çalıştı. Haziran 1974'te İsrail'e göç etti ve Tel-Aviv Üniversitesi'nin SSCB'den göç eden avukatlar için düzenlediği özel kurslara katıldı. Haziran 1975 - Ocak 1976 arasında İsrail Savunma Kuvvetleri'nde görev yaptı.

Kitâb-ı Mukaddes çevirisi

Stockholm'daki Bibliya Çeviri Enstitüsü'nün ricası üzerine Mirza Hazar Yeni Ahit ve Eski Ahit'i Azericeye çevirdi. 1975 yılında Kitab-ı Mukaddes'in tamamını çevirmek üzere çalışmaya başladı ve 1984 yılında bitirdi. 1982 yılında, Bibliya Çeviri Enstitüsü Yeni Ahit'i Mirza Hazar'ın çevirisiyle yayınladı. İlk baskı Zagreb'de yapıldı. Sonraki yıllarda Mirza Hazar'ın çevirdiği Yeni Ahit beş kere basıldı. Mirza Hazar'ın çevirdiği Eski Ahit ise basılmadan kaldı.

Çalışma hayatı

Mirza Hazar Ağustos 1976 - Ekim 1985 arasında Almanya'nın Münih kentindeki Radio Free Europe / Radio Liberty'nin Azeri masasında şef yardımcısı olarak çalıştı. Ekim 1985'te Washington'a davet edildi ve Voice of America'nın Azeri böıümünün başkanı görevine atandı. Şubat 1987'de Münih'e geri döndü ve Radio Free Europe / Radio Liberty'de çalışmaya devam etti. Eylül 2003'e kadar bu görevde kaldı. Ocak 2004'te Bakü'de Mirza Hazarın Sesi adlı (Mirza Xəzərin Səsi) gazeteyi çıkarmaya başladı. Mirza Hazar şu anda üç dilde (Azerice, İngilizce, Rusça) online gazete çıkarmaktadır.

20 Ocak 1990

20 Ocak 1990'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye Sovyet askeri saldırısı sırasında Mirza Hazar önderliğinde "Azadlıq" radiosunun Azerbaycan xidmeti Kremlinin Azərbaycanı dünyadan tecrit etmek çabalarını puça çıxardı.[2] Bu yüzden Mirza Hazar Azerbaycanda ve Azerbaycan dışında Azeriler arasında bir efsaneye çevrilmiş bulunur. Tanınmış Azerbaycanlı şair ve yazarı Melahet Agacankızı, Sovyet askeri işgali cereyan eden anlarda radyoda Mirza Hazarın sesini kendi yazısında böyle tarif ediyor: "20 Ocak gecesi - Mirza Hazarın SESİ - MÖCÜZE idi! Belke “ah, naleden” boğulan HAVA – Mirzə Xəzərin SƏSİ ilə hıçqırırdı! Mirza Hazar - 20 Ocakta ölmekde olan Azerbaycan halqına Allahın bahş etdigi İLAHİ SESİ ilə UMUT verdi."[3]

Azerbaycanın tanınmış ziyalısı Sabir Rustamhanlı 2003 yılında Azerbaycanın "Cümhuriyet" gazetesi ile reportajında Mirza Hazarı " Mirza Hazar milli mücadilemizin semboludur" deyə anmıştır.[4]

Ses arşivi

Kaynakça

Genel
Özel
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 
  2. ^ "20 January 1990: Black Face of the Red Terror in Azerbaijan". 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Article on Mirza Khazar". 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 
  4. ^ "Sabir Rustamhanlı". 27 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ FK</span> Azerbaycanlı Futbol Kulübü

Karabağ FK, Ağdam kentinde kurulmuş bir Azerbaycan futbol takımıdır. 1993 yılında Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal edilmesinden sonra kulüp sürgün edilmiştir. Bu yüzden Karabağ, sportif etkinliklerini Ağdam kenti işgalden kurtulana kadar Bakü'de devam ettirdi. Ağdam kenti 20 Ekim 2020'de işgalden kurtulduktan sonra artık maçlarını İmaret Arena'da oynamayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Azeri alfabesi</span> Azerbaycan Türkçesi için kullanılan Latin harfli alfabe

Azerbaycan alfabesi, Azerbaycan'da ilk olarak 1929 yılında kullanılmaya başlanan ancak 1939 yılında Sovyetler'in reddetmesi nedeniyle kullanımdan kaldırılan ve ülkenin bağımsızlığıyla 1991'den bu yana yeniden Azericenin yazımında kullanılmaya başlanan Latin alfabesine dayanan alfabedir. Azerice, Yakutçadan sonra Latin alfabesiyle yazılan ikinci Türk dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Zemfira Meftahatdinova</span>

Zemfira Meftahatdinova(Azerice: Zemfira Əli qızı Meftahətdinova; d. 28 Mayıs 1963, Bakü), Azeri eski atıcı. Skeet kategorisinde 2000'de altın, 2004'te ise bronz olmak üzere iki Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sumgayıt Pogromu</span>

Sumgayıt Katliamı veya Sumgayıt Olayları, Şubat 1988'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sumgayıt kentinde Azeriler tarafından işlenen ve Ermeni sakinlerini hedef alan pogrom.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Kütüphanesi</span>

Azerbaycan Millî Kütüphanesi Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.

Fuad Abdurrahmanov Azeri Sovyet heykeltıraş ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Rüstem</span>

Süleyman Rüstem, Azeri Sovyet şair ve tiyatro yazarıdır.

İmam Mustafayev Taşdemir oğlu Azeri biyolog, bilim insanı ve siyasetçi. 1954-1959 yılları Azerbaycan Komünist Partisi Birinci Sekreteri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan askerî tarihi</span>

Modern Azerbaycan ordusunun tarihi, 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri 26 Haziran 1918'de kurulduğunda, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne dayanmaktadır. ADR Savunma Bakanı Dr. Khosrov bey Sultanov olmuştur. Bakanlık resmi olarak kurulduğunda, General Samet bey Mehmandarov, bakan ve Lt-Gen, Aliağa Şıhlinski yardımcısı oldu. ADR Ordusu Genelkurmay Başkanı Maj-Gen'di. Habib Bey Salimov, Mammad Bey Şulkevich ve Maj-Gen. Abdulhamid Bey Gaytabaşı da rehber oldular.

Gültekin Asgerova, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı ve Azeri hekim.

<span class="mw-page-title-main">İstiklaliyet Caddesi</span>

İstiklaliyet Caddesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir ana caddedir. Cadde, 2.2 km uzunluğunda olup Bakü'nün güney yamaç kesiminde Sebail Rayonu'nda yer almaktadır. Gülüstan Sarayı'ndan başlayarak kuzeye doğru ardından kuzeydoğuya devam ederek, Çeşmeler Meydanı'nın kenarında Aziz Aliyev ve Mammad Amin Rasulzade caddelerinin kesiştiği noktada sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Safarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Eldar Sabir oğlu Safarov(Azerice:Eldar Sabir oğlu Səfərov)(d.4 Ocak 1957,Zahmat,Zangibasar, Ermenistan SSC, SSCB), Azerbaycan Millî Meclisi'nin 1.dönem milletvekili olan Azeri siyasetçidir.YAP Genel Sekreterliği Siyasi Analiz ve Tahmin Dairesi Başkanı (1993-2000), 1998 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı Haydar Aliyevin basın sekreteri, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Albayı, Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Basın Servisi Başkanı (2007-2013)

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.