İçeriğe atla

Minka Govekar

Minka Govekar
Doğum28 Ekim 1874(1874-10-28)
Trebnje
Ölüm10 Nisan 1950 (75 yaşında)
Ljubljana
MilliyetSloven
MeslekEğitmen
Çevirmen

Minka Govekar, (d. 28 Ekim 1874 - ö. 10 Nisan 1950) Sloven bir öğretmen, çevirmen ve kadın hakları savunucusudur.[1]

Yaşamı

Minka Govekar, 1874'te Trebnje'de doğdu. 1889'dan 1893'e kadar Ljubljana'da eğitimini tamamladıktan sonra 1895'te öğretmenliğe hak kazandı ve 1897'de evlendi.[1]

1926'da Govekar, Sloven tarihinin farklı dönemlerinde ve farklı yaratıcı mesleklerdeki kadınlarla ilgili makaleler koleksiyonu hazırladı:

Slovenska ženska Sloven kadın denemelerinden oluşan ilk Sloven antolojisidir ve biz bunu, Sloven kadınlarının çilesi, mücadelesi ve çekişmesi hakkında gelecekteki kapsamlı bir monografi için bir tür plan olarak kabul ediyoruz.[2]

Minka Govekar, antolojide kendi katkısına ek olarak,[3] Fanny Hausmann, Jospina Turnograjska, Lujica Pesjak, Pavlina Pajkova, Marica Nadlisek-Bartol, Marica II Strnad Cizarljeva ve Zofka Kveder-Demetrovic hakkında bilgi verdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Govekar, Minka (1874–1950) 19 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Slovenska biografija. 3 Ağustos 2019'de erişildi.
  2. ^ a b Jelena Petrović (2018). Women's Authorship in Interwar Yugoslavia: The Politics of Love and Struggle. Springer. ss. 115-7. ISBN 978-3-030-00142-1. 
  3. ^ Minka Govekar, Marija Borštnik, Milica Schaup, Vida Horvat and Mara Lamut, 'Slovenska ženska in slovensko slovstvo' [Slovenian Women and Slovenian Literature], Slovenska žena, 1926

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

İslami feminizm, modern düşün hayatında yer bulmaya başlayan melez ideolojilerin bir örneği. İslami paradigma içinde dile getirilen feminist söylem ve uygulamalar bütününe verilen adlandırma. Modern İnsan Hakları bildirgelerinde tüm insanların eşit olduğu söylenirken, İslam dünyasında, gündelik yaşamda geleneksel inanışlar ve dini inanca dayalı, konjonktür ile uyuşmayan kadın-erkek ayrımı ve erkeklerin üstünlüğü söylemine karşı, kadınların eşitliği ve/veya üstünlüğünü savunan bir düşünce sistemiyle İslam düşüncesini harmanlamaya itmiştir.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

Prva Liga, Yugoslavya Krallığı ve sosyalist Yugoslavya'nın en üst düzeydeki futbol ligi idi. Yugoslav futbolunda Kup Maršala Tita ile birlikte en önemli iki turnuvadan birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">On Gün Savaşı</span>

On Gün Savaşı ya da Sloven Bağımsızlık Savaşı ya da bir diğer adıyla Haftasonu Savaşı Slovenya'nın 25 Haziran 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan Yugoslavya iç savaşıdır. Savaş, Sloven Bölgesel Müdafaası ve Yugoslav Halk Ordusu arasında, Slovenya'nın bağımsızlığını ilan etmesi sebebiyle 1991 yılında yapılmıştır. 27 Haziran 1991 tarihinde başlayıp, 7 Temmuz 1991 tarihinde Brioni Antlaşması'nın imzalanmasıyla son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Cankar</span> Sloven siyasi aktivist ve yazar (1876–1918)

Ivan Cankar Sloven yazar, oyun yazarı, denemeci, şair ve politik aktivist. Oton Župančič, Dragotin Kette ve Josip Murn ile birlikte Sloven edebiyatında modernizmin başlatıcısı olarak kabul edilir. Slovencenin en büyük yazarı olarak kabul edilir ve bazen Franz Kafka ve James Joyce ile karşılaştırılır.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Vida Tomšič</span>

Vida Tomšič née Bernot, Sloven komünist politikacı ve aktivist. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülü. Uzun yıllar Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde pek çok hükûmet pozisyonunda bulundu. Tomšič, kadın haklarını ülkenin bütünüyle sosyal ve ekonomik kalkınmasına tamamen bağımlı olarak gören bir Marksist feministti.

<span class="mw-page-title-main">Potok Mağarası</span>

Potok Mağarası, Slovenya'nın kuzeyinde yer alan ve Üst Paleolitik dönem boyunca Orinyasiyen kültürünün anatomik olarak modern insanları tarafından yaklaşık 35.000 yıl GÖ iskan edilen yüksek rakımlı bir arkeolojik ve paleontolojik bölge ilan edilen bir mağaradır. Mağara adını Podolševa'daki Potok Çiftliği'nden almıştır. Slovence zijalka veya zijavka kelimeleri, uçurumun yüzünde ağzı açık düz tabanlı mağara anlamına gelir. 1928'den 1935'e kadar Sloven arkeolog Srečko Brodar tarafından sistematik kazılar yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Paula Gruden</span> Sloven-Avustralya şair

Paula Gruden veya Pavla Gruden, Sloven kökenli Avustralyalı bir şair, çevirmen ve editördür.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımcılık karşıtı yasa</span> Kanun

Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, ayrımcılık türlerine ve bu yasalarla korunan gruplara göre çeşitlilik gösterebilmektedirler. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, özellikle belirtilen özelliklerinden dolayı bireylere farklı muamele edilmemesi gerektiği konusunda eşitlik ilkelerine dayanmaktadır.

Crotoneli Theano belki de iki farklı Pisagorcu filozofa verilen addır. Diğerleri onun Brontinus'un karısı olduğunu söylemelerine rağmen, Pisagor'un öğrencisi, kızı veya karısı olarak adlandırıldı. Doğum yeri ve babasının kimliği de bir o kadar belirsizdir, bu da bazı yazarların ayrıntıları birleştirilen birden fazla kişinin olduğunu öne sürmelerine neden olur. Kendisine atfedilen ve yazarlığı belirsiz olan birkaç bölüm ve mektup günümüze ulaşmıştır.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bertha Lutz</span>

Bertha Maria Júlia Lutz Brezilyalı zoolog, politikacı ve diplomat. Lutz, hem Panamerikan feminist hareketinde hem de insan hakları hareketinde önde gelen bir figür haline geldi. Brezilya'da kadınların oy hakkı kazanmasında etkili oldu ve ülkesini Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı'nda temsil ederek Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı kendi adına imzaladı. Siyasi çalışmalarına ek olarak, Brezilya Ulusal Müzesi'nde zehirli ok kurbağaları konusunda uzmanlaşmış bir doğa bilimciydi. Onun anısına adlandırılmış,ç kurbağa türü ve iki kertenkele türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Demokrat Partisi</span>

Sloven Demokrat Partisi eskiden Slovenya Sosyal Demokrat Partisi Slovenya'da milliyetçi, sağcı popülist siyasi partidir. Şu anki Slovenya Başbakanı Janez Janša liderliğindeki SDS, Avrupa Halk Partisi, Merkezci Demokratlar Enternasyonali ve Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Františka Plamínková</span>

Františka Faustina Plamínková Çekoslovak kadın hakları aktivistiydi.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Halk Partisi</span>

Sloven Halk Partisi Slovenya'da muhafazakar, tarımcı, Hristiyan-demokrat bir siyasi partidir. Yugoslavya'nın ilk demokratik siyasi örgütü olarak 1988 yılında Sloven Köylü Birliği adı altında kurulan örgüt, 1992 yılında adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirmiştir. 15 Nisan 2000'de Sloven Hristiyan Demokratlarla birleşerek SLS+SKD Sloven Halk Partisi'ni kurdu ve 2001'de adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Marica Nadlišek Bartol</span> Sloven çevirmen, gazeteci ve yazar (1867–1940)

Maritsa Nadlišek Bartol ; Sloven yazar ve editör. 1897'den 1899'a kadar kurduğu kadın dergisi Slovenka'nın editörlüğünü yaptı.