İçeriğe atla

Mirko Marjanović

Mirko Marjanović Sırp-Hırvatça telaffuz: [mǐːrko marjǎːnoʋit͡ɕ]; 27 Temmuz 1937 – ö. 21 Şubat 2006) 1994 yılından 2000 yılına kadar Sırbistan'ın eski Başbakanı ve Slobodan Milošević'in Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) üst düzey bir yetkili idi.

Biyografi

Marjanović, Yugoslav Krallığı'nın Littoral Banovina şehrinde (bugünkü Hırvatistan), Knin'de 7 çocuğu olan büyük bir işçi sınıfı ailesi içinde dünyaya geldi. 4 kardeşi ve 2 kızkardeşi vardı. Babası Dušan yerel fabrikada çalışırken annesi Marija ev hanımıydı. İlkokulu memleketinde tamamladıktan sonra, Zagreb'e taşındı ve orada hiçbir zaman bitiremediği müzik akademisine gitti. Daha sonra Belgrad'a taşındı. 1960'ta Belgrad Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mikroekonomi bölümüne girdi.

Mezuniyet sonrası, Tince fabrikasında müdür olarak göreve başladığından beri Knin'e geri döndü. Oradan mali direktör konumuna geçti ve sonunda Zenica'daki metalurji fabrikasına geçti. 1973'te Yugoslav'daki siyah metalürji ve diğer ağır sanayilerin% 80'ine yakın olan devlet şirketi olan Progres'in Moskova karakoluna geçti. 1976'da Progres'teki direktörlerden biri haline geldi.

1979'da Marjanoviç, Progres genel müdürü olarak seçildi.

1989-1994 yılları arasında FK Partizan'ın yönetim kurulunun başkanıydı. Görev süresince yaptığı önemli hareketlerden biri, Aralık 1989'da Predrag Mijatović'i kulübe transfer etmesi oldu.  Kulüpten ayrıldıktan sonra, Partizan'ın onursal başkanı olarak seçildi.

Siyasal kariyeri

Sırbistan başbakanı 1994-1998

Marjanoviç, görev süresini 18 Mart 1994'te başlattı. Sırp cumhurbaşkanı Slobodan Milošević'in kuklası olarak kabul edildi. Doğal olarak, Marjanoviç, şu anda Yugoslavya Cumhurbaşkanı görevini sürdüren Slobodan Milošević'in yalnızca bir uzantısı olarak devam etti. Miloševć'in Sırbistan Sosyalist Partisi'nin en üst düzeydeki kaynaklarından Marjanoviç'in hükûmetini Evropljanin dergisinde açıklanan nedenleri şöyle: Başbakan Marjanoviç bir şeyler öneriyor - bakanlar oy kullanmıyor - ve Marjanović sadece konuyu üzerinde anlaşmaya varıldığı gibi sonuçlandırıyor. Elbette Marjanoviç, Miloševic'e danışmadan bir şey önermiyor ve sonuç çıkarmıyor.

Hatta milletvekili Vojislav Šešelj, hükûmet toplantılarının her zaman iyi hazırlandığını ve 15-20 dakikadan fazla sürmediğini söylediğinde bu işlem prosedürünü dolaylı olarak doğruladı.

Buldozer Devriminden iki hafta sonra Marjanoviç, 21 Ekim 2000 tarihinde, Sırbistan Demokratik Muhalefeti (DOS), Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ee Sırp Yenileme Hareketi (DPT) tarafından yeni parlamento seçimleri düzenlenene kadar devam etti.

Marjanoviç hiçbir zaman yargılanmadı. Ekim 2000'de Slobodan Milošević'in devrilmesini takiben yeni yetkililerin göreve başlamasından sonra kendisine aleyhinde herhangi bir yasal işlem yapılmadı. 23 Ocak 2002'de Marjanović, Progres'in ana yönetim kurulu başkanı olarak yeniden seçildi.

Ölümü

21 Şubat'ta, 68 yaşındaki Belgrad'da açıklanmayan nedenlerle öldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vojislav Koštunica</span> 8. Sırbistan Cumhuriyeti Başbakanı

Dr. Vojislav Koštunica, Sırp siyasetçi. Sırbistan'ın 7. başbakanıdır. Ayrıca Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin de Slobodan Milošević'ten sonraki son devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Đinđić</span> Sırbistan eski başbakanı

Zoran Đinđić, 2001 yılından itibaren 2003 yılında uğradığı suikaste kadar Sırbistan Başbakanı olarak görev yaptı. 1997 yılında Belgrad Belediye Başkanı oldu; uzun süre muhalif bir politikacı olan Đinđić aynı zamanda felsefe doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Slavica Đukić Dejanović</span> Sırbistan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı

Slavica Đukić Dejanović, , Sırp siyasetçi, Sırbistan Sosyalist Partisi 'nin uzun süreden beri üyesi ve 25 Haziran 2008 tarihinden itibaren Sırbistan Millî Meclisinin mevcut başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ivica Dačić</span> Sırbistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanı

Ivica Dačić Sırp siyasetçi. Eski Sırbistan Başbakanıdır. Sırbistan Sosyalist Partisi lideridir ve 27 Temmuz 2014 - 22 Ekim 2020 tarihleri arasında Sırbistan Birinci Başbakan Yardımcısı olmuştur. 22 Ekim 2020 - 1 Ağustos 2022 tarihlerinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapmıştır. 26 Ekim 2022 tarihi itibarıyla Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanıdır.

Sırbistan Demokrat Partisi, Sırbistan'daki millî muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Partisi</span>

Sırbistan Sosyalist Partisi Sırbistan'da bulunan bir siyasi parti. Resmi olarak demokratik sosyalist bir partidir. Parti aynı zamanda kendisini bu şekilde adlandırmasa da Sırp milliyetçisi çizgisiyle tanınır. Parti kendini içindeki tartışmalara rağmen merkez sol bir konumda tanımlar.

Milomir Minić, 2000'den 2001'e kadar Sırbistan başbakanlığı yapmış Sırp politikacı.

Nikola Šainović, bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın Karadağ asıllı eski Başbakanı. Sırbistan Sosyalist Partisinin üyesidir.

Radoman Božović bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Rrahman Morina</span>

Rrahman Morina, Yugoslav komünist politikacı, Kosova Komünistler Ligi'nin 27 Ocak 1989 - 12 Ekim 1990 tarihleri arasında görev yapan son parti genel sekreteridir. Kosova Arnavutu olan Morina Arnavutluk ve Kosova'nın Birleşmesina karşı çıkan sıkı bir Arnavut ayrılıkçılığı karşıtı idi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Solu</span>

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Božidarka Kika Damjanović-Marković</span> Yugoslavyada faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman (1920-1996)

Božidarka Damjanović-Marković veya takma ismiyle Kika, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman. Savaş sonrası pek çok görev aldı, Federal Meclis ve Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde parlamento yardımcısı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vera Miletić</span>

Vera Miletić, Sırp öğrenci, aktivist ve Yugoslav Partizanı. Savaş sırasındaki partizan faaliyetleri yürütürken bildiklerini polise anlatması ve bu nedenle çok sayıda parti yetkilisinin ölümüne neden olması nedeniyle hain ilan edilmiştir. Sırp cumhurbaşkanı Slobodan Milošević'in kayınvalidesi Mirjana Marković'in annesi idi.

Kırmızı Bereliler veya Frankiler olarak da bilinen Özel Operasyonlar veya Özel Operasyonlara Özel Birimi, Devlet Güvenlik Servisi 'nin (RDB) seçkin bir özel kuvvetler polis birimiydi. JSO, 1996 yılında Željko Ražnatović "Arkan" ve Franko Simatović'in komutasındaki paramiliter birimlerinin birleştirilmesi ve bunların Sırp Devlet Güvenlik Servisi (RDB) başkanı Jovica Stanišić'in himayesinde Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin güvenlik sistemine dahil edilmesiyle kuruldu. 1996'dan Kasım 2001'e kadar, resmi olarak RDB'nin kontrolündeydi. Birim, Sırbistan Başbakanı Zoran Đinđić'in, birimin bazı üyelerinin katıldığı bir komplo sonucu öldürülmesinden sonra Mart 2003'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dragan Đilas</span> Sırp siyasetçi

Dragan Đilas, 2008'den 2013'e kadar Belgrad Belediye Başkanı olan Sırp politikacı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.

Haziran 1991'de Boşnakların ve Bosnalı Sırpların temsilcileri, Yugoslavya krizi esnasında Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti'nin gelecekteki statüsünü tartışmak üzere bir araya geldi.