İçeriğe atla

Mirosław Hermaszewski

Mirosław Hermaszewski
Mirosław Hermaszewski
Mirosław Hermaszewski
Mirosław Hermaszewski
Doğum 15 Eylül 1941(1941-09-15)
Ölüm 12 Aralık 2022 (81 yaşında)
Ülkesi  Polonya
Durumu Emekliye ayrıldı
Rütbesi Tuğgeneral
Meslek Pilot
Programı Interkosmos
Görev adı Soyuz 30
Uzayda geçirdiği süre 7 gün 22 saat 2 dk 59 sn

Mirosław Hermaszewski (15 Eylül 1941 - 12 Aralık 2022), Polonyalı askerî pilot ve kozmonot. Polonya Hava Kuvvetleri pilotu olup Interkosmos Araştırma Kozmonotu olarak Soyuz 30 görevine çıktığında uzaya çıkan ilk ve tek Polonya vatandaşıdır.[1]

Mirosław Hermaszewski, 12 Aralık 2022 tarihinde hayatını kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ "Mirosław Hermaszewski – pierwszy Polak w kosmosie" (Lehçe). Polskie Radio. 5 Temmuz 2018. 10 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Ulrich Rudel</span> Uçak pilotu

Hans-Ulrich Rudel, II. Dünya Savaşı'nın Alman bombardıman uçak pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">German Titov</span> Sovyet kozmonot (1935-2000)

German Stepanoviç Titov, Sovyet kozmonot. Yuri Gagarin, Amerikalı astronotlar Alan Shepard ve Gus Grissom'dan sonra uzaya çıkan dördüncü insandır.

<span class="mw-page-title-main">Mirosław Szymkowiak</span> Polonyalı futbolcu

Miroslaw Szymkowiak, bir zamanlar Trabzonspor'da oynayan Polonyalı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Komarov</span>

Vladimir Mihailoviç Komarov, Sovyet kozmonotu, bir uzay uçuşunda hayatını kaybeden ilk insan.

<span class="mw-page-title-main">Robert Kubica</span>

Robert Józef Kubica, (Lehçe telaffuz: [ˈrɔbɛrt kuˈbit͡sa] Polonyalı Formula 1 pilotu. 2023 yılında Alfa Romeo Racing takımında yedek pilot olarak devam ettikten sonra 2024 yılında Alfa Romeo Racing adını Sauber Motorsports olarak değiştirmesi ve yeni pilot kadrosunun gelmesi ile Formula 1 kariyeri son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 8</span> Ayın yörüngesinde bulunan ilk ekip

Apollo 8, alçak Dünya yörüngesinden ayrılan ve Ay'a ulaşan ilk mürettebatlı uzay uçuşuydu. Mürettebat, Ay'a inmeden etrafında on kez döndü ve ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü. Bu üç astronot, Ay'ın uzak tarafına ve Dünya'nın doğuşuna şahsen tanık olan ve fotoğraflayan ilk insanlardı.

<span class="mw-page-title-main">Tomasz Kuszczak</span>

Tomasz Mirosław Kuszczak, en son İngiliz takımlarından Birmingham City FC ve Polonya millî takımı'nda forma giymiş Polonyalı eski profesyonel kalecidir.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Nişanı</span>

Domuzlar Körfezi Nişanı, Küba Cumhuriyeti tarafından verilen Jose Marti ve Carlos Manuel Cespedes madalyalarıyla beraber önde gelen üç nişandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya millî basketbol takımı</span>

Polonya millî basketbol takımı, Polonya'yı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden basketbol takımıdır. 28 kez Avrupa Basketbol Şampiyonası'na, 2 kez FIBA Basketbol Dünya Kupası'na ve 6 kez de Olimpiyat Oyunları'na katılmıştır. Takımı Mike Taylor çalıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Glenn</span> Amerikalı astronot ve politikacı (1921–2016)

John Herschel Glenn Jr., Amerikalı havacı, mühendis, astronot ve Ohio'dan ABD Senatörüydü. 1959 yılında NASA tarafından Mercury Projesi uzay aracını uçurmak için seçilen askerî test pilotlarının oluşturduğu Merkür yedilisi'nin üyelerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İgor Volk</span>

İgor Petroviç Volk, Sovyet-Rus kozmonot ve test pilotudur.

Talgat Amangeldyuly Musabayev, Kazak test pilotu ve üç uzay uçuşu yapan eski kozmonottur. İlk iki uzay uçuşu, Rus uzay istasyonu Mir'de uzun süreli konaklamalardı. Üçüncü uzay uçuşu, ilk ücretli uzay turisti Dennis Tito'yu da taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kısa süreli bir ziyaret göreviydi. Kasım 2003'te kozmonot olarak emekli oldu. 2007'den beri Kazakistan Ulusal Uzay Ajansı KazCosmos'un başkanıdır.

<i>Salyut 7</i> (film)

Salyut 7 Klim Shipenko tarafından yönetilen ve Aleksey Samolyotov tarafından senaryosu yazılan 2017 Rus afet filmidir, filmin başrollerini Vladimir Vdovichenkov ve Pavel Derevyanko paylaşmaktadır. Hikâye, 1985 yılında Sovyet Salyut programının bir parçası olan Soyuz T-13 görevine dayanmaktadır; tarihte ilk kez 'ölü' bir uzay istasyonunun yanaştırılıp tekrar hizmete sokulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mirosława Krajewska</span>

Mirosława Krajewska, Polonyalı aktris.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 30</span>

Soyuz 30, Haziran 1978'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise altıncı ve beşinci başarılı kenetlenme göreviydi. Soyuz 30 mürettebatı, uzun süreli Soyuz 29 mürettebatını ziyaret eden ilk kişiler oldu.