İçeriğe atla

Mir Şemseddin Edib-Sultani

Mir Şemseddin Edib-Sultani
DoğumMir Şemseddin Edib-Sultani
12 Mayıs 1931(1931-05-12)
Burucerd, İran
Ölüm12 Ekim 2023 (92 yaşında)
Tahran, İran
EğitimTahran Üniversitesi
MeslekFilozof, yazar ve çevirmen
Tanınma nedeniBatı filozofisi
Analitik filozofi
ÖdüllerUluslararası Farabi Ödülü

Mir Şemseddin Edib-Sultani (Farsça:میر شمس‌الدین ادیب‌سلطانی; d. 12 Mayıs 1931 – 12 Ekim 2023), İranlı filozof, yazar ve çevirmen. Sultani, 12 Mayıs 1931'de Burucerd, İran'da doğdu. Tahran Üniversitesi'nde ögrenim gördü. En çok; klasik bazı felsefe kitaplarını Farsçaya çevirmesiyle adını duyurmuştur. Çalışmalarıyla Uluslararası Farabi Ödülü'nü kazandı.[1][2] Sultani, 12 Ekim 2023'te Tahran, İran'da doğal nedenlerden 92 yaşında ölmüştür.[3]

Kitapları

  • An introduction to the writing of the Persian script. Amirkabir Yayınları, Tahran, 1976.
  • The Question of the Left and Its Future: Notes of an Onlooker, Hermes Yayınları, Tahran, 2010. 9789643636401
  • Topics in Decision Problem, Amir Kabir Yayınları, Tahran, 2013. 978-964-00-1495-0

Çevirileri

  • Critique of Pure Reason yazar: Immanuel Kant
  • Organon çevirisi: Aristoteles
  • Tractatus Logico-Philosophicus yazar: Ludwig Wittgenstein
  • Principles of Mathematical Logic yazar: David Hilbert ve Wilhelm Ackermann
  • Philosophical Essays yazar: Bertrand Russell
  • The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark yazar: William Shakespeare
  • The Tragedy of King Richard the third yazar: William Shakespeare

Kaynakça

  1. ^ "مسئله چپ؛ نگاهی به اثری از میرشمس الدین ادیب‌سلطانی". BBC News (Farsça). 4 Mayıs 2011. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  2. ^ "هیچ‌کس حال ادیب را نمی‌پرسد!". Khabaronline (Farsça). 26 Ağustos 2014. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  3. ^ "میرشمس‌الدین ادیب سلطانی درگذشت". ISNA. 12 Ekim 2023. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hüseyin Nasr</span>

Seyyid Hüseyin Nasr, George Washington Üniversitesi'nde İslâmî ilimler uzmanı İranlı profesör, müslüman mütefekkir.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu Hanedanı</span> Oğuz Türklerinin Kınık boyuna bağlı bir Türk hanedanı

Selçuklu Hanedanı, Orta Asya kökenli Oğuz Türklerinin bir kolu olan Kınık boyuna mensup bir aile. Dukak'ın soyundan gelen ve Selçuk'un kurduğu Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile bir hanedan halini alan Selçuklular 11. ve 14. yüzyıllar arasında Orta Asya'nın bir bölümünü, Anadolu'yu ve Orta Doğu'yu yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Pehlevi</span> Pehlevi Hanedanından İran şahı

Rıza Şah Pehlevi, 1925-1941 arasında İran'ın şahı. Büyük Rıza Şah adıyla da tanınır. Kaçar Hanedanı'nın son şahı olan Ahmed Kaçar'ı devirerek Pehlevi Hanedanı'nı kurdu. Kurduğu Pehlevi rejimi laik, milliyetçi, militarist ve anti-komünist bir rejimdi.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<i>Titus Andronicus</i> Shakespeare oyunu

Titus Andronicus tanınmış İngiliz yazar William Shakespeare'in ilk trajedi eseridir. Bu oyunun ilk yazılma tarihinin 1590'lı yılların başlarında olduğu sanılmaktadır. İlk basılmış biçiminin 1594'te olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Mutahhari</span>

Murtaza Mutahhari, İranlı alim, din bilgini, filozof, üniversite hocası ve siyasetçidir. Ali Şeriati'yle birlikte 1979 İran İslam Devrimi'nin entelektüel zemininin hazırlayıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

İsmail Selami yazar, sözlükbilimci, İranolojist ve siyasi analisttir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Cevan</span>

Ali Cevan İranlı fizikçi. Buluşlarıyla kuantum fiziği ve spektroskopi alanlarında önemli gelişmelerin önünü açtı. 1960'ta William R. Bennett ile gaz lazerini buldu. 2007'de hazırlanan "Yaşayan En Büyük 100 Deha" listesine 12. sıradan girdi.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Necef Deryabenderi</span> İranlı yazar

Necef Deryabenderi, İranlı yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Gafuriferd</span>

Hassan Ghafourifard, İranlı siyasetçi, akademisyen ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İmami-Kaşani</span>

Muhammed İmami-Kaşani, İranlı din adamı ve siyasetçi.