İçeriğe atla

Minié Tüfeği

Minié Tüfeği


The Pattern 1853 Enfield and the Springfield Model 1861.19. yy'da ünlü iki Minié Tüfeği
Çeşidi Askerî tüfek
Uyruğu Fransa
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Fransa, Prusya, Avusturya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Amerika Konfedere Devletleri, Japonya, İki Sicilya Krallığı, Brezilya İmparatorluğu
Kullanıldığı savaşlar Kırım Savaşı, 1857 Kızılderili İsyanı, Taiping Ayaklanması, İkinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı, Meksika'ya Fransız müdahalesi, Prusya-Avusturya Savaşı, Amerikan İç Savaşı, Boshin Savaşı, Pasifik Savaşı (1879-1884), Üçlü İttifak Savaşı
Birim maliyeti $20 (1861)[1]
Özellikler
Ağırlık 4 kilogram (8,8 lb)
Namlu uzunluğu 958 milimetre (37,7 in)

Mühimmat18mm rimmed bullet
Kalibre18 milimetre (0,71 in)
Atış sayısı dakikada 2-3 atış
Besleme sistemi Muzzle-loading (Ağızdan Dolmalı)

Minié Tüfeği 19. yüzyılda piyade tüfeği gelişimi açısından önemlidir. Minié mermisi'nin (Minie misketi olarak da adlandırılabilir.) 1847'de Fransız Ordusu kaptanı Chasseurs d' Orléans'tan Claude-Étienne Minié ve Henri-Gustave Delvigne tarafından icat edilmesinin ardından 1849'da bu tüfeğe uygulandı. Mermi, tüfeklerin hızlı namludan yüklenmesine izin verecek şekilde tasarlandı ve tüfeğin bireysel askerler için ana savaş silahı olarak yaygın şekilde kullanılmasını sağlayan bir yenilikti. Fransızların, Cezayirli muhalifler tarafından el yapımı uzun namlulu silahlarla, tüfeklerinin geride bırakıldığı Kuzey Afrika'da Fransız ordusunun karşılaştığı zorlukların ardından bunu benimsedi. Minié tüfeği, yivli tüfekler kategorisine aitti.

Mekanizma

Çeşitli Minié mermiler (Minié misketleri)
Amerikan İç Savaşı sırasında Minié tüfeğiyle eğitim, 1863. Alt yazısında " Minietüfeğin kullanımının acemi zencilere öğretimi".
Fransız askeri M1842T Minié tüfeğiyle duruyor.
1855 Minié mermisi tasarımı, Harpers Ferry, Batı Virginia'dan
Minié tüfeği, bir gömme ramrod şeklini zarar vermeden topu zorlamak için gerekliydi.
Minié tüfeğinin büyük, ağır mermisi yıkıcı yaralara neden olabilir.

Tüfek, namlu deliğinden biraz daha küçük, üç dış gres dolgulu yiv ve tabanında konik bir oyuk bulunan, konik-silindirik şekilli bir yumuşak kurşun mermi kullandı. Ateşlendiğinde, genişleyen gaz, merminin tabanına zorla itilir ve tüfeğin geçmesi için onu deforme eder. Bu, doğruluk için dönüş, tutarlı hız ve daha uzun menzil için daha iyi bir sızdırmazlık ve namlu döküntülerinin temizlenmesini sağladı.

Bu yenilikten önce, yaygın olarak kova ve top kullanan yivsiz tüfek, tek pratik saha silahıydı. Tüfekler Rönesans'tan beri kullanılıyordu, ancak mermilerin namlu deliğine bir çekiç ve tokmakla çekiçle vurulmasını gerektiriyordu ve ayrıca önemli temizlik sorunları yarattı. Kısa ömürlü " karabina à tige " sistemi, namlunun dibinde, mermi dibe itildiğinde mermiyi namlunun duvarına karşı deforme eden bir pim kullandı. Bu sistem özellikle dönemin siyah tozları ile temizlik açısından oldukça sorunluydu.

Minié tüfeği bir kapsüllü ateşleme düzeneği kullandı ve bu düzenek 10 lb 9 oz (4,8 kg ) ağırlığındaydı.). 600 yarda (550 metre) kadar makul bir doğruluğa sahip olan bu araç, etkili nişan alma için nişangahlarla donatıldı. İçi boş tabanlı mermi .702 inç (17.8 inç) idi. mm) kalibrede ve 500 tane (32.4 g) ağırlığındaydı. 1000 yarda (918 m) 'den atışlar 4 inç (10 cm) kalınlığında yumuşak tahtaya nüfuz edebilir

1849'da Vincennes'de yapılan bir test, merminin 15 yard'tan (13,72 m'den), her biri biri 2/3 inç (1,69 cm) kalınlığında ve aralarında 20 inç (50,8 cm) mesafe bulunan iki kavak ağacı levhasını delebildiğini gösterdi. Zamanın askerleri, 1.200 yarda (1 km'den) merminin bir askeri ve sırt çantasını delebileceğine ve hala arkasında duran herkesi öldürebileceğine, hatta 15 sıradaki herkesi öldürebileceğine dair asılsız söylentiler yaydı.

Minié tüfeği'nin, Kırım Savaşı'nda sınırlı bir kullanımı vardı ve Minié mermileri kullanan benzer tüfekler (Patern 1853 Enfield, Springfield Model 1861 ve Lorenz tüfeği gibi ), Amerikan İç Savaşı'ndaki baskın piyade silahlarıydı. Çapları 0,54 ila 0,58 inç (14–18 mm) arasında değişen büyük kalibreli, kolayca deforme olabilen konik kurşun mermiler, tüfekten çıkan kurşunun yüksek hızlı dönüşü ile birlikte korkunç yaralar yarattı.

Kullanımı

Pattern 1851 Minié tüfeği, 1851'den 1855'e kadar İngiliz Ordusu tarafından kullanılıyordu. Minié sistemi, Springfield (Springfield Model 1861 ) ve Enfield (Patern 1853 Enfield ) gibi çeşitli üreticiler tarafından da yaygın olarak kullanıldı.

Minié tüfekler, Toba-Fushimi Savaşı gibi karşılaşmalarda Tokugawa kuvvetlerine karşı dengeyi değiştirmede önemli bir rol oynadıkları Japonya'daki Boshin Savaşı'nda (1868-1869) da yaygın olarak kullanıldı.

Modasının geçmesi

Namludan yüklemeli Minié tüfeği, 1866'da, bu tür bir tüfekle donatılmış Avusturyalıların , yenilikçi sürgü mekanizmalı Dreyse tüfeklerine sahip Prusyalılara karşı yenilmesinin ardından modası geçmiş oldu. Fransa'da, mevcut Minié tüfekler daha sonra bir enfiye kutusunu andıran bir kama yükleme mekanizmasını barındıracak şekilde yeniden düzenlendi ve Tabatière (enfiye kutusu) tüfekleri olarak tanındı. Kısa bir süre sonra, kuyruktan yüklemeli Chassepot sistemi Fransız ordusu tarafından kabul edildi.

Ayrıca bakınız

  • Amerikan İç Savaşı'nda Fransız silahları

Kaynakça

  1. ^ Purchase of arms 5 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., House Documents, 1861, P. 117.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 97/38</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 97/38, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silahın namlu kısmı Fransız yapımı Canon de 75 modèle 1897 topuna ve kundağı ise Alman 5 cm PaK 38 e aitti.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">.308 Winchester</span> NATO üretimi mermi

.308 Winchester, 30-06 SpringField fişeğinin yerini almak için .300 savage kalibresinden geliştirilmiş bir mermidir. Vuruş gücü ve menzil olarak 30-06 Springfielde benzer ancak kovan boyu kısaltılmıştır. 30-06 SpringField fişeğinin uzun olması nedeniyle yeni nesil otomatik silahlarda tutukluk yaptığı görülmüştür. Sorunun çözümünü araya ABD Winchester firmasıyla T64E3 kod adıyla yapılan ortak çalışmada ilk olarak 1952 senesinde Winchester için özellikle ticari ve sportif/av amaçlı geliştirilmiş fişeğin başarısının ardından 2 sene sonra NATO bünyesinde .308 winchesterın üzerinden NATO'da yaygın olarak kullanılan 7.62x51mm NATO geliştirilmiştir. bu iki mermi birbirinden sade 0.2mm çap farkı gösterip çok küçük kovan yapısı farkına sahipler. Çekirdek çapı 7.82mm(0.308 inç) dir. 30-06 SpringField mermisinin 63mm olan kovan boyu 51mm'ye indirilmiş; kovan hacim kapasitesinde fazla azalma olmaması için kovan çapı yaklaşık 1mm kadar genişletilmiştir. Yani kovan hacmi fazla değişmeme şartıyla boyu kısaltılmış olan fişek görünüm olarak 30-06 Springfield fişeğinden daha kısa ve şişman bir yapıya sahiptir. Winchester o dönemde üretimde olan(ve hala üretimi devam eden) Winchester Model 70'te 308 winchester kalibresini kullanmış ve başarılı modelinin başarısını katlamıştır. bu silah vietnam savaşı döneminde ABD birliklerince keskin nişancı tüfeği olarak kullnılsa da başarısını daha çok Polis özel birliklerinin keskin nişancı tüfeği ve ayrıca çok başarılı bir av silahı olarak göstermiştir. daha önce de belirtildiği gibi .308 winchester askeri kullanımdan ziyade sivil kullanım için üretilen bir kalibredir. ancak onun çok az farklı olan modeli 7.62x51mm NATO, NATO ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir kalibredir ve G3'ten tut birçok keskin nişancı tüfeğine kadar yaygın bir kalibre olarak kullanılmaktadır. sivil kullanıma açık olan .308 winchester kalibre yivli av tüfekleri 7.62x51mm NATOyu kullanabilseler de silah performansı bu tip kullanımda ciddi olarak düşmekte ancak bir tehlike arz etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

Springfield misket tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri silahlı kuvvetleri için Springfield, Massachusetts'teki Springfield Armory tarafından üretilen çeşitli küçük silah türlerinden herhangi birine atıfta bulunabilir. Modern zamanlarda, bu tüfeklere genellikle tasarım tarihleri ve ardından Springfield adı verilir. Ancak, o sırada ABD Mühimmat Departmanı belgeleri, adında "Springfield" kullanmıyordu.

Agar makinalı tüfeği, ABD İç Savaşı sırasında geliştirilen erken hızlı ateşli bir makineli tüfekti. Silaha Kahve Değirmeni Silahı takma adı verildi ve aynı zamanda Birlik Tekrarlayan Silahı olarak da adlandırıldı.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Konik namlu</span>

Konik namlulu silah, iç namlu çapının namlu ağzına doğru kademeli olarak azaldığı bir silahtır. Bu tip silahlar, merminin kalibreyi dolduran yumuşak metalden flanşlarla donatıldığı özel alt kalibreli mühimmatla birlikte kullanılır. Mermi ateşlenip namlunun içinden geçerken merminin flanşları içe doğru katlanarak ezilir, bu sayede daha düşük kalibreli bir mermi, geleneksel tam kalibreli bir mermiden daha yüksek bir hızda namludan çıkar.