İçeriğe atla

Mir Celal Paşayev

Mir Celal Paşayev(AzericeMir Cəlal Paşayev; d. 26 Nisan 1908, Halhal, İran - ö. 28 Eylül 1978, Bakü), yazılarını yazarken kullandığı Mir Celal adıyla da bilinen Azerbaycanlı yazar ve edebi eleştirmen. Şu anki Azerbaycan first ladysi olan Mehriban Aliyeva'nın dedesi.

Eğitim ve Meslek Hayatı

1928 yılında Gence'de eğitim alanında bir derece alan Mir Celal iki yıl sonra daha önce Lenin'in de öğrenci olduğu Tataristan'daki Kazan Devlet Üniversitesi'nde okumaya başladı. Daha sonra Bakü Devlet Üniversitesi'ne kaydoldu. Burada okurken birçok araştırma yaptı ve çeşitli gazeteler için yazdı. Bunların arasında en dikkat çekeni, Azerbaycan'da birçok seçkin edebiyatçının hayatlarının başında katkıda bulunduğu ve yazılar yazdığı Genç İşçiler için yazdığı yazılar idi. 1933'te Bakü Devlet Üniversitesi'de araştırmacı olarak Azerbaycan Edebiyat Tarihi üzerine yoğunlaştı. Yüksek lisans tezi olarak meşhur Azeri 15. yüzyıl şairi Fuzuli'nin şiirleri hakkında bir kitap yazdıktan sonra, 1947'de Bakü Devlet Üniversitesi'nde ünlü mizah dergisi Molla Nasreddin ve yazarlarına özel bir vurgu yaparak doktora tezini tamamladı. Aynı zamanda aynı yıl Bakü Devlet Üniversitesi'nde profesör oldu ve hayatını yazmaya ve öğretmeye adadı.[1]

Mir Celal en iyi yazdığı küçük satirik öyküleriyle hatırlanır.Bu öykülerde Azerbaycan'da kurulan Sovyet Bürokrasisini eleştirmiştir. Günlük yaşama ilişkin bakış açısı bilgilendirici ve bazen komik bir şekilde abartılıdır, ancak bir toplumun sağduyuyu reddetmek, kişisel sezgileri ve inisiyatifi bastırmak için ödüllendirildiği bir toplumun psikolojik dönüşümünü belgelemektedir. Âmâ buna rağmen yazılarını Soyvetler Birliğinin dağılması için yazmadı.[2]

Paşavey üç cilt Azerbaycan Edebiyat Tarihi kitabı (1957-1960) ve 50 den fazla normal kitap yazdı. İclal Ordusu, ana karakterinin bürokratik işlemlere olan takıntıcılığının onu aile hayatının gerçekleriyle nasıl tamamen ilişkisini kestiğini anlatan en ünlü eserlerinden biridir. En popüler kitapları:

  • Dirilən adam (Dirilen adam, 1936)
  • Bir gencin manifesti (Bir gencin manifestosu, 1938)
  • Yolumuz hayanadır? (Yolumuz Nereyedir?, 1957)
  • Yaşıdlar (Yaşıtlar, 1984)

Kaynakça

  1. ^ The Life and Works of Mir Jalal (1908–1978) 29 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hasan Javadi, Azeri.org
  2. ^ Mir Jalal Pashayev, Dried up in the Meetings 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Azerbaijan International. Spring 2004, #12.1

Ayrıca Bknz.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

Rasim Karaca [Rasim Qaraca] - Azeri gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Cabbarlı</span>

Cafer Cabbarlı, Azerbaycanlı oyuncu, şair, yazar, senaryo yazarı, yönetmen.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ganire Paşayeva</span> Azerbaycanlı politikacı (1975–2023)

Ganire Paşayeva, Azerbaycan Millî Meclisinin 3, 4, 5 ve 6. dönem milletvekili olan Azeri hukukçu, hekim, gazeteci, yazar ve siyasetçiydi.

Hamlet Abdullah oğlu İsahanlı, Azeri matematik ve fizik bilimleri profesörü, şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Müşfik</span> Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog

Mikail Müşfik 1930'larda etkin olan Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Rafibeyli</span>

Nigar Rafibeyli, Azeri yazar ve şair. Roman ve kısa öykü yazarı olan Anar Rızayev'in annesi, yazar ve şair Resul Rıza'nın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Hüseyin</span>

Mehdi Hüseyin, Azerbaycanlı yazar, 1941'den beri 3. Sınıf Devlet Stalin Ödülü'ne layık görülen (1950) bir Azeri ve Sovyet yazar ve eleştirmeniydi ve Tüm-Birlik Komünist Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Abdulla</span> Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı ve yazar

Kamal Abdulla veya Kamal Mehdi oğlu Abdullayev, Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı, yazar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin asil üyesi, Bakü Slav Üniversitesi Rektörü (2000-2014), Azerbaycan Milli İlimler Akademisi İnsani ve Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri (2010-2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Milletlerarası, Çok Kültürlülük ve Dinî Konularda Devlet Müşaviri (2014-2017), Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı "Türkologiya" dergisinin editörü, Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı Başkanı; Bakü Uluslararası Multikulturalizm (Çokkültürlülük) Merkezinin Mütevelli Heyet Başkanı, birinci derece devlet müsteşarı.

Halil Rıza Ulutürk, Azeri şairdir.

Azize Caferzade - yazar, edebiyat eleştirmeni, halk figürü, filoloji bilimleri doktoru, profesör, 1946'dan beri Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.