İçeriğe atla

Minkarizade Yahya Efendi

Minkarizade Yahya Efendi
Osmanlı Şeyhülislamı
Görev süresi
21 Kasım 1662 - 21 Şubat 1674
Yerine geldiğiSunizade Seyit Mehmet Emin Efendi
Yerine gelenÇatalcalı Ali Efendi
Kişisel bilgiler
Doğum 1609
Ölüm Ocak 1678
Mesleği Din alimi
Dini İslam

Minkarizade Yahya Efendi (d. 1609 - ö. 1678), Osmanlı şeyhülislamı.

Mekke kadısı iken vefat eden Alanyalı Ömer Efendi'nin oğludur. Babasının İbrâhim Paşa-yı Atîk Medresesi müderrisi olduğu sırada 1609 doğmuştur. 21 Kasım 1662 tarihinde IV. Mehmed onu şeyhülislâmlığa tayin etmiştir. 16 Eylül 1666'da Sabatay Sevi'nin padişahın da gizlice takip ettiği sorgulamasını yapan heyette yer almıştır. IV. Mehmed'in ikinci Lehistan seferine katılamayacak duruma gelmesi üzerine 21 Şubat 1674 günü azledilmiştir. Yerine talebelerinden Çatalcalı Ali Efendi getirilmiştir. Ocak 1678'de ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ İpşirli, Mehmet (2005). "MİNKĀRÎZÂDE YAHYÂ EFENDİ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 30. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 114-115. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IV. Mehmed</span> 19. Osmanlı padişahı (1648–1687)

IV. Mehmed veya Avcı Mehmed, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Sultan İbrahim'in Hatice Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu. Ava düşkünlüğünden dolayı "avcı" lakabıyla anılmıştır. 39 yıllık saltanatıyla Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır. Saltanatında Batı'da en geniş sınırlara ulaşılmıştır.

Kronolojik sırayla Osmanlı Devleti şeyhülislamları listesidir.

Cerrahîlik bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır. 17. yüzyılın sonlarında kurulmuş olan Cerrâhî tarikatı, eski İstanbul'un en yaygın tarikatlarından biriydi.

Zekeriyâzâde Yahyâ Efendi 16. yüzyılın son yarısında ve 17. yüzyılın ilk yarısında çok uzun yaşayan, Sultan I. Mustafa, Sultan IV. Murat ve Sultan İbrahim devirlerinde üç defa Şeyhülislam olarak yüksek devlet görevi yapmış bir âlim ve aynı zamanda ünlü bir Türk divan şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Müneccimbaşı Ahmed Dede</span>

Müneccimbaşı Ahmed Dede 17. yüzyıl Osmanlı tarihçisi. Çeşitli konularda çok sayıda eser vermiş olmakla birlikte, en tanınmış kitabı Osmanlı tarihinin önemli kaynaklarından biri olma konumunu günümüzde de sürdüren ve Arapça yazdığı Sahaifü'l-Ahbâr adlı eseridir. Aslında bir dünya tarihi olan söz konusu eser bu özelliği nedeniyle sonradan pek çok kaynakta "Câmiü’d-Düvel" adı ile anılagelmiştir. "Müneccimbaşı Tarihi" şeklinde de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Necmeddin Efendi</span>

Mehmed Necmeddin Efendi Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ortanca oğludur. Annesi Dürr-i Aden Kadınefendi'dir. 1913'te Babasının saltanatında öldü. Kabri Eyüpsultan'da Sultan Reşat Türbesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

Ahîzâde Hüseyin Efendi, Osmanlı şeyhülislâmı. Osmanlı tarihinde idam edilen ilk Osmanlı şeyhülislâmı olarak bilinir.

Şerifzade Ataullah Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Çatalcalı Ali Efendi Osmanlı Devleti'nin 56. ve 62. Şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selahaddin Efendi</span>

Mehmed Selahaddin Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'in en büyük oğlu. 21. nesil Osmanlı şehzadesi. Babasının tahttan indirilmesinden sonra, henüz 15 yaşındayken ailenin diğer fertleri ve hane halkıyla birlikte gözetim altında yaşamak mecburiyetinde kalmıştır. V. Murad'ın 1904'teki ölümüne kadar süren 28 yıllık bu tecrit boyunca Selahaddin Efendi, zamanının önemli bir kısmını anı, düşünce ve duygularını kaleme almaya ayırmış. 29 Nisan 1915'te İstanbul'da vefat etti ve Yahya Efendi'nin türbesi yanında bulunan Şehzade Ahmed Kemaleddin Efendi Türbesi'ne defnedildi. 2 erkek 6 kızı olan Mehmed Selahaddin Efendi'nin 2 oğlu da Osmanlı Hanedan reisliği yapmıştır. Ayrıca küçük oğlu Osman Fuad Efendi Fenerbahçe Spor Kulübünün 6. başkanıdır.

Menteşzade Abdürrahim Efendi Osmanlı Devleti'nin Şeyhülislamı.

Damadzade Ahmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Seyyid Mehmed Şerif Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Ankaravi Mehmed Emin Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Ebusaidzade Feyzullah Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Sadreddinzade Sadık Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Ebezade Abdullah Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Hayatizade Mehmed Emin Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Arapzade Mehmed Arif Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.