
Mtsheta, Gürcistan'ın en eski kentlerinden biridir. Doğu Gürcüstan'da, tarihsel Kartli bölgesinde yer alır. Başkent Tiflis yakınlarında, Kura ve Aragvi ırmaklarının birleştiği yerde kuruludur. MÖ 3. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasında Kartli Krallığı'nın başkenti olan Mtsheta, bugün Mtsheta-Mtianeti bölgesinin yönetsel merkezidir. Gürcüler, 317 yılında Hristiyanlığı burada kabul ettiler ve kent, Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin bugün de merkezidir.

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

Şovalyeler Kalesi,, ya da Crac des Chevaliers, Arapça adıyla قلعة الحصن (Kal'atü'l-Hısn), Suriye'de yer alan bir Haçlı kalesi ve Dünya'nın günümüze kadar korunmuş en önemli Orta Çağ kalelerinden birisidir.

Shuri Kalesi, Japonya'nın Naha kentinde bulunan bir gusuku kalesidir. Kale, Ryukyu Krallığı'nın sarayıydı. 1945 yılında Okinawa Muharebesi sırasında neredeyse tamamen yıkılmış olup 1992'de eski fotoğrafları ve tarihi kayıtlara dayanılarak yeniden inşa edildi. 2000 yılında UNESCO tarafından diğer gusuku alanları ile birlikte Dünya Mirası listesine dahil edildi.

Thăng Long İmparatorluk Kalesi, ilk kez Lý Hanedanlığı döneminde inşa edilen ve daha sonra Trần, Lê ve sonunda Nguyễn Hanedanlıkları tarafından genişletilen kraliyet muhafazasını barındıran kültür kompleksidir. Kalıntılar bugün kabaca Hanoi Kalesi ile örtüşmektedir.

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

Niasvizh Kalesi veya Nesvizh Kalesi, Belarus'un Nesvizh şehrindeki Radziwiłł ailesinin konut kalesidir. Deniz seviyesinden 183 metre (600 ft) yukarıda yer almaktadır.

Ouro Preto, Brezilya'nın Minas Gerais Eyaletindeki Serra do Espinhaço dağlarında bulunan eski bir sömürge madenciliği kenti ve öne çıkan Barok mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası alanıdır.
Bu liste, Karayipler'deki UNESCO Dünya Mirası listesidir. Hollanda Antilleri'ndeki Curaçao aracılığıyla Hollanda, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir.

Gorham's Mağarası, Britanya Denizaşırı Toprakları arasında yer alan Cebelitarık'ta bulunan doğal bir deniz mağarasıdır. Neandertalların Avrupa'da bilinen en son yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Vanguard Mağarası, Hyaena Mağarası, Bennett Mağarası ve Gorham's Mağarası birleşerek Dünya Mirası olarak ilan edilen Gorham's Mağara Kompleksi'ni oluşturmaktadır.

Litomyšl Kalesi, Çekya'daki en büyük Rönesans kalelerinden biridir. Çek devletine aittir. Litomyšl şehrinin merkezinde yer alır ve 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Litomyšl Kalesi, ilk kez İtalya'da ortaya çıkan ve Çek topraklarında geliştirilmiş bir yapı türü olan çarşı kalesinin olağanüstü bir örneğidir.

Budin Kalesi (Macarca: Budavári Palota;, Budapeşte'deki Macar krallarının tarihi kalesi ve saray kompleksidir.

Lascaux,, Fransa'nın güneybatısındaki Dordogne ilindeki Montignac köyü yakınlarında yer alan mağara kompleksidir. 600'den fazla paryetal duvar resmi mağaranın iç duvarlarını ve tavanlarını süslemektedir. Resimler öncelikle Üst Paleolitik zamanın fosil kayıtlarına uygun olan tipik yerel ve çağdaş faunaya aittir. Birçok kuşağın mağara resimlerinde etkisi olduğu düşünülmektedir ve resimler günümüzden 17,000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Lascaux 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girdi ve Vézère Vadisi'ndeki Tarihöncesi Alanlar ve Dekore Edilmiş Mağaralar Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası haline geldi.

Brest Kalesi ya da bilinen eski adıyla Brest-Litovsk Kalesi, Brest, Belarus ya da eski adıyla Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde bulunan 19. yüzyıl yapımı bir Rus kalesidir. 22 Haziran 1941 tarihinde II. Dünya Savaşı'nda Barbarossa Harekâtı'nın başlamasıyla Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ni işgal etmiştir. Savaşın Doğu Cephesi'ndeki Brest-Litovsk Muharebesi'ndeki savunmalarından dolayı Brest Kalesine 1965 yılında Kahraman Kale unvanı verilmiştir. Kahraman Kale unvanı Kahraman şehir unvanına karşılık geliyordu. On iki Sovyet şehri bu unvanı almaya hak kazanmıştır. Brest Kalesi, 135 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Arg-ı Bem, İran'ın Bem kentinde bulunan bir tarihi kerpiç kale kompleksidir. İpek Yolu üzerinde yer almakta olup tarihi Ahameniş İmparatorluğu'na ve hatta ötesine kadar uzanmaktadır. Kale en parlak dönemini, önemli ticaret yollarının kavşağında olan ve ipek ve pamuklu giysilerin üretimi ile bilinen yedinci ila 11. yüzyıllarda yaşamıştır.

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

Belarus'ta dört tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. Geçici listede ise on bir miras vardır.

Jaisalmer Kalesi, Hindistan'ın Racastan eyaletindeki Jaisalmer şehrinde yer alan bir kaledir. Eski şehrin nüfusunun yaklaşık dörtte biri hala kale içinde bulunduğundan, dünyadaki çok az "yaşayan kaleden" biri olduğu kabul edilmektedir. 800 yıllık kalenin içinde günümüze kadar iyi korunmuş bir kısmı, Jaisalmer şehriydi. Kale duvarlarının dışındaki ilk yerleşimlerin, artan Jaisalmer nüfusunu barındırmak için 17. yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilmektedir.