İçeriğe atla

Mirza Hasan Mezarlığı

Koordinatlar: 39°46′13″K 46°45′10″D / 39.77028°K 46.75278°D / 39.77028; 46.75278
Mirza Hasan Mezarlığı
Harita
KonumŞuşa, Azerbaycan
Koordinatlar39°46′13″K 46°45′10″D / 39.77028°K 46.75278°D / 39.77028; 46.75278
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
SorumluŞuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı
DurumKullanımda

Mirza Hasan Mezarlığı, Şuşa şehrindeki dört tarihî mezarlıktan biridir.

Tarihi

Tarihi mezarlık Şuşa şehrinin kuzey-doğu kısmında yerleşmektedir. Mezarlığın kuruluş tarihi olarak XVIII-XIX yüzyıl gösterilmektedir. Mezarlığın ismi Mirza Hasan Vazirov'la ilişkilidir. Ünlü Vazirovlar ailesinden olan Mirza Hasan Şuşalı olsa da, işleri dolayısıyla Şeki şehrinde yaşamış ve ölümünden sonra Şuşa şehrinde bir zamanlar sevdiği kızın kullandığı yolun üzerinde defn edilmesini vasiyet etmiştir. Böylelikle, mezarlığa onun ismi verilmiştir. Mezarlıkta Kacar sülalesinin Azerbaycan koluna mensup olan şahzadeler ve diğer aile bireyleri de defn edilmiştir. Mezarlıktadakı yazılarda denf edilen kişinin ismi, rütbesi, vazifeleri de yazılmıştır. Şuşa şehri Ermeniler tarafından işgal edildikten sonra mezarlık tahrip edilmiş ve dağıtılmıştır.[1][2][3][4][5]

Mezarlıkta yatan bazı kişiler

Kaynakça

  1. ^ "Şuşanın əbədiyyət ünvanları". azertag.az. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  2. ^ "Qarabağ xanlığına mənsub olan görkəmli şəxsiyyətlərin məqbərələri". vetensesi.qmkdk.gov.az. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  3. ^ "Tarixi vəhşilik bax, budur, düşmənçilik bax, budur!". musavat.com. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  4. ^ "Şuşa qalasında qəbirüstü abidələr". anl.az. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  5. ^ "Etiqrafik abidələr". www.azerbaijan-news.az. 4 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gence</span> Azerbaycanda şehir

Gence, 1935-1989 Kirovobad, Azerbaycan'ın en kalabalık ikinci şehridir. Eski bir yerleşim yeri olan Gence, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Aleksandr'ın eşine atfen şehrin ismi Elizavetpol olarak değiştirilmiştir (1804-1918), 1920-1935 arasında Gence, 1935-1991 arasında Kirovabat olarak adlandırılmış, şehir 1989'da tekrar Gence ismine kavuşmuştur. Bakü'nün 360 km batısında, Gence Çayı'nın iki yakasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Füzuli</span> Azerbaycanda şehir

Füzuli, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde bir şehirdir. Füzuli Rayonu'nun idarî merkezidir. 1993'te Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş ve Varanda (Վարանդա) adı konulmuştur. Daha sonra 2020 yılında İkinci Karabağ Savaşı ile yine Azerbaycan kontrolüne geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hasan Vezirov</span>

Mir Hasan Kasım oğlu Vezirov Azeri sosyalist devrimci. Sosyalist Devrimci Parti'nin Sol SR kısmına mensuptu. Bakü Komünü'nü yöneten 26 Bakü Komiserleri'nden biri. Karabağ Hanlığı'nın lideri İbrahim Halil Han'ın vezirinin büyük torunu.

Yunis Necefov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Nizami Mammedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Şuşa Müzikal Drama Tiyatrosu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren müzikal drama tiyatrolarından biridir.

Revan Ömür oğlu Latifov, Azerbaycanlı asker, İkinci Karabağ Savaşı Şehidi; " Cesur Savaşçı" madalyası ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Firudin Bey Vezirov</span>

Firudin Bey Vezirov, asker, Rus İmparatorluğu ve Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin Tümgenerali. Rus İmparatorluğu ordusunda 15. Tver Drakon Alayının ve 10. Novotroitsko-Yekaterinoslavsky Drakon Alayının komutanı olmuştur.

Şuşa Kalesi,, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Şuşa şehrinde bulunan bir kaledir. Kalenin yapımına 1753 yılında başlanmıştır. Kale, günümüzde hala varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Mercanlı Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Hoca Mercanlı Camii Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir. Başkent Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıkta, Şuşa'nın Hoca Mercanlı mahallesinin Mirza Alakber Sabir caddesinde yer almaktadır. Sovyet döneminde Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın bir parçası olan Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermeni kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 8 Kasım 2020'de Azerbaycan kuvvetleri, üç günlük bir muharebenin ardından şehri geri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gence Kapısı</span>

Gence Kapısı Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde Şuşa kalesinin dört giriş kapısından biridir. Kale ve şehir, 8 Mayıs 1992'den itibaren Ermeni kuvvetlerinin işgali altındaydı, ancak üç günlük bir müharebenin ardından 8 Kasım 2020'de Azerbaycan kuvvetleri tarafından geri alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zöhrapbeyov'un evi</span>

Zöhrapbeyov'un evi, Abbaskulu bey Zöhrapbeyov'un Azerbaycan'ın Şuşa kentindeki evidir. Şuşa'nın ünlü ailelerinden Zöhrapbeyovların bir mensubuydu. Ev, Şuşa'daki Ocakkulu caddesinde yer alır ve 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

Mehdikulu Han Cevanşir, Karabağ Hanlığı'nın sonuncu ve dördüncü hanı. Karabağ Hanı olan İbrahim Halil Han ve eşi Hurşid Beyüm'ün oğludur.

Hoca Mercanlı Kuyusu, Azerbaycan'ın Şuşa kentinin Hoca Mercanlı mahallesinde yer alan, aynı adı taşıyan camiden çok uzak olmayan kuyu. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 8 Mayıs 1992'de Şuşa'nın Ermeni birlikleri tarafından işgal edilmesinden bu yana, kuyu ihmal edilmiş ve sonunda kurumuştur.

Mirza Sadık Latifov Azerbaycanlı şair, hekim, öğretmen ve Meclis-i Ferâmuşan edebiyat cemiyetinin üyesiydi.

Zeynal bey Vezirov Azerbaycanlı bir siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti parlamentosu üyesiydi.