Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.
Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.
Hüseyin Karabey, Kürt asıllı Türk yönetmen, senaryo ve kurgu yazarı, film yapımcısı.
Kürt sineması, Türkiye, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Suriye, İran veya Kürt diasporası gibi bölgelerde yaşayan Kürtlerin film endüstrisine dair faaliyetlerini ve sinema kültürlerini kapsamaktadır.
Evrim Alataş, Türk yazar, gazeteci, senarist, eleştirmen ve insan hakları savunucusudur.
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekim ve 17 Ekim 2009 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 2005 öncesi kazananlara verilen Venüs heykeli ödülü bu festivalde yeniden verildi.
Min Dît, 2009 yapımı sinema filmi. Türkiye'de 2 Nisan 2010 tarihinde vizyona giren filmin öyküsünü Evrim Alataş ile Miraz Bezar yazdı; senaryo ve yönetmenliğini ise Miraz Bezar üstlendi. Diyarbakır'da çekilen Min Dît, çatışmalı dönemde anne ve babalarını kaybeden iki çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. Kürtçe çekilen ve Türkçe altyazı ile verilen ilk film olma özelliğini taşıyan Min Dît'in prodüksiyonu Bezar Film & Corazón International tarafından yapıldı ve katıldığı birçok festivalden, birçok ödül kazandı. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film oldu. Festivalde, ulusal yarışmada yer alan filmin gösterimi esnasında ve bu gösterim sonrası yapılan söyleşide senaryo üzerinde tartışmalar yaşandı.
17. Adana Altın Koza Film Festivali, 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivalidir. Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın sonuçları Adana Merkez Park Amfi Tiyatro'da düzenlenen ödül töreninde açıklandı. CNN Türk'ten canlı yayınlanan gecenin sunuculuğunu Öykü Serter ve Oktay Kaynarca yaptı.
48. Altın Portakal Film Festivali, 8-14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 48'incisiydi. Festival, Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlendi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali İzleyici Ödülü, Uluslararası Antalya Film Festivali'nde halk jürisi tarafından birinci seçilen filme verilen ödüldür. Bir süre Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kurucusu kabul edilen eski belediye başkanlarından Avni Tolunay anısına verilen ödül, ilk olarak 1989 yılında verilmeye başlandı.
2012 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 49.'su. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Srđan Dragojević, Sırp film yönetmeni, yapımcı ve senaryo yazarıdır.
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Uluslararası Fecr Film Festivali ya da Fecr Film Festivali İran'ın başkenti Tahran'da her yıl düzenlenen film festivalidir.
Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.
53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 16 Ekim ve 23 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu yaptı. Jüri üyeleri arasında ise oyuncu Mehmet Özgür, Altın Portakallı oyuncu Beste Bereket, Duvara Karşı, Üç Maymun ve Mustang gibi filmlerdeki çalışmalarıyla tanınan casting direktörü Harika Uygur, aralarında Faize Hücum, Bir Avuç Cennet ve Ağır Roman'ın da bulunduğu filmlerin yapımcısı Sabahattin Çetin, müzisyen Orhan Topçuoğlu ve Tromsø Uluslararası Film Festivali’nin direktörü Martha Otte yer aldı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümün jüri başkanlığını ise İngiliz film yönetmeni Hugh Hudson yaptı.
Hişam Zaman, Norveçli Kürt film yönetmeni, senarist ve yapımcı.
Klamek ji bo Beko, Almanya'da yaşayan Kürt müzisyen Nizamettin Ariç'in yönettiği, senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynadığı 1992 Almanya-Ermenistan ortak yapımı sinema filmidir. Sinema tarihinin ilk Kürtçe filmi olarak kayda geçen filmin çekimleri Türkiye-Ermenistan sınırında gerçekleşti.
37. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 6 - 17 Nisan 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalin "Ulusal Yarışma" bölümünün jüri başkanlığını bu yıl, yönetmen Pelin Esmer gerçekleştirmiştir.