İçeriğe atla

Minkarkuşu Mehmed Paşa

Minkarkuşu Mehmed Paşa (? – 1601), Karabatak ve Mangırkuşu lakaplarıyla da bilinen Osmanlı devlet adamıdır.

Hayatının ilk yıllarıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Halep ve Erzurum deftarlıklarının ardından Budin defterdarlığı görevine getirildi. 1601 yılı Nisan ayı sonlarına doğru Budin beylerbeyi oldu. Aynı yılın 15 Ekim tarihinde, Habsburglar'ın ele geçirdiği İstolni Belgrad Kalesini geri almak yapılan muharebede hayatını kaybetti.[1] Habsburglar tarafından kesilen başı, Kanije Savunmasını yapan Osmanlı güçlerinin maneviyatını kırmak için teşhir edilmiştir.[2]

Cenazesi Babócsa'daki Dâna Halil Zâviyesi'ne defnedilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Gévay, Antal (1841). A Budai Pasak (Macarca). Viyana: Streuss. s. 21. 
  2. ^ Ünlü, Osman (2016). "Erken Dönem Tarihî ve Edebî Kaynaklarda Kanije Müdafaası". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 5 (4). İTOBİAD. ss. 697,701. 19 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  3. ^ Yılmaz, Mehmet Emin (2019). "Osmanlı Macaristanı'nda Tekkeler, Türbeler, Şehitlikler ve Mezar Taşları". Vakıflar Dergisi, 52. DergiPark. s. 160. 2 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Mehmed</span> 13. Osmanlı padişahı (1595–1603)

III. Mehmed, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî, 13. Osmanlı padişahı ve 92. İslam halifesidir. Sancağa giden son, I. Süleyman'dan 30 yıl sonra sefere çıkan ilk padişahtır ve bu nedenle de Avusturya’ya karşı kazanılan Eğri Kuşatması’nda ordunun başında olması nedeniyle kendisine Eğri Fatihi unvanı verilmiştir. Döneminde gerçekleşmiş olan Haçova Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarında kazandığı son büyük zaferidir. Sancak düzenini kaldırmış ve kendisinden önceki hükümdarlar dönemlerinde de süren Celali İsyanları’nı 1595-1603 yılları arasında kanlı şekilde bastırmıştır.

Damat İbrahim Paşa, III. Mehmed saltanatı döneminde 4 Nisan 1596-27 Ekim 1596, 5 Aralık 1596-3 Kasım 1597 ve 6 Ocak 1599-10 Temmuz 1601 tarihleri arasında üç kez, toplam üç yıl on bir ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanije</span> Macaristanda bir şehir

Nagykanizsa veya Kanije, Güney Batı Macaristan'da bulunan bir şehirdir. 2015 yılı itibarıyla, şehir nüfusu 48.241'dir. Budapeşte-Zagrep kara yolu ve demiryolu buradan geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kanije Savunması</span> Sayı üstünlüğü olmasına rağmen Haçlıların Tiryaki Hasan Paşa tarafından bozguna uğratıldığı kuşatma

Kanije Savunması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı sırasında, 1601 yılında 73 gün boyunca Kanije Kalesini kuşatan Habsburg Ordusuna karşı Osmanlıların yaptığı savunma ve karşı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatvan</span> Macaristanʼda bir kent

Hatvan, Macaristan'ın Heves ilinde bulunan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanije (eyalet)</span>

Kanije Eyaleti veya Kanije Beylerbeyliği, 1600 yılında III. Mehmed zamanında kurulan Osmanlı İmparatorluğu eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Tiryaki Hasan Paşa</span> Kanije Savunmasını yaparak ün alan Osmanlı paşası (1521 - 1611)

Tiryaki Hasan Paşa, Kanije Savunması'nı yaparak ün alan Osmanlı paşası.

<span class="mw-page-title-main">Zigetvar (eyalet)</span>

Zigetvar Eyaleti veya Zigetvar Beylerbeyliği, 1596 yılında III. Mehmet tarafından kurulan bir eyalet. 1688 yılında Osmanlı egemenliğinden çıkana kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nógrád</span> Macaristanda belediye

Nógrád, Macaristan 'ın orta kuzeyinde Nógrád ilinde, kalesiyle ile adını veren bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Törökkoppány</span> Macaristanda belediye

Törökkoppány, Macaristan'ın Somogy ili'nde bulunan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Pojega Sancağı</span>

Pojega Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Pojega idi.

<span class="mw-page-title-main">Vác</span> Macaristanʼda bir kent

Vác, Macaristan'ın Pest ili'nde bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Vesprim</span>

Veszprém, Osmanlı döneminde Vesprim ya da Pesprim, Macaristan'da yer alan bir şehirdir. Bu şehir Balaton Gölünün 15 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstolni Belgrad Kuşatması (1602)</span> 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşının bir evresidir

İstolni Belgrad Kuşatması (1602), 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nın bir evresidir. Yemişçi Hasan Paşa komutasındaki Türk ordusu bir yıl önce Avusturya'nın eline geçmiş olan kritik önemdeki İstolni Belgrad kalesini kuşatarak geri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kadızade Ali Paşa</span>

Kadızade Ali Paşa, sancakbeyi ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Satırcı Mehmed Paşa , Yeniçeri ağalığı, beylerbeyliği ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Söhrab (Sührab) Mehmed Paşa ; yeniçeri ağası, vezir ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanije Kușatması (1600)</span>

Kanije Kușatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmparatorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1602)</span>

Budin Kuşatması 1602'de Uzun Türk Savaşı sırasında gerçekleşti ve Habsburglar'ın kasabayı ele geçirmek için yaptığı üç girişimden ikincisiydi; ancak Habsburg, Budin'i ele geçirmesine rağmen savaş başarısızlıkla sonuçlandı.