İçeriğe atla

Mini öğütücü

Haşhaş tohumları için öğütücü, ön tarafta öğütülen görünür

Kahve değirmeni veya öğütücü genellikle kullanıcı tarafından belirlenen bir mesafe ile ayrılan iki döner aşındırıcı yüzey arasında sert, küçük gıda ürünlerini öğütmek için kullanılan bir değirmendir. İki yüzey birbirinden uzağa yerleştirildiğinde öğütülen malzemesi daha kaba, iki yüzey birbirine daha yakın yerleştirildiğinde öğütülen malzemesi daha ince ve daha küçüktür. Genellikle cihaz, yiyecekleri iten döner bir vida içerir. Elektrikle veya kol gücüyle çalıştırılabilir.

Kahve vb tahıl değirmenleri, öğütülen ürünü bıçaklı öğütücüler ("kıyıcı") gibi sürtünme ile ısıtmaz ve öğütme yüzeyleri arasındaki ayrım ile belirlenen tek tip boyutta parçacıklar üretir.

Mini değirmenler genellikle tek amaçla üretilir: örneğin kahve çekirdekleri, kuru karabiber, kaba tuz, baharatlar veya haşhaş tohumu gibi.[1] Kahve değirmenleri genellikle elektrik motorlarıyla çalışır; yiyeceklerin üzerine biraz baharat serpmek için kullanılan yerli biber, tuz ve baharat değirmenleri genellikle elle, bazen de pille çalışan bir motorla çalıştırılır.

Kahve değirmenleri

Geleneksel elle çalışan kahve değirmeni
Mekanik bir kahve değirmeni içindeki değirmen mekanizması

Tek tip parçacık boyutu ve değirmenin değiştirilebilir ayarları,[2] farklı kahve hazırlama yöntemleri farklı boyutta öğütmeler gerektirdiğinden kahve değirmenini kahve hazırlama için çok uygun yapar. Öğütmenin boyutu, kahve çekirdeklerinin içine düştüğü ve her seferinde birkaç tane öğütüldüğü iki çapak arasındaki genişlik ile belirlenir.[3] Daha ince öğütme, daha geniş bir yüzey alanının suyla temas etmesine izin verir bu da kafein ve aromanın daha eksiksiz bir şekilde çıkarılmasını sağlar.[4] Öğütme büyüklüğü, daha ince uçta Türk kahvesi ve espressodan french press ve kalın öğütmede kaba/ekstra soğuk demleme ekstraksiyonuna, orta-ince ila orta büyüklük aralığında dökme ve damlama kahvesi büyüklüğüne kadar değişir.

Kahve öğütücüler, bıçaklı öğütücülere kıyasla sürtünmeden daha az ısı ürettikleri için kahve çekirdeklerinin lezzetini ve aromasını korumak için daha uygundur; "Çoğu öğütücü, çekirdekleri bunun meydana gelme riskini alacak kadar yüksek bir sıcaklığa ısıtmasa da, çekirdekler öğütme sırasında çok ısınırsa yağlar ve aromalar kolayca dağılabilir."

Tahıl öğütücüler daha düşük hızlarda çalışır hatta iki mekanizmayla öğütür. Daha az maliyetli modeller genellikle bir dizi redüksiyon dişlisini çalıştırmak için küçük bir elektrik motoru kullanırken, daha iyi yapılandırılmış ve daha maliyetli örnekler, tanecikleri döndürmek için dişli redüksiyonu olmayan daha büyük ticari motor ve kayış kullanır. Son örnek "direkt tahrik" olarak adlandırılır. Redüksiyon dişli modeller daha gürültülüdür ve genellikle direkt tahrik ünitelerinin kullanım ömrüne sahip değildir.[5]

Elektrikli öğütücülerin birçok modeli vardır. Bazı öğütücüler "kademeli", yani fabrika tarafından bir dizi ayara sabitlenirken, "kademesiz" çeşitler öğütme aralıklarında neredeyse sonsuz sayıda ayar için sonsuz tahrik (İngilizce: worm drive) veya başka mekanizmalar kullanırlar. Diğer modellerin dozlayıcılı ve "dozlayıcısız" öğütücüleri vardır. Dozlayıcılar, öğütülmüş kahveyi toplamak için bir toplama kutusu işlevi görür ve bir kol kullanarak kullanıcılar belirli bir miktarda kahve dozlayabilir. Dozlayıcısız modeller, hazneyi ve dozlama işlevini kaldırır ve öğütücü, öğütülmüş kahveyi doğrudan bir espresso makinesi portafiltresine veya başka bir kaba verir. Dozlayıcısız örnekler normalde, barista'nın belirli bir espresso çekimi için gereken tam miktarda öğütmesş için ağırlık esaslı veya önceden zaman esaslı öğütme gibi ek işlevler olur.

Elle çalışan kahve değirmenleri, hız için büyük ölçüde elektrikle çalışanlarla değiştirildi. Manuel öğütücüler, kolaylık ve estetik nedenlerle kullanılır ve genellikle elektrikli modellerden daha az maliyetlidir. Bir örnek, manuel Türk kahvesi değirmenidir; bunlar ucuzdur ve kahveyi Türk kahvesi için ince toz haline getirebilir.

Elle çalışan öğütücüler

Kol gücüyle çalışan öğütücüler bir öğütme yüzeyini diğerine çevirerek elle döndürülür. Kahve değirmenleri genellikle bir fincana yetecek kadar kahve öğütmek için gereken birçok dönüş için kaldıraç sağlayan bir tutamağa sahiptir. Öğütülen kahve, değirmenin kabında toplanır.

Tuz, karabiber ve baharat değirmenleri, esasen kahve değirmenleri ile aynıdır, genellikle tutamaksızdırlar bunun yerine tüm üst kısım döner. Bu daha az kullanışlı olsa da yeterince öğütmek için sadece birkaç tur gereklidir. Öğütülmüş ürün doğrudan baharat atılan gıdanın üzerine düşer; bu değirmenin kabı olmaz. Birkaç tasarımda ise dönmeyen aşındırıcı yüzeyler vardır; tutamakların her sıkılması, bir düz plakayı diğerinin yanından geçirir, ardından plakalar bir yay ile asıl konumlarına geri döndürülür. Birçok sert baharat, boşken atılması amaçlanan basit bir koni öğütücü içeren kaplarda mevcuttur.

Çoğu öğütücü, öğütme inceliğini ayarlamak için ayarlanabilir.

Kol gücüyle çalışan değirmenler amaçlanandan başka gıda ürünlerini öğütmek için kullanılabilir ancak biber öğütmek için tasarlanmış değirmenler, ince öğütülmüş un üretmeye uygun değildir. Laura Ingalls Wilder'ın romanı The Long Winter, aylarca süren zorluklarda un yapmak için bir kahve değirmeninde buğday öğüten bir aileyi anlatır.

İlk kahve değirmeni, 1799'da Birminghamlı bir İngiliz demirci Richard Dearmann tarafından yapıldı. Bu öğütücü, ABD'de çok satıldı ve 1818'de Artırma Wilson'ın ilk duvar kahve öğütücüsünün patentini aldı.[6]

Fransız Peugeot, 1842'de bir karabiber değirmeni patenti aldı. Kabuk sertleştirilmiş çelikten mekanizması, gerçek öğütme işleminden önce karabiberleri kırardı. Peugeot mekanizmasındaki oluklar metale ayrı ayrı işlenmişti ve daha sonra metal sertleştirmişti bu da mekanizmayı çok dayanıklı yapmıştı.[7]

Malzeme tipleri

Biber değirmenlerinde kullanılan, her birinin kendine özgü avantajları olan çeşitli malzeme türleri vardır. Tuz öğütmek için korozyona dayanıklı malzemeler kullanılır.

Paslanmaz çelik: Karabiber ve kahve çekirdeği öğütmek için en uygun ve dayanıklı malzemelerdendir. Öğütme mekanizmasının erkek ve dişi bölümleri genellikle sinterlenmiş metalden yapılır. Bu malzeme profesyonel şeflerce tercih edilir.[8] Öğütücünün dişleri baharat veya fasulye kesmek için işlenmiştir. Tuz öğütmek için paslanmaz çelik önerilmez.

Çinko alaşımı: Karabiber öğütücülerinde bulunan belki de en yaygın mekanizma olan çinko alaşımı başta çinko olmak üzere genellikle korozyona dayanması için krom kaplamalı metal alaşımından yapılır. Biber öğütmek için iyi seçimdir ancak tuz öğütmek için uygun değildir.

Karbon çeliği: Son derece sert bir metal olan karbon çeliği, en keskin kenarları ve en verimli öğütme yeteneğini verir ve profesyonel şeflerce tercih edilir.[9] Karbon çeliği tuz öğütmek için uygun değildir.

Seramik: Seramik son derece serttir ve çok amaçlı öğütme için en iyi performansı sağlar. Paslanmaz ve kahve çekirdekleri, biber, tuz ve baharatların öğütülmesi için uygundur.

Akrilik: Dayanıklı ve düşük maliyetli akrilik, tuz ve baharat öğütmeye uygun, korozif olmayan bir malzemedir.

Elektrikli öğütücüler

Elektrikli mini öğütücüler, pilden veya şebekeden gelen elektrikle çalışır. Elektrik motoru, öğütme elemanlarını birbirine karşı tahrik eder. Elektrikli öğütücüler, elle çalışan öğütücülere göre hiç çaba harcamadan daha çabuk öğütürler ancak motordan kaynaklanan sürtünme ve atık ısı, öğütülmüş ürünü biraz ısıtabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Craft Coffee: A Manual: Brewing a Better Cup at Home. Agate Publishing. 2017. s. pt69. ISBN 978-1-57284-804-7. 11 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2017. 
  2. ^ "Burr Grinder vs Blade Grinder: Which Method is Better?". Budget Barista. 27 Ocak 2018. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  3. ^ "What's the Difference Between a Burr Grinder and Blade Grinder?". The Kitchn. AT Media. 9 Haziran 2014. 8 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  4. ^ How to Make Coffee: The Science Behind the Bean. ABRAMS. 14 Nisan 2015. s. 85. ISBN 978-1-61312-790-2. 11 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Choosing the Right Coffee Grinder". INeedCoffee. 17 Temmuz 2012. 10 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  6. ^ All About Coffee (İngilizce). New York: Tea and Coffee Trade Journal Company. 1922. s. 728. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  7. ^ "A Brief History of Pepper Mills - A Guide to Mills and Pepper Grinders". PepperMate (İngilizce). 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  8. ^ "Why Professional Chefs Prefer Stainless Steel Cookware". alove4cooking.com. 2 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 
  9. ^ "Why Serious Cooks Use Carbon Steel Knives". www.seriouseats.com (İngilizce). 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahve</span> kahve çekirdeklerinden elde edilen içecek

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata</span> Kakao çekirdeklerinin işlenip içine çeşitli malzemeler katılması yoluyla hazırlanan enerji değeri yüksek besin

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum</span> sembolü Al, atom numarası 13 olan element

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.

<span class="mw-page-title-main">Karabiber</span>

Karabiber, çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait Piper nigrum bitkisinin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber, yeşil biber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kereviz</span>

Kereviz, Apiaceae (Maydanozgiller) familyası içinde, Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin çukur ve sazlık kesimlerinin yerli bitkisi olarak kabul edilen, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılabilen, yenilebilir, keskin bir kokuya sahip, iki senelik bir bitkidir. Boyu bir metreye kadar ulaşabilmektedir. Çiçekleri 2–3 mm çapındadır ve krem rengine yakın bir beyaz renktedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Un</span> öğütülmüş tahıl

Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilen toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Evrak imha makinesi</span> Kağıdı parçalara bölmek için kullanılan alet

Evrak imha makinesi, kağıtları şeritlere veya ince parçacıklara bölmekde kullanılan bir makine'dir. Kamu kurumları, işletmeler ve özel kişiler tarafından özel, gizli veya başka türlü duyarlı belgeleri yok etmek için bu makineleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Aztek mutfağı</span>

Aztek mutfağı, 1519'da Avrupa ile etkileşime girmeden önce Meksika Vadisi'ndeki eski Aztek İmparatorluğu ve Nahua halklarının mutfağıdır.

Chiapas mutfağı, aynı adı taşıyan Meksika eyaletindeki bir yemek pişirme tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum klorür</span> NaCl formülüne sahip kimyasal bileşik

Sodyum klorür, yaygın olarak 'tuz' ismiyle bilinen kimyasal formülü NaCl; 1/1 oranında sodyum ve klorür iyonları olan iyonik bileşik. Molar kütleleri sırasıyla 22.99 ve 35.45 g/moldur. 100 g NaCl, 39.34 g Na ve 60.66 g Cl içerir. Sodyum klorür, deniz suyunun tuzluluğundan ve birçok çok hücreli organizmanın hücre dışı sıvısından en çok sorumlu olan tuzdur. Yenilebilir sofra tuzu biçiminde yaygın olarak bir çeşni ve gıda koruyucusu olarak kullanılır. Birçok endüstriyel proseste büyük miktarlarda sodyum klorür kullanılır ve daha ileri kimyasal sentezler için hammadde olarak kullanılan sodyum ve klor bileşiklerinin ana kaynağıdır. Sodyum klorürün ikinci bir ana uygulaması donma sıcaklığı altındaki havalarda yolların buzunun çözülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Grist değirmeni</span>

Bir grist değirmeni tahıl tanelerini un ve ufalama haline getirmektedir. Terim, öğütme mekanizmasına veya onu tutan binaya atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Arap kahvesi</span> Demlenmiş Arap kahvesi çekirdeği kahvesi

Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.