İçeriğe atla

Minyatür demiryolu tasarım

HO Olcekte yapilmis minyatur demiryolu tasariminin bir bolumu

Minyatür demiryolu tasarım, Minyatür raylı taşımacılıkta demiryolunun tasarımı trenlerin hareketini kısıtlamadan, demiryolundan çıkmadan, devrilmeden ve göze hoş görünerek ilerleyecekleri hatları, dönemeçleri ve durakları tasarlamak olarak tanımlanır. Tasarımın boyutu bir rafa sığacak büyüklükten başlayarak büyük bahçeyi veya parkı kapsayacak büyüklüğe kadar ulaşabilir.

Minyatür demiryolunun geometrik tasarımı

09 olceginde cok kucuk bir tasarim ornegi

Minyatür raylı tasımacılığın en önemli öğesi demiryolunun kendisidir. Tren duraklarının haricinde, demiryolları dört temel geometride ve sayısız yol seçeneği ile tasarlanabilir:

  • Kapalı döngüler (Continuous loop). En yaygın serimdir. Trenler dairesel veya oval olarak hazırlanmış raylar üzerinde döner durur. Başlangıç için en uygun tasarımdır.
  • Noktadan noktaya (Point to point) giden hatlar. Her iki ucunda tren duraği bulunan demiryolu serimidir. Trenler bir ustan öteki uca gider ve gelir.
  • Gidiş Geliş (Out and back) hatları. Birbirine koşut olarak hazırlanan raylarda ilerleyen tren, U dönüşü yapmayı sağlayan bir dönemeç üzerinden başladığı durağa geri döner.
  • Makaslı Hatalar (Shunting veya US: Switching). Tren durağı, tren deposu veya yükleme yerleri gibi birimleri birbirine bağlayan demiryolları ve makaslar bütününü içeren tasarımdır. Birden fazla tren için hareket bulmacası yaratıp çözmeye yarar.

Yaygın seçenekler;

  • Noktadan noktaya giden tren, hatta bağlı kapalı döngü üzerinde birkaç kez dönerek seyahat süresini uzatır.
  • Tek hat yerine birden fazla hat hazırlanarak birden fazla trenin ayni anda hareketine olanak sağlanır.
  • Ara tren durakları yerleştirerek ekspres ve banliyo trenlerinin ayrımı sağlanmış olur.
  • Kapalı döngüleri "8" seklinde hazırlayarak ikinci döngüyü ister ilk döngünün üstüne yükselterek ister yanına ayni düzeye yerleştirerek kısıtlı yerde uzun hareket alanı yaratılabilir.
  • Kapalı döngülerde orta kısım yan yana konarak çift hat görüntüsü elde edilebilir.
  • Tavşan yuvası, kapalı döngüler tüneller ve köprüler yardımıyla bir dağın içine yerleştirilir. Trenlerin tünellere giriş ve çıkışı görsel şölen sağlar.

Demiryollarının tasarımında en çok karşılaşılan sorun dairesel hattın veya dönemecin olası en küçük çapının belirlenmesidir. Örnek olması açısından geri-dönüş (turnback) dönemecinin tasarımını ele alalım. Öncelikle birkaç geometri tanımını hatırlamakta yarar var. Dönemeçlerin tasarımında en önemli unsur tasarım (layout veya Diaroma) alanının genişliğidir. Güvenlik mesafesi (safety margine) tasarımın oturacağı çalışma yüzeyinin kenarı ile demiryolunun arasında kalan aralığı tanımlar. Bu aralık, herhangi bir nedenle raydan çıkan trenin yere düşmesini engelleyecek genişlikte seçilmelidir. Dönemeç çapı (diameter) dönemeci oluşturan yarım çemberin tam çapıdır. Yarıçap (radius) dönemeci oluşturan yarım çemberin yarıçapıdır. Kullanılabilecek en kücük tasarım yüzeyinin genişliği; Dönemeç çapi + 2 x demiryolu genişliği + 2 x güvenlik mesafesi olmalıdır.

Yarıçap Seçimi İçin Kurallar

Üretici firmaların kataloglarında kendi ürünleri için en uygun çap değerleri verilmektedir.

Teknik ayrıntıya girmeden eldeki en uzun aracın (örn. vagon) boyuna (L) bağlı olarak yarıçap seçimi yapılabilir. L boyu vagonun ön bağlantı (coupler) noktasından arka bağlantı noktasına olan mesafedir.

2xL katarın zorlanarak döneceği yarıçaptır.

3xL katar zorlanmadan dönüş yapabilir ancak görüntü gerçeklikten uzak olacaktır.

4xL katarın dönemeçteki görüntüsü gerçeğe yakın olacaktır.

5xL dönemeçte iken katar içindeki vagonların birbirleri ile olan bağlantılarının en kolay yapılacağı yarıçaptır.

HO olcegi icin ornek olculer

15.24 cm (6”) yuk vagonunu dusunursek, dönemeç yarıçapları;

2XL = 30.48 cm  (12")

3XL = 45.72 cm (18")

4XL = 60.96 cm (24")

5XL = 76.20 cm  (30")

45 cm den kisa yarıçaplı dönemeçlerde katarın ray üzerindeki hareketi biraz zorlama olacaktır. 60 cm ve ustu yarıçaplar 15.25 cm(veya 6”) vagonlar için uygun olan dönemeçlerdir.

Yukarida verilene degerler öneri amaçlıdır. Vagon bağlantılarında yapılacak dönmeyi kolaylaştıran değişiklikler bu ölçüleri etkileyecektir. En uygun yarıçap değeri önerilen değerler baz alınarak Esnek demiryolları (flex track) ile hazırlanacak dönemeçler üzerinde yapılacak denemeler ile belirlenmelidir.

Hazır (sabit) demiryolu kullanılması durumunda dikkat edilecek diğer bir ayrintı ise satılan rayların “yay parçası” (arc) olarak tanımlanmasıdir. 30 derecelik parçalar, yarıçaptan bağımsız olarak 360 dereceyi tamamlayacak şekilde bölünmüştür (360/30=12 parça) bu “açı” değerinin tasarımda kullanılan değerle ilişkisi yoktur

Tasarimin iki altin kurali; 'kirk olcup bir bicin" ve “yapistiriciyi kullanmak icin acele etmeyin”

Tren duraklarinin tasarimi

Temel olarak uc ayri durak turu ve bunların birleşiminden olusan duraklar vardir;

  • Son Durak (terminal station). Butun trenlerin gelip durduğu ve geri döndüğü durak turudur.
  • Ara duraklar (Through station). Yolcu trenlerinin kisaca durduğu, expres trenlerin hic durmadığı duraklardır.
  • Kavsaklar (Makas, veya Junction). demir yollarının birleştigi veya ayrıldığı yerlerdir.

Durak ve demiryolu tasarimda uzerinde durulan diğer ayrintilar:

  • Yalniz yolcular için, yuk için veya hem yolcu hem yuk için yapılan duraklar.
  • Buharli veya dizel/elektrikli trenleri için yapılan hatlar duraklar .
  • Her iki tarafında lokomotif veya onde cift lokomotif olan trenler için hat ve durakların tasarimi.

Tasarimda elel alinan ayrintilar sayısız denecek kadar çoktur ve kisisel seçimle sinirlanabilir.

Tasarim yazılımları ve ornekler

Tasarim için kullanilabilecek ücretsiz yazılımlara ornek olarak SCARM 8 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Simple Computer Aided Railway Modeller) adli yazılım verilebilir. SCARM ile istenilen turde alan tasarimi yapılması, kullanilan aygit ve parçaların dokumunun alinmasi ve ayni web sayfasında paylasilan orneklere ulasılması olasidir. Türkiye'de ise Model Trenciler 2 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. topluluğunun forumunda da üyeler kendi oluşturdukları tasarımları paylaşmaktadır.

Kaynakça

Dis Baglantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boji</span> Demiryolu taşıtlarının bir bileşeni

Boji, Demiryolu taşıtlarının bir bileşenidir. Görevi tekerleklerin hareketini sağlamak ve taşıtın geri kalan kısmını taşımaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tren istasyonu</span> trenlerin düzenli olarak durduğu ve yolcu veya yük alıp bıraktığı demiryolu tesisi

Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Füniküler</span> Kablolu demiryolu biçimi

Füniküler, bir dağ veya tepe gibi dik eğimli bir araziye döşenen, bir demiryolu hattı boyunca yer alan noktaları birbirine bağlayan bir tür kablolu demiryolu sistemidir. Sistem, rayın üst ucundaki bir makaraya dolanan bir nakliye kablosunun zıt uçlarına kalıcı olarak bağlanmış iki karşı ağırlıklı vagonun birbirini etkilemesi prensibi ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Monoray</span>

Bir monoray veya havaray, hattının tek bir ray veya kirişten oluştuğu bir demiryolu'dur. Halk arasında "monoray" terimi genellikle herhangi bir yükseltilmiş demiryolu veya insan taşıyıcı biçimini tanımlamak için kullanılır. Daha doğru bir ifadeyle, bu terim track tarzını ifade etmektedir. Monoraylar genellikle havaalanı transferlerinde ve orta kapasiteli metrolarda bulunan tek raylı sistemlerdir. Monoraylar tramvaylardan ve hafif raylı sistemlerden her zaman diğer trafikten ve yayalardan ayrı olmaları ile ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukova tren kazası</span> 2004te Sakarya, Türkiyede gerçekleşen bir tren kazası

Pamukova tren kazası veya Pamukova faciası, 22 Temmuz 2004 günü Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasıdır. Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmiştir. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermiştir.

Bu liste 2010 yılından günümüze demiryolu kazaları listesini içermektedir.

Bu, 2000'den 2009'a demiryolu kazaları listesi dir. Bu liste bazı bombalı saldırıları da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İZBAN</span> İzmirde faaliyet gösteren banliyö treni sistemi

İzmir Banliyö Sistemi ya da kısaca İZBAN, diğer adıyla Egeray, Türkiye'nin İzmir ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Selçuk – Aliağa arasındaki 136 kilometre (85 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 41 istasyon bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında hayata geçirilen sistem, Türkiye'nin en uzun şehir içi banliyö hattıdır. İZBAN'da yolcu taşımacılığına 30 Ağustos 2010'da başlanmış, hattaki son genişletme ise 8 Nisan 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı Aktarma Merkezi</span> Küçükçekmece, İstanbulda bir aktarma merkezi

Halkalı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Küçükçekmece ilçesinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait inşa halindeki yer altı metro istasyonu, Metro İstanbul'a ait inşa hâlindeki viyadük metro istasyonu ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Minyatür raylı taşımacılık</span> Modelleme

Minyatür raylı taşımacılık veya model trenler demiryolları ve ilintili olarak kullanılan alet, edevat, yapı ve aygıtların belirli ölçeklerde küçültülerek yeniden yapılması amacını güden zevk için yapılan bir uğraştır.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Waggonfabrik van der Zypen & Charlier</span> Alman demiryolu ve tramvay vagonu üreticisi

Waggonfabrik van der Zypen & Charlier,, 1845'te Köln'ün Deutz bölgesinde kurulan vagon üretim şirketiydi. Kurucuları Albert Charlier ve Ferdinand van der Zypen adında iki girişimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Tenerife Tramvayı</span>

Tenerife Tramvayı İspanya'nın Kanarya Adaları'ndan biri olan Tenerife adasında bulunan hafif raylı sistem veya tramvay hizmetidir. Şu anda %100 Cabildo de Tenerife'ye ait bir limited şirketi olan Metropolitano de Tenerife tarafından işletilmektedir. Tramvay hizmete, 2 Haziran 2007'de Santa Cruz de Tenerife'de bulunan Intercambiador Aktarma İstasyonunu La Laguna şehrindeki Avenida de la Trinidad'a bağlayan 12.5 kilometrelik (7.8 mi) bir güzergâh üzerinde başlamıştır. Hospital Universitario ile El Cardonal duraklarını Hat 1 ile bağlamak üzere, La Cuesta ve Tíncer durakları arasında hizmet verecek olan ikinci bir hat 2009'da açıldı. Kanarya Adaları'ndaki mevcut olan tek tramvay veya tren olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Metro İstanbul Behiç Erkin Yerleşkesi</span> Raylı sistem yerleşkesi

Metro İstanbul Behiç Erkin Yerleşkesi, İstanbul'un Ümraniye ilçesi Parseller Mahallesi'nde Şile Yolu üzerinde yer alan bir raylı sistem yerleşkesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve Metro İstanbul tarafından işletilmekte olan yerleşke, İBB Anadolu Yakası Raylı Sistem Şube Müdürlüğü'nün kullanımındadır. Adını, TCDD'nin kurucusu ve ilk genel müdürü olan, demiryollarının babası olarak anılan ve Türkiye'de demiryolu ulaşımının gelişmesinde önemli katkıları olan Behiç Erkin'den almaktadır. 23 Kasım 2022 tarihinde İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcısı Pelin Alpkökin, Behiç Erkin'in torunu Emir Kıvırcık ve birçok ismin katıldığı törenle birlikte hizmete girmiştir. 126+24 CAF ve 40 Hyundai Rotem vagonu parklanma alanı olarak kullanılmaktadır.