İçeriğe atla

Miroslav Kraljević

Miroslav Kraljević
Köpekli Otoportre (1910)
Genel bilgiler
Doğum14 Aralık 1885(1885-12-14)
Ölüm16 Nisan 1913 (27 yaşında)
UyrukHırvat
AlanıResim, heykel
Sanat eğitimiMünih Güzel Sanatlar Akademisi
Katıldığı akımlarİzlenimcilik, Noktacılık, Dışavurumculuk

Miroslav Kraljević (14 Aralık 1885 – 16 Nisan 1913), Hırvat ressam, gravürcü, heykeltıraş.

Hırvatistan'daki modern sanatın öncülerinden biridir.[1] Portreleri ve eserleri ile tanınır. İzlenimcilik, Noktacılık, Dışavurumculuk gibi birçok farklı tarzda eser üretmiştir.[2] Eserleri Dubrovnik Modern Sanat Müzesi ve Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi'nde görülebilir.

Yaşamı

1885'te Gospić şehrinde dünyaya geldi. Çocukluğu Zagreb'de geçti. Lise öğrenimini Gospic'de tamamladı. 1904'te Viyana'ya giderek hukuk öğrenimine başladı; bir yandan da özel resim dersleri aldı. İki yıl sonra hukuk eğitimini bırakıp sadece resim ile ilgilenmeye başladı. 1906'da Münih'e giderek özel bir okulda gravür öğrendi. Ardından Güzel Sanatlar Akademisi'nde Oskar Herman, Vladimir Becić ve Josip Račić ile birlikte okudu. Bu üç sanatçı ile birlikte ileride Hırvat modern sanatında "Münih Grubu" olarak anılan bir grubun parçası oldu.

Münih'teki eğitimini tamamladıktan sonra Požega'da yaşayan ailesinin yanına döndü.[2] 1910 yılını ve 1911'in büyük bölümünü orada geçirdi. Çok tanınmış oto-portreleri ve manzara resimlerinden birçoğunu bu dönemde yaptı. Heykelle de ilgilendi.

1911'de bir devlet bursu ile Paris'e gitti. Grande Chaumière Akademisi'ne yazılsa da daha çok arkadaşlarının atölyelerinde çalıştı. Vereme yakalandı ve hastalığına rağmen çalışmayı sürdürerek en önemli yapıtlarını üretti. Bir yıl sonra evine döndü.

1912'de Zagreb'de ilk kişisel sergisini açtı. Bir stüdyo kiralayarak 1913 yılı Aralık ayına kadar resim yapmayı sürdürdü, sonra tedavi için bir senatoryuma yattı. İki ay sonra Zagreb'e döndü ve 16 Nisan 1913'te veremden öldü. Cenazesi Požega'da defnedildi.

Kaynakça

  1. ^ "Miroslav Kraljević Retrospective". Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi web sitesi. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  2. ^ a b "Exhibition Of Miroslav Kraljević & Three Other Croatians @ Castle Garden Bazaar Exhibition Of Miroslav Kraljević & Three Other Croatians @ Castle Garden Bazaar". xpatloop.com sitesi 5 Mart 2020. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kocamemi</span>

Ahmet Zeki Kocamemi, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Alexej von Jawlensky</span> Rus ressam

Alexej von Jawlensky "Alexei Georgijewitsch Jawlenski";, dışavurumculuğun önemli ressamlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Otto Dix</span>

Wilhelm Heinrich Otto Dix,, Alman ressam ve gravürcü. Weimar Cumhuriyeti'ndeki sosyal hayat hakkında yaptığı sert ve acımasız betimlemelerle tanınan Dix, George Grosz ile birlikte Yeni Nesnellik akımının öncülerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Fuat Soyhan (1885-1961) Eski Kafkasya'da kurulmuş olan Şirvanlı Devleti’nin son hükümdarı Hacı Davut Han’ın 4. kuşak torunu, Safranbolu Mülkiye Kaymakam’ı Şair Hıfsı Bey’in oğludur.

<i>Vincent van Goghun yaptığı portreler</i> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh, izlenimcilik akımının yayıldığı zamanlarda yaşamıştır. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra ressamlar artık fiziksel formları taklit etmek yerine resmettikleri kişiler, mekânlar ve nesnelerin ardındaki duygu ve düşünceleri aktarma yoluna girmişlerdir. İzlenimci ressamlar buna kuvvetli fırça darbeleri kullanarak, bazı renk tonlarını vurgulayarak ve ışıklandırmaya dikkat ederek ulaşmaya çalışmışlardı. Vincent van Gogh, bu ideolojiyi resimlerinde kullandığı özne ve nesnelerle olan ilişkisini ve onlara karşı duyduğu hisleri tasvir edebilmek için kullandı. Van Gogh’un yaptığı portreler, ressamın portresini yaptığı kişilerle olan ilişkilerini ve bu öznelerin iç özelliklerini yansıtmak için renk ve fırça darbelerinin kullanımına odaklanır.

Mato Celestin Medović, Hırvat ressam.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Ziegler</span>

Adolf Ziegler, Alman ressam ve politikacıydı. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından, Partinin Alman modern sanatçılarının çoğu tarafından "yozlaşmış sanat" olarak tanımladığı yapıtların tasfiyesini denetlemekle görevlendirildi. Hitler'in en sevdiği ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Danil</span>

Konstantin Danil 19. yüzyılın Sırp ressamıydı. En çok portreleri ve dini resimleri ile ünlüdür. Danil, Biedermeier'in en önemli Sırp ressamı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Milena Pavloviç-Barili</span> Sırp ressam ve şair

Milena Pavlović-Barili Sırp ressam ve şairdir. Sırp modernizminin en önemli kadın sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Katarina Ivanović</span>

Katarina Ivanović (1811-1882), Avusturya İmparatorluğu'ndan bir Sırp ressamdır. Modern sanat tarihinin ilk Sırp kadın ressamı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Dragutin Lerman</span> Hırvat kâşif

Dragutin Lerman, bir Hırvat kaşif.

<span class="mw-page-title-main">Đuro Pilar</span>

Đuro Pilar Hırvat jeolog, paleontolog ve Zagreb Üniversitesi'nde profesör ve rektördü.